Trakya Kalkınma Ajansı'nın düzenlediği 'Yerel Kalkınmanın Anahtarı Yöresel Ürünler Paneli'ne katılan ATB Başkanı Ali Çandır, Yöresel Ürenler Projesi'nin 8'inci yıla girdiğini belirterek, proje çerçevesinde düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'in bu yıl 7'ncisini yapacaklarını kaydetti. Yöresel Ürünler Projesi'nin 2008 ekonomik krizinden sonra TOBB'un 'Kriz varsa çare de var' kampanyasından hareketle ATB İş Geliştirme Çalışma Grubu'nun fikriyle ortaya çıktığını belirten Çandır, "Önce kendi bölgemizden ürünlerin neler olduğunu keşfetmeye başladık sonra oda borsalarımıza, 'Sizin Oraların Nesi Meşhur? diye sorduk. Gelen cevaplarda eşsiz bir hazinenin ortasında olduğumuzu ancak yöresel ürünlerimizin çoğunun kaybolmaya yüz tuttuğunu unutulmaya yüz tuttuğunu keşfettik. Bunları tekrar harekete geçirmek için seferberlik başlattık" dedi.
AVRUPA BU İŞİ ÇÖZMÜŞ
Anadolu'nun 12 bin yıllık tarihinde çok sayıda medeniyete ve sahipliği yaptığını belirten Çandır, "Bu hamur bütün zenginliğiyle ellerimizin altında" dedi. Avrupa'nın 50 yıldır bu konuya odaklanarak yöresel ürünlerine coğrafi işaret alarak önce kendi halkına tanıttığını sonra da ihracat yapmaya başladığını belirten Çandır, "Yöresel ürünlerini korumak için enstitüler kurmuşlar. Bizler de bunu yapabiliriz" dedi. Coğrafi işaretli ürün sayısının 193'e ulaştığını, 224 ürünün da coğrafi işaret için müracaatı bulunduğunu, Türkiye'de 3 bine yakın coğrafi işaret alabilecek ürün olduğunu ifade eden Çandır, yöresel ürünlerin kırsal kalkınma, yerinde istihdam ve kadın işgücüne katılımın garantisi olduğunu kaydetti.
Antalya'nın coğrafi işaretli Finike portakalını anlatan Ali Çandır, "Tükettiğiniz portakalın Finike portakalı olduğundan benim kuşkularım var. Çünkü Türkiye'de 1.8 milyon ton portakal üretiliyor. Bunun sadece yüzde 10'u Finike portakalı" dedi.
KALKINMA BAKANLIĞI BÜNYESİNDE ENSTİTÜ KURULSUN
Yöresel Ürünler Fuarı'ndan sonra üreticilerin çok sayıda yöresel ürün pazarı açtığını kaydeden Çandır, "Burada bir de tehlike geliyor. Coğrafi işaret alıp sadece duvarımızı asmak yeterli değil, denetimini de yapmak gerekiyor. Bununla ilgili yasal beklentilerimiz var" dedi. Türkiye'nin Coğrafi İşaretler Enstitüsü'ne ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ali Çandır, Coğrafi İşaretler Enstitüsü'nün bir an önce kurulması gerektiğini, bunun da Kalkınma Kalkınma Bakanlığı bünyesinde olması gerektiğini kaydetti.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise yöresel ürünlerin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirterek, bu yönde çalıştıklarını söyledi.
ANTALYA DAVETİ
Panelin ardından Kırklareli Valiliği'ni ziyaret eden Ali Çandır, Vali Esengül Civelek ile bir süre sohbet etti. Çandır, Kırklareli TSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Kırklareli Borsa Başkanı Turhan Altıntel'i da makamında ziyaret ederek, Yöresel Ürünler Fuarı'na desteğinden dolayı teşekkür etti. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay'ın da bulunduğu ziyaretlerde Çandır, Vali Civelek, Çetintaş ve Altıntel'i Antalya'ya davet etti. Turizm sektörünün içinde bulunduğu durum nedeniyle Kırklarelileri tatillerini Antalya'da geçirmeye çağıran Çandır, Anadolu'nun tüm zenginliklerinin buluştuğu 7. Yöresel Ürünler Fuarı ile 23 Nisan'da kapılarını açacak olan Türkiye'nin en büyük organizasyonu EXPO 2016 Antalya'ya davet etti.