Yüksek Ziraat Mühendisi Adnan Özçelik, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden emekli olduktan sonra Türkiye'de bugüne kadar hiç denenmemiş bir iş için kolları sıvadı. Özçelik, Antalya'nın Serik İlçesine bağlı Kayaburnu Mahallesindeki 5 dekar genişliğinde bir serada, 2008 yılının haziran ayında saksı çiçeği olarak bilinen orkideyi kesme çiçek olarak yetiştirmek için çalışmalara başladı. Özçelik, uzun uğraş sonucu 2010 yılında kesme çiçek türleri arasına orkideyi sokmayı başardı.
14 FARKLI RENKTE ORKİDE
Türkiye'de orkideyi kesme çiçek olarak üreten tek firma olduklarını belirten Adnan Özçelik, bugün yıllık 70 bin dal kesme orkide üretim kapasitesine ulaştıklarını söyledi. Amaçlarının üretim kapasitelerini 100 bin dala çıkarmak olduğunu aktaran Özçelik, 14 farklı renkte orkide çeşidi yetiştirdiklerini kaydetti.
Bu kadar çeşide rağmen en çok fuşya, açık beyaz ve düz beyaz orkidelerin tercih edildiğini aktaran Özçelik, ürettikleri orkideleri yüzde 90 oranında İstanbul pazarında sattıklarını kaydetti. Özçelik, orkidenin özel bir çiçek olduğunu, ancak ithal orkide nedeniyle pazarın tatmin edici olmadığını söyledi. Orkidenin Hollanda'dan ithal edildiğini, ancak Türkiye'de fiyatın Hollanda mezat ortalamasının bile altında oluştuğunu belirten Özçelik, "İthal orkide fiyatlarına KDV, gümrük vergisi, kar oranlarını ekleyince çok daha yüksek olması gerekir ancak öyle değil" dedi.
Rusya ile yaşanan kriz yüzünden, Rus pazarının talep ettiği karanfil ve gerbera gibi çiçek türlerinin ihracında azalmanın olduğunu aktaran Adnan Özçelik, sıkıntılı dönemde yaklaşan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün de talebi yukarıya çekeceğini düşünmediğini söyledi.
EVDEKİ ORKİDENİN BAKIMI
Adnan Özçelik, Ortaçağ Avrupası'nda yalnızca soyluların yetiştirdiği, Eski Yunan'da bereketi, Çin'de masumiyeti, Aztekler'de gücü temsil eden orkidenin evde nasıl bakılacağı konusunda da tüyolar verdi. Orkidelerin ağaç kabukları üzerinde yetişen, yarı gölge bitkileri olduğunu belirten Özçelik, direkt güneş ışığı almaması ve cereyanda kalmaması gerektiğini söyledi. Orkidenin ortamdaki kötü kokulardan etkilenebileceğini belirten Özçelik, saksı orkidede sulamada arıtılmış su kullanılması, kış aylarında haftada 1 kez, yaz aylarında 3 günde bir 1 bardak su verilmesi gerektiğini söyledi.
Kesme orkidelerin vazoda iyi bir bakımla 1 aya kadar yaşayabileceğini kaydeden Özçelik, vazo suyunun 3 günde bir değiştirilmesi gerektiğini ve her seferinde çiçeğin ucundan çapraz olarak 2 santimetre küçültülmesi gerektiğini söyledi. Özçelik, vazoda daha uzun ömürlü bir orkide yetiştirmenin püf noktasının ise suyuna 2 damla limon suyu katmak olduğunu kaydetti.