BOŞANMADA BİRİNCİ OLAN ANTALYA'YA TBMM İNCELEMESİ

14 Mart 2016 Pazartesi  17:40

2015'e kadar Türkiye'de en fazla boşanmanın olduğu, 2015'de ise ikinci sırada olan Antalya'da boşanmaların nedeni ve çözümüne ilişkin Türkiye genelinde yapılan araştırma çalışması kapsamında çok sayıda kurum, komisyon üyesi milletvekilleri tarafından ziyaret edildi. Antalya Valisi Muammer Türker'le de bir araya gelen komisyon üyelerinin bulunduğu ekipte milletvekilleri Ayşe Kesir, Bayram Özçelik, Tülay Kaynarca, Fatma Kaplan Hürriyet ve Hüsnüye Erdoğan ve uzmanlar yer aldı. 

VATANDAŞLIK KAZANANLAR HARİÇ 80 BİN YABANCI

Antalya olarak boşanmanın Türkiye'de en fazla olduğu illerin başında gelindiğini belirten Vali Türker, "Çalışılması gereken bir örnek ve bir mazeret üretmek gerekiyorsa, Antalya'nın kozmopolit yapısından bahsedilmeli. Ülkenin genelinde olmakla beraber Antalya daha yoğun göç alıyor. Sadece Türkiye'den, kırsal alanlardan kente değil yurtdışından da Antalya'ya çok fazla göç var. Türk vatandaşlığı kazananlar hariç 80 bin civarında yabancı uyruklu yaşıyor. Bunların önemli bölümü de Rus. Almanlar, kuzey ülkelerinden ve dünyanın muhtelif yerlerinden de var. Böyle kozmopolit bir yer olunca doğal olarak aile hayatıyla ilgili bazı olumsuzluklar olabiliyor. Bu birbirinin zorunlu sonucu değil ama hayatın gerçekleri maalesef böyle bir şeyi beraberinde getiriyor" dedi.

MAHALLE BASKISININ OLUMLU TARAFLARI

Vali Türker, birazcık mahalle baskısı denilen şeyin olumlu tarafından bakılacak olursa, çevrenin etkisiyle, eşin dostun desteğiyle evliliklerini devam ettirme meselesinin aslında mahalle baskısı kavramıyla atbaşı giden bir mesele olduğunu söyledi. Türker, "Size destek olabilecek ailenizden, çevrenizden insanlar varsa ki hemşerilik hukuku da bunun bir parçası, bu açıdan Antalya'nın belki zafiyetleri var. Türkiye'nin muhtelif yerlerinden gelen insanlar burada kendilerine farklı bir dünya kuruyor. Bunu biz başka sektörlerde de görüyoruz. Burada hemşerilik hukuku yeterince gelişmediğinden, dolayısıyla insanların ortak bilinçle çok fazla hareket etmediğinden şikayet ediliyor" dedi.

BATILI HAYAT TARZI

Antalya'nın farklı bir hayatın yaşandığı, daha çok turistik temelde, turizmin başta ekonomik rol oynadığı, sanki buranın geçici bir alan gibi görüldüğünü dile getiren Türker, "Antalya olarak baktığımızda sadece sahil bandı, turistik bölgeler değil, geleneksel kültürün de çok yaşandığı bölgelerimiz var. Sahilden biraz içeri girildiğinde Yörüklerin rol oynadığı bir sosyal doku var, onu da dikkate aldığımızda aslında normalde Türk milletinin karakterini yansıtan sağlam aile yapısının örneklerini de görüyoruz" dedi. Batılı hayat tarzının bazı olumlu yönlerinin yanı sıra birtakım olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini anlatan Türker, televizyon, medya ve sosyal medyanın olumsuz etkileri olduğunu dile getirdi.

HER BÖLGEDE BİR-İKİ ŞEHİRDE İNCELEME

Komisyon olarak sadece boşanma sayıları üzerinden bir çalışma yapmadıklarını belirten Ayşe Keşir, "Aile bütünlüğünü etkileyen bütün faktörleri, engelli birey varsa gibi, çok geniş perspektiften inceliyoruz. Onun için biraz işimiz zor ama 14 Mayıs itibariyle raporumuzu teslim etmiş olmamız gerekiyor. Bu anlamda kamu kurumlarını dinledik ve bazı veriler elde ettik. Antalya 2015 öncesi birinci ildi. Türkiye kaba boşanma endeksi 1.7 ama Antalya 2'nin üzerinde bir şehir. 2015'te kılpayı İzmir Antalya'yı geçti. Yerinde inceleme bizim için önemli, çünkü bazen yerel faktörler önemli olabiliyor sorunu tanımlamak için. Hatta bazen çözüm içinde yerel faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Onun için hemen her coğrafi bölgeden bir ya da iki şehre gidebilmeyi ve yerinde görme kararı aldık. Kilis ve Urfa'daydık. Urfa'nın çeşitliliği malum ama Kilis'teki Suriyeli misafirlerimizin nüfustan fazla olması da başka bir etken" diye konuştu.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/BOSANMADA-BIRINCI-OLAN-ANTALYA-YA-TBMM-INCELEMESI/92147