IŞIK: AR-GE'DE ÖZEL SEKTÖRÜN PAYININ ARTMASI SEVİNDİRİCİ

14 Nisan 2016 Perşembe  13:55

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın AR-GE Merkezleri İyi Uygulamalar toplantısı, Belek Papillon Ayscha Hotel'de başladı. Toplantıya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve çok sayıda davetli katıldı.

Son dönemde açıklanan ekonomik verilerin, Türkiye ekonomisinin ne kadar sağlam dinamiklere sahip olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirten Bakan Işık, geçen yıl ekonomideki büyüme ve bu yıl sanayi üretimindeki artışın, ağırlıklı iç talepten kaynaklandığını söyledi. Şubat ve mart aylarından itibaren ihracatın yeniden yükselişe geçmesi, iç taleple birlikte dış talebin de büyümeyi destekleyeceğini dile getiren Işık, "Bu da 2016 yılında çok daha iyi bir performans göstereceğimize işaret ediyor. Nitekim IMF, Türkiye'nin 2016 büyümesi için yüzde 3.2 olan tahminini, yüzde 3.8 olarak revize etti. IMF'nin tahminleri tutmadı. Sadece IMF değil, çeşitli kuruluşlar dünya ekonomisinin büyüme tahminlerini aşağı çekerken, Türkiye ekonomisiyle ilgili büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ediyor. Bunun sebebi Türk insanını iyi tanımamaları, Türk insanının girişimcilik ruhu, yaratıcı yapısını çok iyi bilememiş olmaları" dedi.

EN BÜYÜK ŞİRKETTEN 7'Sİ ARTIK İLK 10'DA DEĞİL

Teknolojik değişimlerin hızı nedeniyle ürünlerin raf ömürlerinin kısaldığına dikkat çeken Işık, "Küresel bir araştırmaya göre, CEO'ların yüzde 80'i, mevcut ürünlerinin piyasa tarafından 3 yıl daha talep göreceğinden emin değil. Dünyada en büyük firma, en değerli marka gibi listelerde teknoloji devlerinin ağırlığı her geçen gün artıyor. Bugün 10 yıl öncesinin dünyanın en büyük 10 şirketi arasındaki 7 şirketi artık yok. Öyleyse biz de teknoloji yoluyla, ürünlerimizi ve firmalarımızı sürekli yenilemek durumundayız" dedi.

1 KG TÜRK GÖMLEĞİ 26 DOLAR, İTALYAN GÖMLEĞİ 98 DOLAR

Yozgat'ta teknoparkta bir doçentin Şirinler'den esinlenerek ürettiği çocuk tişörtünde, çocuğun ateşi yükselince tişörtteki Şirin karakterinin burnunun kızardığını anlatan Işık, "İşte yaratıcılık bu. Bunu sağlayan hazır giyim firması 5 dolarlık tişörtü, 20-25 dolara satabilir. Bugün 1 kg Türk gömleğinin satış fiyatı 26 dolarken, bir kg İtalyan gömleği ki çok büyük oranla da Türkiye'deki fabrikadan çıkmış oluyor, sadece etiketi farklı, 98 dolar. Aradaki fark maliyet farkı değil, marka ve tasarım" dedi.

AR-GE HARCAMASI 17 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

2014 yılında ülkemizdeki toplam Ar-Ge harcamasının 17.6 milyar liraya ulaştığını belirten Işık, "Bu yıl sadece kamu olarak, bütçede ar-ge projelerine ayırdığımız kaynak miktarı 4.6 milyar TL'dir. Ar-ge harcamaları konusunda bizi en çok sevindiren husus, özel sektörün payının sürekli artıyor olması. 2002'de bu oran yüzde 15 seviyesindeydi, şimdi ise yüzde 50'lere yaklaştı. İnşallah, ilerleyen dönemde bu oran, yüzde 65 seviyesine doğru çıkacaktır" dedi.

BOSCH ÖRNEĞİ

Almanya'da Bosch firmasının genel merkezini ziyaret ettiklerinden bahseden Bakan Işık, "Size çarpıcı bir örnek vereceğim. Bosch'un yıllık Ar-Ge harcaması 6 milyar Euro, Türkiye ile aynı. 6 miyar euroluk Ar-Ge harcamasını Türkiye 180 bin tam zaman personelle yapıyor, Bosch bunu 55 bin Ar-Ge personeliyle yapıyor. Bakın bir şirketi bir ülkeyle kıyaslıyoruz. Ve ilginç olan da şu, 55 bin kişiyle 6 milyar euro Ar-Ge harcamasıyla Bosch yılda 5 bin 500 patent üretiyor, Türkiye 5 bin 100, 5 bin 200 belki. İnşallah 5 bin 500'ü bulabiliriz diye ümit ediyorum" dedi.

AR-GE MERKEZİ 360 PERSONEL 35 BİNE ÇIKACAK

Bakan Işık, Ar-Ge Reform Paketi'nin ikincil mevzuatı da devreye girdiği zaman, Ar-Ge merkezleri için hem nicelik hem de nitelik olarak çok daha olumlu bir dönem başlayacağını belirterek, "Şu anda 248 Ar-Ge merkezinde 26 bin kişilik istihdam var. Bu yıl sonunda Ar-Ge merkezi sayısının 360'a, Ar-Ge personeli sayısının ise 35 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/ISIK-AR-GE-DE-OZEL-SEKTORUN-PAYININ-ARTMASI-SEVINDIRICI/92471