BAİB'DE 5 MİLYAR DOLARLIK GÖRÜŞME

14 Mayıs 2016 Cumartesi  15:27

Yaş sebze ve meyve ihracatında Rus savaş uçağının düşürülmesiyle başlayan kriz, ihraçatçıları farklı pazar arayışına yönlendirdi. Rusya ile yaşanan krizin sona ereceği ve ilişkilerin normale döneceği güne çevrilmişken, Antalya'da ihracata alternatif pazar oluşturma adına önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Çin'de yılda 5 milyar dolar gıda ve tarım ürünü ithal eden ve bu ithalatın bir bölümünü Türkiye'den gerçekleştirmek isteyen firmaların üst düzey yetkilileri Antalya'ya geldi. Heyet, Antalya ziyareti öncesinde İstanbul, Ankara ve Nevşehir'de inceleme yaptı.

BAİB'de düzenlenen toplantıya Türkiye'yi temsilen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Senih Yazgan, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile sektör temsilcileri katıldı. 

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, 8 kişiden oluşan Çin heyetine Türkiye'nin yaş sebze meyve üretimi ve ihracatı hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin meyve sebze üretiminin 46 milyon ton olduğunu kaydeden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "Üretim anlamında dünyada beşinci, Avrupa'da ise birinciyiz. Tarım ürünleri ihracatımız 2 milyar dolar. Yaş meyve sebze ihracatımız 3 milyon tonun üzerinde" dedi.

BAŞKAN SATICI ÜRETİM HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Dünya yaş meyve sebze ihracatında İspanya'nın birinci sırada yer aldığını söyleyen Başkan Satıcı, şöyle konuştu: 

"Türkiye 13'üncü sırada. Eğer bu görüşmeler sonrasında işbirliğini gerçekleştirirsek Türkiye yaş meyve sebze ihracatında birinci sıraya yükselir. En çok domates ihraç ediyoruz ve üretiminin en yoğun olduğu yer Antalya. İhracatımızın ikinci sırasında mandarin yer alıyor. Mandarin de Adana, Mersin, Hatay ve Ege bölgelerinde yetişiyor. Akdeniz'de portakal ve limon üretilip ihraç ediliyor. Ege, üzüm üretiminin ve ihracatının yoğun olduğu bölge. Kiraz, Türkiye'nin her yerinde üretiliyor. Mayıs ayında başlayan kiraz üretimi temmuz ayı sonuna kadar sürüyor. İspanya'da ve başka ülkelerde kiraz üretimi 1 ayı geçmez ama bizde sezon 2.5 ay. Nar da bölgemizde yoğun olarak yetiştirilen bir ürün. Karadeniz dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği bölge."

Son 20 yılda Türkiye'nin yaş meyve sebze üretiminin ve ihracatının ciddi oranda arttığını söyleyen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "100'ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Üretim yaparken gıda güvenliğini sistemin merkezine oturttuk. Üreticimiz süreç içinde bilinçlendi. Türkiye ile Çin arasındaki ticaretimizi geliştirmek için, Çin'e ürünlerimizi ihraç edebilmek için öncelikle karantina anlaşmasının imzalanması gerekiyor. Kiraz ile bu süreç başlayacak. Kirazla başlayan süreç diğer ürünlerle devam edecektir" diye konuştu. 

Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ise bölgenin üretim ve ihracatı hakkında bilgi vererek, "Çin pazarını önemsiyoruz. Çin halkı ile ilişkilerimizi geliştirmeyi daha da önemsiyoruz. Ticari ilişki halklar arasında dostluğu da geliştirecek. Gıda güvenliğine büyük önem veriyoruz. Bu konuda büyük aşama kaydettik. Tarım sektörünün en iyi yere gelmesi için çaba sarf ettik" dedi.

KARANTİNA ŞARTLARI

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Senih Yazgan ise birliklerine üye 100'ün üzerinde ihracatçı olduğunu ve meyve ile zeytin ve zeytinyağı ihraç ettiklerini söylerek, "Çin'e ihracat gerçekleştirebilmemiz için karantina şartlarının belli olması lazım" dedi.

G-20 KAPSAMINDA ZİYARET

Çin Tarım Ürünleri Pazarlama Derneği ve Pekin Xinfadi A.Ş. Başkanı Zhang Yuxi ise Türkiye'den kiraz, limon, nar, fındık, kuru incir, kuru kayısı, zeytin, zeytinyağı, un, süt tozu, bal ve tavuk satın almak istediklerini belirtti. Ziyareti G-20 Zirvesi'nde yapılan anlaşma çerçevesinde yaptıklarını anlatan Yuxi, "Tarım ürünlerinizi görüp, almaya geldik. Türkiye'den ithalatımız kiraz ile başlayacak. 30 ülkeden ürün alıyorum. Umarım 31'inci ülke Türkiye olur. Türkiye'den ithalatımız yok denecek kadar az. Ürün alacağımız bir sonraki ülke Türkiye olsun istiyoruz. 1.5 milyar nüfusumuz var. Üretiyoruz ama yetmiyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından heyette bulunan Çinli ithalatçılar; kiraz, zeytinyağı, fındık, portakal, hakkında detaylı bilgi aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin karantina şartlarını oluşturmak için Çin'e gideceği kaydedildi. BAİB hizmet binasında sektör temsilcileri ile görüşen Çinli gıda ve tarım ürünü ithalatçıları toplantının ardından üretim ve paketleme alanlarında inceleme yaptı.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/BAIB-DE-5-MILYAR-DOLARLIK-GORUSME/92846