HAMAMCIOĞLU: SPRİNK SİSTEMLERİNE ÖNEM VERİLMELİ

8 Haziran 2016 Çarşamba  11:02

MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, yaşanan elim  olayda yaşamını yitiren kişinin yakınlarına MMO Antalya Şube Yönetim Kurulu olarak başsağlığı dilediklerini söylerken, 25 Nisan 2013 tarih ve  28628 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği  Ek III  Madde 2.2 de tesisatlar başlığı altında belirtilen ; Yangın Tesisatı ve Hortumlar, Motopomplar, Boru Tesisatı ile Klima ve Havalandırma Tesisatlarının yılda en az bir ( 1 ) kez periyodik kontrolleri yetkili kişiler tarafından yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“ÖNLEM ALINMIYOR”

Gerek oteller ve turistik tesislerde, gerekse büyük alışveriş merkezlerinde birçok kez bu tür olaylarla karşı karşıya gelinebileceğini hatırlatan Hamamcıoğlu, “Makine Mühendisleri Odası  olarak gerek görsel, gerekse yazılı basında yangın söndürme sistemleri ve tesisatlarıyla ilgili birçok basın açıklamamız oldu.  Bu hadisenin oluşmaması için, sektör yetkililerinin  bu tür afet ve kaza ihtimallerinin ortadan kaldırılması veya en aza indirgenmesi için öncelikle sistemlerini tekniğine ve yönetmeliklere uygun şekilde yaptırmalı,  yıllık periyodik kontrollerinide aksatmadan ve ehli kişi veya kurumlara yaptırmaları gerekiyor.  Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gereğince Sabit Boru Tesisatı, Sulu Yangın Tesisatı ( Sprink ), Yangın Dolapları ve Hidrantlar,Duman Algılama Sistemleri, Elektrik Tesisatı ve Sistemleri, Yangın Algılama ve Uyarı Sistemleri, Acil Aydınlatma ve Yönlendirme İşaretleri Madde 84 ve Madde 100’e göre yetkili kişiler tarafından periyodik kontrole, teste ve bakıma tutulur denmektedir” dedi.

“YANGIN SÖNDÜRMEDE EN ESKİ YÖNTEM SPRİNK KULLANIMI”

Sprink sistemlerinin 2 bin metrekare'nin üzerindeki veya 200 kişiden fazla kişinin konakladığı veya çalıştığı işletmelerde yangın yönetmeliklerince zorunlu kılındığını ifade eden Hamamcıoğlu, spriklerin başlığı üzerindeki cam ısıya duyarlı ve 68 derecede kırılıp yangına dayanıklı  tesisat borusundaki basınçlı suyu dışarı bırakacak şekilde tasarlanmış olması gerekiyor dedi. (Yangın tehlike sınıfına göre sprinkler patlama sıcaklıkları 57 C ile 260 C arasında değişmektedir.) Hamamcıoğlu, “Sprinkler 60 dakika boyunca su akışını pompalar vasıtasıyla depodan sağlayabilen sistemlerdir. Yangın tesisatı projelerinde pompa seçiminden hidrolik hesaplarına, depo hacimlerinden, zonlara kadar her tür hesap ve çizim yapılmaktadır. Bizler Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube olarak halkın can güvenliği açısından verilecek her türlü görevi yerine getireceğimizi bildirmek isteriz.

Yangın söndürme konusunda en eski ve en başarılı yöntem yangın sprinklerinin kullanımıdır. Bu yöntemde sprink denen cihazlar çeşitli bölgelere kurularak su borularına bağlanır ve yangın anında ısıya duyarlı olarak açılarak yangının hızlı ve en etkili şekilde söndürülmesini sağlarlar. Sağlık ve eğitim kurumları, büyük iş merkezleri, oteller ve büyük binalar gibi yapılarda yangın sprinkleri kullanılmaktadır” dedi.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/HAMAMCIOGLU-SPRINK-SISTEMLERINE-ONEM-VERILMELI/93065