Antalya Kırşehirliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde düzenlediği Neşet Ertaş’ı Anma Gecesine katılan Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü, Neşet Ertaş Sivil Toplum Kuruluşları Hizmet Merkezi’nin yeni yılda açılacağını müjdeledi.
Ahatlı’da inşası başlayan ve 2017 yılında tamamlanacak olan tesisin tüm hemşeri denekleri ile sivil toplum örgütlerinin hizmetine verileceğini ilan eden Başkan Tütüncü, içine de büyük usta Ertaş’ın anılarının yaşatılacağı bir sergi olacağını söyledi. Bu bölümde hafif volümde Ertaş türkülerinin seslendirileceğini söyleyen Tütüncü, “Burada ‘Ah yalan dünya’ türküsü çalması güzel olmaz mı.” demesi alkışlarla karşılık buldu.
TÜRKÜLERLE OYNADI
Tüm Anadolu ozanlarının birlik ve beraberlik içinde olmasına yönelik bir konuşma yapan Tütüncü, ölümünün dördüncü yılında Neşet Ertaş’ın da bunu istediğini ifade etti. Gecede sahne alan türkücülere ve dernek başkanı Murat Barış’a birer çiçek buketi veren Tütüncü, Barış’ın teşekkür plaketini de kabul etti. Gecenin sonunda dernek yönetim kurulu üyeleriyle birlikte oynayan Tütüncü, güzel bir gece yaşadıklarını söyledi.
ERTAŞ GÖNÜLLERİ SULTANIDIR
Yeryüzünün en güzel coğrafyasında yaşadığımızı vurgulayan Tütüncü, Anadolu’nun medeniyetlere, binlerce yıllık ev sahipliği yaptığı müstesna bir coğrafya olduğunun altını çizdi. Bunun neticesinde de Anadolu yaylasının dört bir köşesinde muhteşem bir kültür ve medeniyet hazinesi oluştuğuna dikkat çeken Tütüncü, Ertaş’ı şu sözlerle andı; “Buna ne kadar övünsek azdır. 1071’den sonra Anadolu’nun kapıları milletimize açıldıktan sonra, Anadolu coğrafyasının binlerce yıllık kültürü ve medeniyeti bambaşka bir güzellik yaşamış. Büyük üstat rahmetli Neşet Ertaş da, o kültürden, medeniyetten beslenmiş, yüreğimizin bam teline dokunmasını iyi bilmiş, Anadolu coğrafyasında yetişmiş gönül sultanlarından birisidir. Onun yanık türkülerinde, mızrabını sazının tellerine vururken o çıkardığı içli sesle, söylediği türkülerde hep kalbimizin gönlümüzün bir yerlerindeki acıları hatıraları, yaşanmışlıkları tekrar yaşarız.”
YUNUS EMRE’NİN FELSEFESİNİ HATIRLATTI
Ertaş’ı anlatmaya ne sözlerin, ne de türkülerin yetebileceğini söyleyen Tütüncü, sözlerin en iyisinin ise henüz söylenmemiş olduğunu belirtti. Anadolu’nun dört bir yanının çok nitelikli olduğunu belirten Tütüncü, “İşte bu yüzden bizim de hep birlikte olmamız, yakın beraberlikten bir harmoni güzelliği meydana getirmemiz lazım. Bizim bir başka gönül sultanımız ise Yunus Emre. Kimileri yaşamamıştır diyor. Tarih kaynakları bize yaşayıp yaşamadığını net olarak ortaya koyamamıştır. Ama 12 tane mezarı var. O yaşamamışsa bile, Yunus Emre gibi nice gönül sultanları bu coğrafyada yaşamış. Diyor ki, ‘Ben gelmedim kavga için, benim işim sevgi için. Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim.’ işte bunları yapabildiğiz zaman, Türkiye’miz de çok güzel olacak, dünya da çok güzel olacak.” diye konuştu.
YİTİK CENNET BURASI
İnsanların tarihi boyunca yitik cenneti aradığını belirten Tütüncü, güzellikleriyle, nimetleriyle yitik cennetin yaşadığımız bu dünya olduğunu düşündüğü söyledi. Cennet misali bir güzel dünyayı cehenneme çevirenin de yine insan olduğunu belirten Tütüncü, “İhtiraslarıyla, kendi içinde yaşadığı çarpıklıklarıyla, kanı ve gözyaşı, insanın elinden geliyor. O halde bizim yapmamız gereken Yunus Emre gibi birbirimize seslenmek. Sevginin asaleti kendi şehrimize, nihayetinde ülkemize ve dünyaya hakim kılmaktır.” dedi.
KENETLENMEYE DEVAM EDELİM
Her yıl Anadolu dernekleriyle buna benzer güzel buluşmalar düzenlediklerini hatırlatan Tütüncü, bunların altında yatan tek hedefin insanların birbirine kenetlenmesine aracı olmak olduğunu vurguladı. Duvarın tuğlaları gibi birbirimize kenetlenmemizle her şeyin daha kolay olacağını belirten Tütüncü, “İşte biz bunu yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.” dedi.
TÜTÜNCÜ’YE TEŞEKKÜR
Dernek başkanı Barış ise, “Gönülden gönüle giden bu etkinlikte bizi biraya getirdiği için, başkanımız Tütüncü’ye teşekkür ediyorum.” dedi.