Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Başlıyor

3 Şubat 2017 Cuma  12:30

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye’de kamu ile özel sektör arasında bugüne kadar gerçekleşen en büyük ortak çalışma girişimi olan Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği kapsamında ön taleplerin alınmaya başlandığını bildirdi.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Protokolü kapsamında mesleki eğitim, işbaşı eğitim ve işçi talepleri alınmaya başlanıyor.
 
ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye’de kamu ile özel sektör arasında gerçekleşen en büyük ortak çalışma girişimi olan Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği ile doğru işte nitelikli eleman çalıştırma yönünde son derece kuvvetli bir adım atılacağını bildirdi.
 
İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNİN AMACI
 
Mesleki eğitim ve istihdam seferberliği ile iş arayanların istihdam edilmelerini ve işverenlerin ihtiyaç duydukları nitelikli işgücünün temin edilmesinin hedeflendiğini belirten Başkan Davut Çetin şunları kaydetti: “Bu seferberlik ile işsizlere mesleki eğitim verilerek, meslek edinmelerini sağlanacak. Mesleki yeterlilik belgesi olmayanlara yönelik kurslar düzenlenecek. İşverenlerin stajyer ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlanacak. İşverenlere yönelik etkili işveren danışmanlık hizmetleri sunulacak. İşgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücü temin edilmesine yardımcı olmak için iş arayanlara yönelik danışmanlık hizmetleri sunulacak”
 
Protokol ile ÇSGB, İŞKUR ve TOBB arasında geçmişten bu yana devam eden işbirliğinin kapsamının genişletildiğini de vurgulayan Başkan Davut Çetin, “Mesleki eğitim seferberliği ile işverenlerin ihtiyaç duyduğu stajyerlerin temin edilmesi kapsamında liseler, meslek yüksekokulları ve üniversitelerle işbirliği yapılacak. İşgücü talep eden işverenler TOBB’a bağlı oda ve borsalar tarafından tespit edilecek ve İŞKUR kayıtlarından eşleştirme yapılarak istihdam edilmeleri sağlanacak. Çalışmaların yürütülmesinde hem TOBB, oda ve borsalar hem de İŞKUR tarafından kullanılacak bilişim sistemi altyapısı oluşturulacak. TOBB’a bağlı oda ve borsalar nezdinde İŞKUR Hizmet Noktaları kurulacak ve İş ve Meslek Danışmanları görevlendirilecekler. Ayrıca işverenlere yönelik etkin işveren danışmanlığı hizmeti de sunulacak” dedi.
 
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
 
Sürecin nasıl işleyeceği hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Davut Çetin: “Şirketler, tüm istihdam ve eğitim taleplerini üye oldukları oda ve borsalara bildirecek. Oda ve borsalar kendilerine gelen talepleri İŞKUR İl Müdürlükleri’ne iletecek. İŞKUR tarafından istihdam ve mesleki eğitim talepleri karşılanarak, programlar uygulanacak. Programlar sonucunda hem çalışanlar hem de işverenler teşvikler ve desteklerden yararlanacak” şeklinde konuştu.
 
HEM ÇALIŞANA HEM DE İŞVERENE DESTEK VAR
 
Mesleki eğitim ve istihdam seferberliği ile işverenlere, çalışanlara ve yeni işe başlayacaklara da çeşitli teşvik ve desteklerde getirildiğini kaydeden Davut Çetin: “Mesleki eğitim kurslarına katılan işsizlere İŞKUR tarafından günlük zaruri gider ödenecek, iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri yatırılacak. Çalışırken mesleki eğitim kursu alanların Mesleki Yeterlilik Belgesi almasına yardımcı olunarak işgücünün niteliğinin artması sağlanacak. İşbaşı eğitim programlarına katılanlara aylık net asgari ücret düzeyinde İŞKUR tarafından ödeme yapılacak, iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri ödenecek. İŞKUR, Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavına gireceklere sınavda başarılı olmaları durumunda belge masraflarının tamamını ve sınav ücretinin brüt asgari ücretin yarısı kadarını ödeyecek. Mesleki eğitim almış birini işe alan işverenin 54 aya kadar süre ile işveren sigorta primi İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. İşbaşı eğitim programından yararlanan işverene herhangi bir maliyete katlanmadan çalışan sayısının yüzde 10’u kadar katılımcıyı talep etme hakkı verilecek, akabinde işyerinden programdan yararlanan katılımcıların yüzde 50 ‘sini istihdam etmesi istenecek. İşbaşı eğitim programlarından 18 ile 29 yaş arasındaki katılımcıyı işe alan işverenin sigorta primleri 30 ila 42 ay süre boyunca İŞKUR tarafından ödenecek” dedi.
 
Başkan Davut Çetin, teşvik ve desteklerden yararlanmak isteyen üyelerin ATSO Eğitim Müdürlüğü’nden edinecekleri ‘Ön Talep Formu’nu doldurmalarının yeterli olacağını sözlerine ekledi.
 
 
 



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/Mesleki-Egitim-ve-Istihdam-Seferberligi-Basliyor/95033