Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, "GDOlu ekmek" başlığıyla yer alan haberlerin tüm fırıncıları zan altında bıraktığını söyledi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ATSO Meclis Üyesi Murat Totoş ile unlu mamuller ve fırıncılık sektörüyle ilgili görüş alışverişinde bulundu. ATSO Başkanı Davut Çetin, son dönemde "GDOlu ekmek" başlığıyla yer alan spekülatif haberlerin kamuoyunda yanlış anlaşılmalara yol açtığını ve tüm fırıncıları zan altında bıraktığını belirtti. Bütün ekmek üreticileri tarafından kullanılıyormuş gibi lanse edilen bir katkı maddesi nedeniyle "GDO'lu ekmek üretiliyor" haberlerinin tüm sektöre mal edilmesinin haksızlık olduğunu ifade eden Başkan Davut Çetin, "Ekmeğin bizim toplumumuzda farklı bir yeri var. Biz 'ekmeğini kazanmak' için çalışan bir kültürden geliyoruz. Birçok aile için ekmek temel besin maddesi. Bu ürünün, buğdayın ekiminden, ekmeğin üretim aşamasına kadar tüm süreçlerinin denetim altına alınması gerekiyor. Ekmek üretimi yapan işletmelerin iyi denetlenmesi son derece önemli. Aksi taktirde, GDO'lu ekmek haberinde olduğu gibi, bütün bir sektör zan altında kalıyor. İşini layığı ile yapanlar bile bu gelişmelerden olumsuz etkileniyorlar. Fırıncılık sektörünün sorunlarını ATSO yönetimi olarak yakından takip ediyoruz. Ruhsatsız üretici sorunundan talebe göre ticari planlamaya, üretim koşullarının denetlenmesine kadar pek çok konuyu başta tarım bakanımız olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşıyoruz, paylaşmaya da devam edeceğiz" dedi.
"İŞİNİ LAYIKIYLA YAPANLA, YAPMAYANI AYNI KEFEYE KOYMAK YANLIŞ"
Adana'da bir firmanın ürettiği ekmekten GDO'lu soya çıkması sonra, bazı basın yayın organlarında kamuoyunu yanlış yönlendiren haberler yer aldığını belirten Murat Totoş ise, "Kamuoyunda adeta tüm fırınlar GDO'lu ekmek üretiyor şeklinde bir algı oluşmuş durumda. İşini layıkıyla yapanla, yapmayanı aynı kefeye koymak yanlış. Münferit bir suçu da bütün fırıncıların sırtına yüklemek doğru değil" diye konuştu.
ATSO bünyesinde Fırıncılık ve Unlu Mamüller Meslek Komitesi olarak yıllardır sektörün sorunlarını dile getirdiklerini ifade eden Murat Totoş, sektörde ruhsatsız işletmelerin çokluğuna ve denetimlerin yetersizliğine dikkat çekti. Totoş, "İşini layıkıyla yapan fırıncılar zan altında. Devlet denetlemekte yetersiz kalıyorsa, ek tedbirler almalı, denetim personelini güçlendirmeli. Aksi taktirde fatura, üretimi sağlıklı koşullarda, mevzuata uygun olarak yapan fırıncıya da kesiliyor. Bugün, her önüne gelen fırın açabiliyor. Ruhsatsız işletmeler çoğaldı. Yıllardır karşı çıktığımız, ekmekte 'tavan fiyat' uygulaması nedeniyle haksız rekabet oluşuyor. Belirlenen tavan fiyatlar maliyeti bile karşılamıyor. Biz, diğer ürünlerimizle, ürettiğimiz ekmeği sübvanse etmek zorunda kalıyoruz. Piyasa koşullarına uymayan bu durum nedeniyle maliyeti düşürmek için toplum sağlığını olumsuz etkileyecek katkı maddeleri kullanan fırınlar türüyor. Bunların denetlenmesi, standartları sağlamayanların kapatılması gerekiyor" ifadelerini kaydetti