Amniyosentezden Korkmayın

15 Eylül 2017 Cuma  17:44

Amniyosentezin, gebelik süresince bebeği çevreleyen ve koruyan amniyotik sıvının test edilmek üzere veya tedavi amacıyla rahimden alınması işlemi olduğunu ifade eden Op.Dr. Abdulaziz Akkaya, “Bebeklerin yaklaşık %2-3’nün çeşitli anomalilerle doğduklarını biliyoruz. Bu anomalilerin oluşumunda ise genetik kusurların rolü büyüktür. Genetik hastalıklar için kalıcı bir tedavi yöntemi henüz olmadığından bu hastalıkların erken tanısı önemlidir. Bu amaca yönelik kullanılan çok sayıda yöntem vardır ve anne adayında invaziv girişim gerektiren doğum öncesi tanı yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntem amniyosentezdir. En sık ileri anne yaşı olan anne adaylarının bebeklerinin kromozom anomalisi açısından değerlendirilmesinde ve üçlü test veya ikili test veya dörtlü test incelemelerinden birinde risk saptandığı durumlarda kesin tanı amacıyla kullanılır” dedi.
 
AMNİYOSENTEZ YAPILMASI GEREKEN DURUMLAR
Op.Dr. Abdulaziz Akkkaya, amniyosentezin anne adayının karın cildinden girilen bir iğneyle rahim içine ve buradan da bebeğin içinde yüzdüğü amniyos sıvısına ulaşılması ve buradan sıvı alınması işlemine verilen isim olduğunu hatırlatarak amniyosentez yapılması gerek durumları sıraladı:
• 35 yaş ve daha üstü anne adayları
• Daha önce kromozom anomalili olan bir bebek doğurmuş olmak
• Yakın akrabalardan birinde kromozom anomalisi (Down sendromu) varlığı
• Anne ve babada kalıtsal hastalıklar
• İkili test, üçlü test veya dörtlü test gibi tarama testlerinden birinde riskin yüksek çıkması
• Rutin ya da ayrıntılı ultrasonda bebekte anomali saptanması
• Anne adayının daha önce anomalili bebek doğurmuş olması. Bu anomalili doğan bebeğin kromozom analizi yapılmış olmasa da tekrarlama riski olduğundan AS önerilmesi
• X kromozomuna bağlı kalıtsal hastalık riski olanlarda bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi
 
16-20. GEBELİK HAFTALARI ARASINDA
Amniyosentezin bebeğin kromozom yapısı hakkında bilgi edinmek için 16-20. gebelik haftaları arasında yapıldığını vurgulayan Op.Dr.Akkaya, “Amniyosentez işlemi öncesi özel bir hazırlık yoktur. Anne adayının aç olması gerekmemektedir. Kesinlikle amniyosentez işlemi öncesi detaylı olarak bilgilendirilmek gerekir. Amniyosentez uygulaması ve sonuç doğrultusunda gebeliğin ne şekilde devam edeceğine sadece anne adayı ve eşi karar verebilir. Bu nedenle tıbbi bütün bilgiler aileye aktarılır ve karar vermeleri beklenir” dedi.



Sayfa Adresi: http://buyukantalya.com/haber/Amniyosentezden-Korkmayin/96261