Antalya' da Adalet teşkilatını güçlendirme Vakfında yapılan dört gün sürecek çalıştaya Türkiye Adalet Akademisi başkanı Muhittin Özdemir ,Türk Patent ve marka kurumu başkanı Prof.Dr Habib Asan ,Kültür ve turizm bakanlığı telif Hakları genel müdürü Dr. Ziya Taşkent,Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal,Antalya Adalet Komisyonu başkanı Oğuzhan Yaşar, Antalya Bölge Adliye Başsavcısı Rıza Can ,Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Orhan Özdemir ,Antalya başta olmak üzere Yargıtay Üyeleri Farklı illerden gelen Hakim ve Cumhuriyet savcıları Adalet ve Kültür ve turizm bakanlığından üst düzey bürokratlar Üniversitelerden öğretim görevlileri katılıyor.
Çalıştayda Telif hukuku ,Fikri mülkiyet suçları ve soruşturma usulleri ,sınai mülkiyet hukuku,Fikri mülkiyet hukuku ortak meseleleri konulu oturumlarda konunun uzmanı yetkililer bilgi verecek.
Türkiye adalet akademisi başkanı Muhittin Özdemir yapmış olduğu açılış konuşmasında
Türkiye Adalet Akademisi tarafından, Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile Türk Patent ve Marka Kurumunun katkılarıyla gerçekleştirilen “Fikri Mülkiyet Hukuku” çalıştayına hoş geldiniz.
Hepinizin bildiği gibi; gelişmiş bütün ekonomilerin itici gücünü bilgi ekonomisi, bilgi ekonomisinin temelini de yaratıcı fikirler oluşturmaktadır.
Günümüzde, teknolojik değişimleri ve gelişmeleri dikkate almayan ekonomilerin ayakta kalması mümkün değildir. Ekonomik kalkınma ve büyüme, ancak yaratıcı fikirlerin teknolojiyle buluşarak ihraç edilebilir ürünler haline gelmesi ile mümkün olabilir.
Bir icat yapmak, bir eser meydana getirmek, insanların hayatını kolaylaştıracak tasarımlar yapmak ve bilhassa yeni fikirler üretmek sürdürulebilir kalkınma ve büyüme için hayati önem taşımaktadır.
Bu nedenle, bir yandan fikir üretenleri desteklerken öte yandan da o fikirleri koruyacak politikalar üretmek zorundayız.
Fikri mülkiyet haklarının mahkemeler tarafından icra edilmesi ve korunması, bu politikaları desteklemek adına atılacak önemli adımlar arasında yer almaktadır. Zira fikri mülkiyet haklarının ihlali, rekabeti ortadan kaldırmakta ve ekonomiye zarar vermektedir.
Fikri mülkiyet haklarının yargı yoluyla korunması ve uzmanlık gerektiren bu alana ilişkin hukuki çarelerin hak sahiplerine etkili bir şekilde ulaştırılması amacıyla 2000’li yılların başında Ankara, İstanbul ve İzmir’de ihtisas mahkemeleri kurulmuştur.
2017 yılında 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun kabül edilmiştir. Bu kanunun kabülü ile, Türkiye’de eskiden ayrı ayrı kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenen sınai mülkiyet hakları modernize edilmiştir.
Türkiye Adalet Akademisi olarak, fikri mülkiyet hakları alanındaki güncel gelişmelerin uygulamaya aktarılması için bu konudaki meslek içi eğitimlere ağırlık veriyoruz.
19 - 20 Ocak 2018 tarihlerinde Yargıtay ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile “Telif Haklarına Dayalı ve Kreatif Endüstrilerin Teşvik Edilmesi Odaklı Olarak Türkiye Telif Hakları Sistemenin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında “Yargı Mensuplarına Yönelik Eğitim Çalıştayı” düzenlenmiştir.
Yine 23 - 25 Mart 2019 tarihlerinde “Fikri Mülkiyet Hukukundan Doğan Davalar” ile ilgili meslek içi eğitim programı tertip edilmiştir.
Bu eğitim faaliyetlerinin sürekli kılınması için, Türkiye Adalet Akademisi, Türk Patent ve Marka Kurumu ile Telif Hakları Genel Müdürlüğü olarak bir mutabakat belgesi imzalanması amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
İmzalayacağımız bu mutabakat belgesi kapsamında, bir dizi eğitim faaliyetleri yapılması planlanmaktadır.
Öncelikle, 15 ile 20 hâkim ve Cumhuriyet savcısına fikri mülkiyet hukuku alanında, dünya standartlarında bir eğitici eğitimi verilmesi hedeflenmektedir.
Daha sonra bu eğiticiler aracılığıyla, fikri mülkiyet hukuku alanında farkındalığın artırılması ve bu hakların etkin korunmasının yaygınlaştırılması amacıyla avukatlara, arabuluculara, bilirkişilere ve diğer kamu görevlilerine bir dizi sertifika programları düzenlenmesi amaçlanmaktadır.
Bu işbirliği kapsamında ayrıca, yeni teknolojilerin getirdiği hukukî konuları irdelemek üzere, her yıl en az bir defa olmak üzere dünyadaki en saygın akademisyen ve hukukçuları davet ederek uluslararası konferanslar veya sempozyumlar düzenlenmesi de hedeflenmektedir.
Ve en önemlisi de bu eğitim faaliyetlerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.
Türkiye Adalet Akademisi ile Türk Patent ve Marka Kurumu ile Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile güçlerimizi birleştireceğimiz bu mutabakat belgesiyle, somut ve faydalı işlere imza atılacağına gönülden inanıyorum.
Açılışını yaptığımız bu Çalıştay ile, Fikri Mülkiyet Hukukunun her açıdan, özellikle de uygulamaya yön verecek ve ışık tutacak şekilde ele alınmasını hedefliyoruz.
Çalıştayın somut bir çıktısının elde edilmesi amacıyla, tüm tebliğleri Çalıştay kitabı halinde basmayı planlıyoruz. Bu konuda, tüm konuşmacıların desteklerini istirham ediyoruz.
Yargıtay Daire Başkanı ve üyelerimizin, güzide hocalarımızın, saygıdeğer yargı mensuplarının, Türk Patent ve Marka Kurumu ile Telif Hakları Genel Müdürlüğünün kıymetli yönetici ve uzmanlarının görev alacağı ve dört gün sürecek eğitime katkısı bulunan herkese teşekkür ediyorum.
Bu vesileyle hepinizi şahsım ve Türkiye Adalet Akademisi adına tekrar saygıyla selamlıyorum. dedi
Çalıştay 22 aralık pazar günü 7 . oturumda genel değerlendirme ile son bulacak