2 Eylül 2020 Çarşamba 15:07
Kepez Belediyesi, Antalya Bilim Üniversitesi Antalya Fotoğrafçılar ve Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Esnaf Odası, Hukuki Araştırmalar Derneği Antalya Şubesi arasında Cemil Meriç Kitaplığı İşbirliği Protokolü imzalandı. Cemil Meriç Müze Kitaplığı içinde internet üzerinden kitap bağış kampanyası da başlatıldı.
Kepez Belediyesi, Eski Dokuma Fabrikasına enerji sağlayan ve köhne bir yapı olan trafo binasını restore ederek, ünlü yazar, çevirmen ve düşünür Cemil Meriç’in adını verdiği, müze kütüphane için işbirliği masasına oturdu. Antalya Bilim Üniversitesi, Fotoğrafçılar ve Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Esnaf Odası, Hukuki Araştırmalar Derneği Antalya Şubesi arasında imzalanan protokolle, çok özel koleksiyonlardan oluşacak, kitap açısından zengin bir kütüphane Antalya’ya kazandırılacak. Protokol töreninde konuşan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, önemli bir işbirliğini, önemli bir projeyi tanıtmaktan ve yeni bir kampanyayı başlatmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Kepez günden güne gelişiyor
Okumanın insanca bir eylem olduğunu dile getiren Başkan Tütüncü, “Bizim inancımızın ilk emri de oku. Bu sebepten dolayı bizim medeniyetimiz okumaya, yazmaya düşünmeye kitaplıklar kütüphaneler oluşturmaya özellikle önem vermiş ve bugüne kadar hüküm sürdüğü coğrafyalarda da bu anlamda nice güzel kütüphane, nice güzel kitaplık, nice güzel ilim, irfan yuvası teşkil etmiş bir medeniyet. Böyle bir medeniyetin mirasçıları olmaktan büyük bir mutluluk büyük bir onur duyuyoruz. İlçemizin nüfusu 600 bini aştı. Kepez günden güne gelişiyor. Antalya'nın nüfus bakımından, sosyal hareketlilik bakımından en büyük ilçesi olma seviyesine eriştiğimiz bugünlerde biz de elbetteki okumaya, öğrenmeye, kitaba büyük bir hürmet göstererek okuma sevgisini, öğrenme aşkının heyecanını, kitap sevgisinin adeta bir yaşam biçimine dönüşmesi için özel bir gayreti, üstün bir çabayı hep birlikte, hep beraber sarf ediyoruz.”dedi.
Kepez’e 4 yeni kütüphane
Başkan Tütüncü, Kepez’de düzenlenen Antalya Kitap Fuarı’nın, kitap tutkunlarını son 3 yıldır bir araya getirdiğini ve Sahaf Festivali gibi her yıl çok önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptığını ve bunun Kepez’i, Türkiye’de önemli bir merkez yaptığını vurguladı. Kepez’e 4 yeni kütüphane kazandıracaklarını ve bunun bir tanesinin de bugün protokolü imzalan Cemil Meriç Müze Kitaplığı olacağını belirten Tütüncü, “Cemil Meriç Müze Kitaplığının yer aldığı DokumaPark’ta 10 ayrı müze bulunuyor. Burası Türkiye'nin en iyi bilim merkezlerinden birine sahip olacak. 12 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip dokuma fabrikasının içerisindeki Antalya Bilim Merkezi, bunun yanında oldukça geniş bir ormanlık alanı, değişik bahçeleri ile çok özel bir yaşam alanı haline geldi. Bu güzel alanı şimdi güzel bir kütüphane ile de taçlandırma zamanı diye düşündük.” diye konuştu.
Trafo binasından kitaplığa
Cemil Meriç Kitaplığı’nın bulunduğu binayı göstererek konuşmasına devam eden Başkan Tütüncü, “Bu fabrikaya 1961'den 2003 yılına kadar hizmette olan Türkiye'nin ilk sanayi tesislerinden, Antalya'nın ilk sanayi tesisi olan dokuma fabrikasına enerji sağlamış trafo binası… Bu bina 500 metrekarelik üst alanı 500 metrekarelik de eksi alanı ile son derece güzel küçük bir kütüphane, butik bir kütüphane olarak zihnimizden geçti. 24 saat açık olacak. Türkiye’de çok az olan müze kütüphane benzerini de buraya yapmak istedik. Hem edebiyat tarihinin hatıralarını bünyesinde barındıran, hem de bununla birlikte güzel bir kitap koleksiyonu ile beraber okuma sevgisini dingin bir ortamda güzel bir kent park'ın içerisinde farklı bir kapı aralamak anlamında güzel bir çalışma yapıyoruz.” dedi. Başkan Tütüncü, Cemil Meriç Kitaplığına dönüştürülecek binanın ekiplerce güçlendirilme çalışmalarına başlanıldığını, kitap koleksiyonunu oluşturma işini de Kepez Kadın Koordinasyon Merkezinin üstlendiğini bildirdi.
Türkiye Kitaplığı oluşturulacak
Hedeflerinin özel ve güzel bir kütüphane kurmak olduğuna değinen Tütüncü, “Kütüphanemize güzel koleksiyonlar kazandıracağız.
|
Belediye olarak buraya zengin bir kitaplık oluşturma konusunda işin uzmanı olan arkadaşlarımızla, çok değerli hocalarımızla mesai vereceğiz. İnşallah bu müstesna, güzel, şirin yapının içerisinde güzel bir koleksiyon da bizi bekliyor olacak. Biz burada birde Türkiye kitaplığı kurmayı düşünüyoruz. Türkiye kitaplığı konusunda da özellikle yerel yönetimlerin belediyelerimizin çeşitli zamanlarda prestij kitap mahiyetinde bastıkları kitaplar var. Onları da bütün belediyelerimizden, Türkiye'nin bütün belediyelerinden talep ettik, talep ediyoruz ve inşallah onların da bastıkları kitapları bir koleksiyon haline getirip buranın içerisinde farklı Türkiye kitaplığı oluşturma niyetindeyiz.”diye konuştu.
Kitap Bağış Kampanyası
Cemil Meriç Kitaplığı’nın içerisinde çeşitli küçük atölye çalışmalarının yapılabileceği, küçük sohbetlerin düzenlenebileceği mekanlarında olacağını belirten Tütüncü, buranın sadece kitap okuma yeri değil, bir takım birikimlerin paylaşılabileceği, farklı bir mekan olacağını da söyledi. Başkan Tütüncü, kitap bağışı kampanyasının da başladığını bildirdi. Cemil Meriç Kitaplığı’nın projelendirilmesinde üstün bir kadın emeği olduğuna da değinen Tütüncü, “Kepez Kadın Koordinasyon merkezimiz ve çatısı altındaki bürokratlarımız, belediye meclis üyelerimiz ve gönüllülerimizle kitap toplama kampanyasını bambaşka bir seviyeye taşıyacağız. Bu projede bizimle işbirliği yapan Akdeniz Üniversitesi ile Antalya Bilim Üniversitesi’ne de teşekkür ederim.” dedi.
Cemil Meriç
“Kitap fuarını, sahaf festivalini şehrimizin esnafıyla düzenliyoruz. Çünkü biz yaptığımız çalışmaları sivil toplumla paylaşmayı, onlarla paydaş olarak bu çalışmaları şehre kazandırmayı ilke edinmiş bir belediyeyiz.” Diyerek sözlerine devam eden Başkan Tütüncü, “İnşallah bizden daha çok yaşayan bir eserle Cemil Meriç Müze Kütüphanesi ile zamana imza atmış olacağız. Bu kitaplığın ismi de çok özel. Cemil Meriç, biliyorsunuz okuyarak gözlerini kaybeden ama gözlerini kaybettiği halde okuma hevesini daha da yükseğe taşımış bir büyüğümüz. Evlatlarıyla yaptığımız sohbetlerde, bizim evimiz kâğıttan bir haneydi, derler. Cemil Meriç; her tarafı kitaplarla dolu kocaman bir ev ve o kitaplardan edindikleri ile öğrendikleriyle kalbini, gönlünü, zihnini demlemiş ve onu bir ürün olarak Türk Edebiyatına, Türk fikir tarihine, Türk sosyoloji tarihine altın harflerle yazdırmış Cumhuriyet tarihimizin yetiştirdiği en büyük entelektüel isimlerden birisidir. Cemil Meriç, hepimizin bugünlere gelmesinde, fikri donanımı kazanmamıza, hayatı daha iyi algılamamıza az ya da çok katkı vermiş bir büyüğümüzdür. İstedik k,i onun hatırası Dokuma Fabrikası yerleşkesinde yaşasın ve bu şehirde Cemil Meriç'in adına da güzel bir kitaplık, güzel bir müze kütüphane olsun.”ifadelerini kullandı.
Kitap bağışlarıyla projeye destek
Bugün yapılan işbirliğinin çok anlamlı olduğunu vurgulayan Tütüncü, “Antalyalı hemşehrilerimden, kitap bağışlarıyla bu proje de bizi motive etmelerini rica ediyorum. Şahsi kütüphanelerini, Cemil Meriç Kitaplığı’na bağışlayacak olanlar bilsinler ki, o hediyeleri belki de 10 yıllar boyunca gelecek kuşaklara aydınlatan bir meşaleye dönüşecek. Biz, bizden öncekilerin yastıkları meşalelerle aydınlanmış bir kuşağız. Bizden sonraki kuşaklara da, bizden önceki kuşakların yaktığı meşaleden çok daha yüksek bir meşale yakmak yakışır, diye düşünüyoruz. İnşallah burada güzel bir ortamda kitaplarla buluşacağız ve fikir dünyamıza hareket kazandıracak etkinliklerle bir araya geleceğiz. Hem bu güzel parkın içerisinde zihnimiz boşalacak, gönlümüz rahatlayacak hem de kitapların içerisindeki o mis gibi kokan bilgilerle geleceğe doğru çok daha güçlü bir biçimde yürüyeceğiz.” dedi.
|
|