İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Ozan Ünsalan ve araştırma ekibi, 'TÜBİTAK-1001' projesi olan 'Türkiye Meteor Takip Sistemleri ve Ağı'nın Kurulumu: Ulusal Çarpma Kraterleri ve Meteoritleri Veritabanı'nın Oluşturulması çerçevesinde, çarpma kraterlerinin tespiti için yerinde incelenecek 8 bölgeden biri olan Akseki'ye gelerek, 'meteor çukuru' denilen bölgedeki yapıları inceliyor.
Araştırma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ünsalan, "Çimi yaylası, Sarıhalliller ve Emiraşıklar bölgelerinde yaptığımız saha çalışmaları, ülkemizdeki meteor çarpma kraterleri hakkında bugüne kadar yapılan çalışmalara katkı sağlayacak, tarafımızdan yapılmakta olan ve ileride yapılacak çalışmalara da zemin hazırlayacaktır" dedi.
Doç. Dr. Ünsalan, ayrıca bu proje çerçevesinde ülke çapında yaklaşık 150 bin kilometrekarelik alanın hareket ve ışık şiddetine duyarlı özel kameralarla donatılarak, meteorların düşme anının saniye saniye kaydedilebileceğini söyledi.
Doç. Dr. Ünsalan, "20 noktaya kurulacak bu sistemlerle oluşturulacak takip ağı, daha sonra farklı projelerle daha da genişletilebilecek. Gerek amatör gökyüzü gözlemcileri, gerekse halkımızın tanık olduğu göktaşı geçişleri, ateş topu gibi (yıldız kayması) olayları resmi olarak bizlere ulaştırmaları da sağlıklı bir göktaşı ve çarpma krateri envanteri oluşturabilmemiz açısından son derece önemli" diye konuştu.
Bu projede çok sayıda üniversiteden araştırmacı ve bursiyerin görev aldığına işaret eden Doç. Dr. Ünsalan, hazırlanması hedeflenen 'Türkiye Çarpma Kraterleri ve Meteorit Envanteri' için gerekli tüm araştırma ve analizlerin tamamlanarak uluslararası veri tabanlarına veri akışı sağlanarak bir bütünlük oluşturulacağını,
Türkiye'deki meteor düşmelerinin de kataloglanacağını dile getirdi.
Doç. Dr. Ünsalan, çalışmalarının www.turk-met.net resmi proje adresinden ve Facebook'ta 'Türkiye Göktaşı Ağı/Turkish Meteorite Network' sayfasından takip edilebileceğini sözlerine ekledi.