Günün Haberleri Giris Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye Iletisim Son Dakika Ekle RSS
     
   
     
 
ANA SAYFA GÜNDEM POLİTİKA SPOR EKONOMİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR & SANAT TURİZM POLİS-ADLİYE YAŞAM EĞİTİM
   
  AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
   
  81 ilde "Narkoçelik-13” operasyonları düzenlendi.  
 
   
  Sarı kodla uyarılan Antalya’da şiddetli rüzgar  
 
   
  Meteorolojik uyarı üzerine ekipler Antalya'da teyakkuzda  
 
   
  BATEM'de 91. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinliği  
 
 
​ARICI ‘SAĞLIK DİPLOMASİSİ VE TURİZM’İ ANLATTI
​ARICI ‘SAĞLIK DİPLOMASİSİ VE TURİZM’İ ANLATTI
 
Sağlık Bakanlığı işbirliği ile Edirne'de gerçekleşen 7.Uluslararası Balkan Forumu "Sağlık Diplomasisi ve Turizm" toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı sağlık turizminin önemine değindi.
 
6 Kasım 2014 Perşembe - 15:17

Son yıllarda sağlık diplomasisinin, hastalıkların küreselleşmesi ve insan sağlığına yönelik yeni tehdit algılarının ortaya çıkmasıyla öneminin artmakta olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Arıcı, “Uluslararası ilişkilerin ve uluslararası siyasetin önemli bir aracı olan sağlık diplomasisi, küresel sağlık güvenliğinin artırılması, küresel ve güçlü bir sağlık sisteminin kurulması ve ayrıca küresel istikrarın korunmasında son derece önemlidir” dedi.
 
Arıcı konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“Sürdürülebilirliğin önündeki en büyük engel olarak görülen küresel sağlık problemleri ülkelerin ekonomileri için sağlık diplomasisine duyulan ihtiyaç da artmaktadır.
 
Bu küreselleşme hareketleri içerisinde Türkiye uluslararası hasta sayısının ve ziyaret amaçlı ülkemize gelen turistlerin sağlık turizminin bileşenleri ile hareketinin fazlalaştığı bir dönemde olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız.
 
Sağlık Turizmi en kısa tanımıyla "Sağlık motivasyonu ile yapılan turizm aktiviteleri"dir. Bakanlığımızca Sağlık Turizmini "Medikal, Termal-Spa Wellness ve İleri Yaş Turizmi" bileşenleri ile değerlendirmekteyiz.
 
Turizm faaliyetlerinin mevsimsellikten kurtularak 12 aya yayılabilmesi, dünyadaki değişen talep ve beklentilere uygun olarak yeni turizm ürünleri ortaya konması açısından turizmimizin çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Sahip olduğu potansiyel ile sağlık turizmi ülkemizin en önemli alternatif turizm çeşididir.
 
Dünya Sağlık Turizmi pazarının hacmi (100 Milyar ABD Doları-2012 yılı) her geçen gün artmaktadır. Bu alanda yıllık büyüme oranının %20 olduğu bilinmektedir. Dünya nüfusunun %3'ü sağlık hizmeti almak için başka ülkelere seyahat etmektedir.
 
Türkiye jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından Dünya'da ilk yedi ülke arasında yer almakta olup; Avrupa'da birinci sıradadır. Ülkemizde 46 ilde 260 civarında kaplıca tesisi bulunmaktadır. Onuncu Kalkınma Planında, önümüzdeki orta ve uzun vadede termal turizmde ülkemizin öncelikli olarak Avrupa'nın, sonrasında ise dünyanın en önemli destinasyonu olması, termal amaçlı 1,5 milyon turistin ülkemize gelmesi hedeflenmektedir.
 
Termal Turizminin geliştirilmesine yönelik olarak bünyesinde kür parkı, kür merkezi ve konaklama entegrasyonunu sağlayan tesisler bulunduran uluslararası standartlara sahip nitelikli tesislerin sayısı ile birlikte, turizm geliri ve turist sayısının arttırılması hedeflenmekte ve termal sularımızın yıkanma amaçlı kullanımı dışında insan sağlığı, zindelik, rekreasyon, eğlence, dinlence ve spor tesisleri gibi imkanların yer aldığı ve tüm yıl boyunca hizmet verebilen tesisler oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu tür modern tesislerin özendirmesiyle bir yandan insanoğlunun sağlık ve rekreatif amaçlı ihtiyaçlarına günün sağlık teknolojisine uygun cevap verilmesi beklenirken, diğer yandan da geleneksel Türk kaplıca ve hamam kültürünün-geleneğinin çağdaş mimari ve işletme sistemi içerisinde birlikte değerlendirilmesiyle ülkemize özgü bir markalaşma ve tanıtım boyutu kazandırılmaya çalışılmaktadır.
 
Gerek tesis sayısı gerekse yatak kapasitesi açısından Termal Turizmin ülke turizmi içindeki payı yaklaşık olarak % 1 seviyesindedir. Bu oranı sahip olduğumuz jeotermal potansiyele uygun olarak çok üst seviyelere yükseltmeyi hem sorumluluğumuz hem de görevimiz olarak kabul etmekteyiz.
 
Dünyada medikal amaçlı seyahat eden turistlerin %85'i yanlarında refakatçi ile hareket etmekte ve ortalama 2-3 hafta kalış süresi ile konaklamaktadırlar. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2012 yılında ülkemize medikal amaçlı gelen sağlık turisti sayısı yaklaşık olarak 270.000 olarak gerçekleşmiştir. 2015 yılında ise bu rakamın 1 milyona çıkması hedeflenmektedir. Türkiye'nin medikal turizm alanındaki avantajları göz tedavisi, diş tedavisi, estetik ameliyatları, kardiyoloji gibi alanlardaki uzmanlığı ile akredite olmuş hastane sayısının yüksekliği, tedavi ücretlerinin uygunluğu, yüksek standartlarda hizmet vermesi ve dünya tarafından takip edilen tarihi, kültürel, doğal zenginliklere sahip bir turizm destinasyonu olmasıdır. Türkiye'de artık yapılamayacak hiçbir tedavi bulunmamaktadır.
 
Yurtdışından çeşitli ülkelerden gelen hastalar farklı tedaviler amacıyla ülkemizi ziyaret etmektedirler. Almanya ve Hollanda'dan gelen hastalar genellikle göz tedavisi, kardiyoloji, ortopedi ve estetik cerrahi amaçlı, Rusya'dan gelen hastalar özellikle ortopedi ve onkoloji amaçlı, Avusturya'dan ve Fransa'dan gelen hastalar ağırlıklı olarak göz tedavisi amaçlı, Ortadoğu ülkelerinden gelen hastalar genellikle estetik cerrahi, kardiyoloji ve transplantasyon amaçlı, Türk Cumhuriyetlerinden gelen hastalar ise genellikle kemik iliği, diş tedavisi ve ortopedi amaçlı ülkemize gelmektedirler.
 
Ülkemizdeki zengin termal kaynakların varlığı göz önünde bulundurularak ve medikal alanda yetişmiş insan gücünü de dikkate aldığımızda son yıllarda ülkemizde, gelişmiş ülkelerdeki nitelikli sağlık hizmetleriyle rekabet edebilecek düzeyde sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Kamu sağlık hizmetlerinin yanı sıra özel sektörün de sağlık hizmetlerine ciddi yatırımlar yapmasıyla, özellikle büyük şehirlerimizde Avrupa standartlarıyla yarışabilecek düzeydeki özel sağlık kuruluşlarının sayısı artmaya başlamıştır. Bu sebeple ülkemize tedavi amacıyla dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler gelmektedir. Ayrıca, ülkemizin coğrafi konumu ve sağlık sektöründeki yetişmiş ve eğitimli insan gücü ülkemizin sağlık turizminde tercih edilmesinin en önemli nedenleri arasındadır.
 
Bakanlığımızca hedef pazarlar Ortadoğu pazarı, Almanya, Balkan Ülkeleri, Rusya, ABD, Türk Cumhuriyetleri, İngiltere, Körfez Ülkeleri ve İskandinav Ülkeleri olarak belirlenmiştir. Bu alanda aynı zamanda yurtdışı tanıtım faaliyetlerini yürütmekte ve desteklemekteyiz. Ülkemizin ev sahipliği yaptığı pek çok Uluslararası Sağlık Turizmi Kongre, Fuar ve Organizasyonlarına Bakanlığımızca "temsil ve tanıtma desteği" verilmektedir.
 
Sürdürülebilir turizmin gereği sağlık turizmi sadece medikal turizmin gelen hastayı tedavi etmesi süreci olarak algılanmamalı, tüm sektör, devlet ve sivil toplum kuruluşlarının ortak paydada çalışmalar yapılması gereken bir alan olarak düşünülmelidir. Uçaktan inen turistin hastaneye gidinceye kadar süreci dünya standartlarında olmalıdır. Türkiye turizm stratejisi 2023 kapsamında sağlık ve termal turizminin Bakanlığımızca geliştirilmesi için önemli kararlar alınmıştır. Sağlık Turizminin önümüzdeki kısa dönemde Türk turizminin en hızlı gelişen dalı olacağı inancındayız.
 
Özellikle, Sağlık turizmi alanında, dünyadaki başarılı ülkelerin mevzuat ve uygulamalarının değerlendirilerek, rekabet analizi sonuçları, ülkemizdeki mevzuat çalışmalarında gözetilmesi hususu ile 2014- 2018 Onuncu Kalkınma Planında yer alan Sağlık Turizmi Bileşenleri sorumlularından olan Bakanlığımız, dünyada pazar hacmi giderek artan sağlık turizmi alanında ülkemizin mevcut durumunun incelenerek ve Türkiye'nin rekabet gücünü artırmaya yönelik gerekli analiz ve değerlendirmelerin yapılarak, sağlık turizminde politika yapıcı kurumların ve sektör paydaşlarının faydalanabileceği politika, strateji ve uygulamalar Sağlık Diplomasisi alanındaki katkıları ile doğru orantılı olarak geliştirilmelidir.
 
Ayrıca, Sağlık turizmi alanında Türkiye’ye gelen sağlık turistinin geliş amaçlan doğrultusunda uluslararası ana pazarların analizleri ve bu pazarlara giriş stratejilerinin hazırlanmasının, Türkiye'nin akreditasyon ve uluslararası standartlara uyumunun incelenmesinin faydalı olacağı görüşündeyiz.
 
Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklar ve sektör kurum ve kuruluşlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantılar neticesince Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı Taslak Eylem Planı hazırlanmıştır.
 
Bu hedefler doğrultusunda planlanan sorumluluklarımız ile birlikte, Dünya Sağlık Turizmi pastasından Türkiye'nin hak ettiği payı alabilmesi için tüm yurtdışı birimlerimizce de çalışmalarımıza devam edeceğiz.
 
Ayrıca Onuncu Kalkınma Planı ile kurulma aşamasında olan Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulunda da üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz.”
 
 
 


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
BAHÇELİ İSTEDİ OSMAN ÇETİN İSTİFA ETTİ
 
​BAŞKAN TÜTÜNCÜ’DEN BY TURCO GRUP'A ZİYARET
 
 
Etiketler :
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
MAVİ BAYRAK İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Antalya Koordinatörü Lokman Atasoy, ...
TURİZMCİLER TUYUP TOPLANTISINDA BULUŞTU
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından AB Projesi olarak uygulanan Turizm ...
ANTALYA'YA GELEN TURİST SAYISI YÜZDE 3.7 ARTTI
Antalya'ya bu yılın ocak-ekim döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısı ...
ÇİN TELEVİZYONU CCTV KAŞ BELGESELİ HAZIRLIYOR
Çin'den belgesel çekimi için Kaş'a gelen CCTV ekibi, ilçenin tarihi ve ...
 
 
MEHMET KESİM 12 AY ANTALYA TURİZMİ İÇİN TARİHİ BİR ÇAĞRI YAPTI
Turizm sezonunun Kasım ayında kapanmasıyla birlikte 700 bin kişi 5 ay boyunca işsiz kalıyor.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ İSPANYA'DA TANITTILAR
Avrupa Birliği (AB) Öğrenme Ortaklığı (Grundtvig) Projesi kapsamında İspanya'ya ...
RUSYA'NIN İÇ TURİZME YÖNELMESİ TEDİRGİNLİK YARATTI
Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, Rusya hükümetinin ...
DÜNYA SKAL BAŞKANI ANTALYALI İŞADAMI SALİH ÇENE OLDU
Antalyalı turizmci işadamı Salih Çene, Skal Dünya Başkanı seçildi.
 
 
DEMRE'DE YAZLIKÇILARIN KARAVANLARI KALDIRILIYOR
Antalya'nın Demre İlçesi Sufat Plajı'nın gerisinde bulunan ve bölge halkının ...
DÜNYA ŞEFLERİ ALANYA'DA YARIŞIYOR
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 9 ülkeden 400 aşçının katılımıyla düzenlenen ...
SÖZEN'E EN BAŞARILI TURİZM BELDE YÖNETİCİSİ ÖDÜLÜ
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Sky Reporter dergisi tarafından ...
ARICI TÜRK YUNAN DOSTLUĞUNU PEKİŞTİRDİ
​KEI Turizm Bakanları toplantısı için Atina’da bulunan Kültür ve ...
 
 
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet KESİM
 
 
Yaşam Armağan Etmek
 
Nilgün Bilal
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Büyük Antalya diyor ki...
  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
  YAZARLAR
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

  ANKET
     
 
Antalya'nın En Önemli Sorunu Nedir

A- Ulaşım

B- Temizlik

C- Elektrik


Sonuçlar Anket arşivi
 
     
  FACEBOOK'TA BÜYÜK ANTALYA
eczane
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
 
 
  .Künye
  .Iletisim
  .Reklam
  .Sitene EKle
 
 
  .Gündem
  .Politika
  .Spor
  .Ekonomi
  .Sağlık
  .Magazin
  .Kültür & Sanat
  .Turizm
  .Polis-Adliye
  .Yaşam
 
 
  .SİYASİLER
  .Yaşam
  .Çeşitli
 
 
  .Haber
  .Komik
  .Video
  .Reklam
 
 
  .Antalya'nın En Büyük İnternet Gazetesi
  .Antalya Haberleri
  .Antalya Gündem
  .Antalya Yaşam
  .Antalya Turizm
  .Antalya Kültür Sanat
  .Antalya Magazin
  .Antalya Sağlık
  .Antalya Ekonomi
  .Antalyaspor
  .Antalya Politika