Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm-Bel-Sen) Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt, konuyla ilgili Eğitim Sen Antalya Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi'nin kapanan il özel idaresi ve belediyelerde çalışan işçi ve memurları 'norm kadro ve ihtiyaç fazlası' ilan edilerek başka illere sürgüne göndermek istediğini savundu. Büyükşehir Belediyesi'nin mimar, mühendis, tekniker, itfaiye, otogar ve halde görevli çalışanları herhangi bir demokratik kriter ve değerlendirmeye tabi tutmaksızın keyfi ve kuralsız bir biçimde norm kadro ve ihtiyaç fazlası göstererek Devlet Personel Başkanlığı havuzuna attığını ifade eden İlhan Karakurt, belediyenin İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı Personel Şube Müdürlüğü tarafından 10 Haziran'da bu çalışanlara gönderilen yazıda sürgün edilecekleri üç ili belirlemeleri için dilekçe istendiğini vurguladı.
YAPILAN İŞ YASAL DEĞİL
Gönderilen yazıda '6360 sayılı kanun kapsamında tüzel kişiliği İl Özel İdaresi ile ilçe ve kapatılan belde belediyelerinden mahalli idare birliklerinden Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza devredilen ve biriminiz bünyesinde görev yapan memur ve işçi personelden olası devir sonrası çalışmak istedikleri üç (3) ili belirtir dilekçenin alınarak, üst yazı ile 10.06.2014 tarihi mesai bitimine kadar daire başkanlığımıza gönderilmesi hususunu rica ederim' ifadesinin yer aldığına dikkati çeken İlhan Karakurt, yapılan işin yasal olmadığını kaydetti.
SÜRGÜN YASAL HALE GETİRİLİYOR
Yasa gereği kapatılan belediyelerin çalışanlarının bağlı oldukları ilçe ve il belediyelerine gönderildiğini dile getiren İlhan Karakurt şöyle dedi:
"30 mart yerel seçimlerinden sonra gelecekleri ve nerede, nasıl istihdam edilecekleri belli olmayan bu işçi ve kamu emekçisi arkadaşların kaderleri 'Devir, Tasfiye ve Paylaşım Komisyonu'nun insafına bırakıldı. Ancak, bu komisyona gönderilen 'ihtiyaç ve norm fazlası' çalışanları belirleme hakkı belediye başkanlarına verilmiştir. Ülkemizdeki belediye yöneticilerinin tayin ve atamalarda ne kadar siyasi ve sendikal olarak yanlı davrandıkları mevcut uygulamaları ile herkesin malumudur. Yani, belediyelerde çalışan işçi ve memurların geleceği ile ilgili kararları kendileri değil, duyunu umumiye olarak kurulan 'Devir, Tasfiye ve Paylaşım Komisyonu' verecektir. Böylelikle, 6360 sayılı kanun ile sürgün yasal bir hale getirilmiştir."
ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK
Bu yasanın uygulanması halinde binlerce işçi ve kamu emekçisinin yerleşik düzeni, eş durumu, çocuklarının eğitimi dikkate alındığında telafisi mümkün olmayan mağduriyetlerin yaşanacağını belirten İlhan Karakurt, "İşçi ve kamu emekçilerini yaşayacakları bu mağduriyet ve parçalanma karşısında 'ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye'ye zorlamaktalar; 'madem sürgüne gitmeyi istemiyorsun o zaman sana zorunlu verelim' diyerek, yoksulluk ve sefaletin bir başka adı olan emekli yaşamaya mahkum edilmekteler" diye konuştu.
KOMİSYON İÇİN GİRİŞİMDE BULUNULACAK
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin norm kadro sınırı 4200 iken 1230 memur ve 1100 işçinin kadrolu olduğunu belirten İlhan Karakurt, mevcut durumda belediyede kadro açığı bulunduğuna işaret etti. Tüm sendikaların oluşacak mağduriyete karşı mücadele etmeye çağıran İlhan Karakurt, Devir, Tasfiye ve Paylaşım Komisyonu'na sendikaların da dahil edilmesi için girişimlerde bulunacaklarını aktardı.