Antalya'da Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait Sobacılar Çarşısı'nda işyeri kiralarının yüksek olması nedeniyle burada onlarca yıldır faaliyet gösteren esnafın, bir bir işyerlerini terk ettiği belirtiliyor. 2008 yılında yıkılarak yeniden yapılan Sobacılar Çarşısı'ndaki esnaf sayısı 48'den 13'e düştü. Vakıflar'ın yıkılmadan önce 175-300 lira arasında olan kiraları bin 200 liraya kadar çıkartması üzerine esnaf, kira bedellerinin 300'e çekilmesi için hukuk yoluna başvurdu.
YIKIMLA MÜŞTERİLERİ DAĞILDI
Sobacılar Çarşısı'nın asırlık mesleklerin son temsilcilerini ağırladığına işaret eden Sobacılar, Demirciler ve Bakırcılar Derneği Başkanı Mustafa Kasapkara, 2008'de yıkılan ve 7 ayda tamamlanıp teslim edileceği belirtilmesine rağmen 17 ay sonra teslim edilen çarşıda, bu sürenin uzunluğundan dolayı müşteri kaybedildiğini söyledi. Eskiden 52 işyeri varken yıkılıp yapıldıktan sonra 15'er metrekareli 48 işyeri kurulduğunu belirten Kasapkara, "Üzerinde 'el sanatlarından başka meslek yapılamaz' şerhi olan bu çarşıda ihaleyle 48 işyeri, kira bedelleri 750'şer liradan yine bize verildi. Ancak önceki dönemde kira bedelleri 175-300 lira arasındaydı. 3'er bin lira da teminat aldılar" dedi.
35 ESNAF KAPATTI
Son dönemde kira bedellerinin 750 liradan bin 200 liraya kadar yükseltildiğini kaydeden Kasapkara, "Biz buraya yapıldıktan sonra 48 esnaf girmiştik, şimdi sadece 13 esnaf kaldı. Kalan esnaf yine borç içinde. Kira borcumu ödeyemediğim için benim de arabam icralık. Diğerleri hepsi kapatmak zorunda kaldı" diye konuştu.
Kiraların ödenemez derecede yüksek olduğunu ifade eden Kasapkara, şöyle devam etti: "İcrada dosyası olmayan esnaf yok. Şimdi ise kapalı olan dükkanları 500 liraya kiraya vermeye çalışıyorlar ama tutan yok. Neden Vakıflar, kiralar için 500 değil de bin 100, bin 200 lirada diretiyor. Buna anlam veremiyorum."
DAVACI ESNAF
Sobacılar esnafından Mustafa Kasapkara, Yusuf Zeki Sapmaz, Okan Çömlekçioğlu, Turhan Sezgin, Muslu Satıcı, Seher Akgün, Zehra Bıçakçılar ve Turan Arıkan adına Antalya Sulh Mahkemesi'ne avukat İbrahim Güllü tarafından açılan davanın dilekçesinde, Sobacılar ve Demirciler Çarşısı tapu kaydında 'el sanatları haricinde işlem yapılamaz' şerhi bulunduğu, buradaki amacın kiraya verilerek gelir elde edilmesi değil el zanaatlarının (sobacılık ve demircilik) yaşatılması olduğu belirtildi.
300 LİRA OLSUN
Vakıflar'ın adalet ve eşitlik ilkesini göz ardı ederek, keyfi olarak her sene kira bedellerini artırdığı, bölgede daha merkezi konumdaki işyerlerinin kirasının 350, cadde üzerinde de 700 TL olduğu dile getirilen dilekçede, emsal kira sözleşmelerine göre en fazla aylık 300 TL olması gereken kira bedelinin kat kat fazla talep edilmesinin hakkaniyete ve eşitliğe aykırı olduğu görüşüne yer verildi. Dava dilekçesinde, çarşıda bulunan dükkanların kira bedelinin aylık 300 TL olarak tespiti istendi.