Alanya'da yeni kurulan ALSTUD, sağlık turizmi çalışmalarına başladı. Bu kapsamda dernek yönetimi Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi rektörlük binasında Rektör Ahmet Pınarbaşı ve Alanya Hamdullah Emin Paşa Rektörü Erol Sayın ile bir araya geldi. Toplantının ardından ALSTUD kurucusu ve Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Tevfik Yazan, gazetecilere açıklama yaptı.
Alanya'nın sağlık turizmindeki potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Tevfik Yazan, derneğin Kasım 2015'te kurulduğunu hatırlattı. Türkiye'de sağlık turizmi konusunda gelişmeler olduğunu belirten Başkan Yazan, 'Alanya'da neler yapılabilir' konusunu farklı sektördeki kurum kuruluşlarla istişare ettiklerini aktardı. Üniversite rektörüyle sağlık turizmi hakkında görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Yazan, "Sağlık turizmiyle ilgili çalışmaların artırılması yönünde hemfikir olduk. Hatta bir çalıştayın yapılmasının startını hocalarımızın önderliğinde veriyoruz. Sağlık turizmiyle ilgili olarak Alanya'ya faydalı olmak isteyen herkesi bu dernek adı altında birleşmek istiyoruz" dedi.
'ÜÇÜNCÜ YAŞ TURİZMİNDE AVANTAJIMIZ VAR'
Sağlık turizminde Alanya Devlet Hastanesi olarak avantajlı olduklarına dikkati çeken Tevfik Yazan, Alanya'nın 650'ye yakın otel ve 150 bin yatak kapasitesine sahip olduğuna işaret etti. Alanya'da sağlık turizmi için önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Tevfik Yazan, şöyle dedi:
"300 yataklı hastanemiz bitme aşamasında. Üniversitelerimiz sağlık ile ilgili verilen sağlık hizmetini fark edilir şekilde artırma çalışmaları içerisinde. Turizm işletmecilerimizin sahip oldukları tesislerin altyapıları hazır. Cüzi maliyetlerle yapılacak değişikliklerle sağlık turizmine açılabilecek. Devlet bölgesel bazda teşvikler veriyor, vergi avantajları var. Dernek olarak gerekli elemanların yetişmesi için eğitim faaliyetlerimiz olacak. Ulusal ve uluslararası fuarlarda Alanya'nın sağlık turizminde neler yapabileceğini anlatacağız. Üçüncü yaş turizminde avantajlarımız var. Havalimanının yakınlığı da avantaj. Sağlık turizminde 3- 4 saat mesafedeki ülkelere hitap edeceğiz. Bu da yaklaşık 1 milyar nüfus demek oluyor. Turizm tesisleri, hastanelerimiz, üniversitelerimiz var. Geriye kalan bunları harmanlayıp, hükümetimizin verdiği destekle işler hale getirmek."
ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Ahmet Pınarbaşı, sağlık alanının kendileri için önemli olduğunu belirtti. Tıp fakültelerinin Alanya'da eğitime devam etmesi için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Rektör Pınarbaşı, "Üniversite olarak sağlık bizim öncelikli alanımız. Sağlık turizmi konusunda başlatılan çalışmalara üniversite olarak elimizden gelen her türlü katkıyı vereceğiz. Şubat, mart ayı içinde çalıştay ile başlayarak somut adımlar atma konusunda karalı olacağız" dedi.
Alanya Hamdullah Emin Paşa Rektörü Erol Sayın da Alanya'da sağlıkta bir potansiyel olduğunu söyleyerek önemli olanın bu potansiyeli kısa sürede sonuca ulaştıracak bir formüle ulaşmak olduğunu belirtti.