'Yırtık kot' yasağının olduğu festivalde geceye katılacak kadınların gece elbisesi, erkeklerin ise koyu renk takım elbise giymesi rica edildi.
Aspendos Antik Tiyatrosu'nda 1950'li yılların ortalarında düzenlenen konser ve tiyatrolarla temeli atılan Antalya Film Festivali, 1963 yılında sinemayı da bünyesinde alarak bir film festivaline dönüştü. Yarın 52'nci kez sinemaseverle buluşacak ve 6 Aralık günü düzenlenecek kapanış töreninde ödül alanların açıklanacağını festival, bir ertelemeyle girdiği yeni yaşında köklü bir değişim hazırlığı yapıldı.
ERTELEMEYLE BAŞLADI ADI DEĞİŞTİ
Antalya'da 15- 16 Aralık tarihleri arasında düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi nedeniyle festival, Ekim ayından 29 Kasım- 6 Aralık tarihlerine ertelendi. Ardından, Uluslararası Antalya Film Festivali öncelikle ismindeki 'Altın Portakal'ı atarak yola devam etme kararı aldı.
BELGESELLER ARTIK BİR SEÇKİ
Geçen yıl Taksim Gezi Parkı protestolarını anlatan 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgeseli nedeniyle sansür tartışmalarının görüldüğü festivalde bu yıl belgeselle birlikte kısa film yarışmaları kaldırıldı, festivalde belgeseller ve kısa filmlerin bir seçki olarak izleyiciyle buluşması kararlaştırıldı.
ULUSLARARASI YARIŞMAYA PARA ÖDÜLÜ
Bununla birlikte 51'inci festivalde ulusal yarışmada 350 bin lira ödüllü 'En İyi Film' ödülü, 50 bin lirası 'dağıtım' şartına bağlı olmak üzere 100 bin liraya indirildi. Ulusal yarışma kategorisinde en iyi ilk film, yönetmen, senaryo, müzik gibi kategorilerdeki para ödülleri de kaldırıldı. Uluslararası yarışmada ise ilk kez para ödülü belirlendi. Bu kategoride en iyi filme 50 bin Euro ödül verilmesi kararlaştırılırken yeni ödül kategorileri de uluslararası yarışmaya girdi.
İÇİNDE ANTALYA GEÇEN PROJEYE DESTEK
Bu yılın yeniliklerinden biri de en az 3'te 1'lik bölümü Antalya'da çekilecek projelere verilecek 100 bin lira ödüllü Antalya Film Festivali Destek Fonu Ödülü oldu.
KORTEJLE BAŞLIYOR
52'nci Uluslararası Antalya Film Festivali, yarın saat 14.00'te festivalin yapılacağı Antalya Kültür Merkezi ve Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nin hemen yan tarafından bulunan Rixos Downtown Otel'den başlayacak 'geleneksel kortej'iyle sinemaseverlerle ve Antalyalılara 'Merhaba' diyecek. Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinin Antalyalıları selamladığı festival korteji bu yıldan itibaren bir sosyal sorumluluk projesi olarak gerçekleştirilecek. Bu yılki kortejin başlığı 'Halkı Selamlama ve Farkındalık Yaratma' olarak belirlenirken bu kapsamda Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki çocuklar ve gençler korteje katılacak. Büyükşehir Belediyesi önünde sona erecek korteji Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, merkezin öğrencileriyle birlikte karşılayacak ve el emekleri hediyelikleri sinemanın yıldızlarına sunacak.
KILIK KIYAFET ŞART
Festivalin açılış günü, akşam Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek geceyle devam edecek. Saat 19.00'da başlayacak gecenin kırmızı halı geçişi ise 17.30'da başlayacak. Gece için kılık kıyafet zorunluluğu bulunuyor. Gönderilen davetiyelerde kadınların gece elbisesi, erkeklerin ise koyu renk takım elbise giymesi rica edildi.
TÜRK SİNEMASININ SULTANI KIRMIZI HALIDA
Gecede festivalin geleneksel ödüllerinden 'Yaşam Boyu Onur Ödülleri' takdim edilecek. Ödül bu yıl 3 sanatçıya verilecek. Yönetmen Erden Kıral'a Yeşilçam'ın efsane isimlerinden Ayşen Gruda'ya ve kariyeri boyunca 200'e yakın filmde rol alan Kayhan Yıldızoğlu'na festivalin açılış gecesinde ödülleri takdim edilecek. Festivalin 'Yıldırım Önal Anı Ödülü' ise 52'nci yılında bir yıl boyunca Tijen Par'a emanet edilecek. Gecede ayrıca sinemanın efsane isimlerinden Catherine Deneuve'ya, İngiliz oyuncu Jeremy Irons'a ve yıllardır oynadığı birbirinden farklı rollerle Hollywood ikonu olmaya devam eden Kathleen Turner'a 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verilecek.
Gecede Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray ve Fransız efsane Deneuve kırmızı halıda boy gösterecek. Gecenin ardından festival Türkan Şoray'ın yönetmen koltuğunda oturduğu ve yapımcılığını kızı Yağmur Ünal'ın üstlendiği 'Uzaklarda Arama'yla ilk film gösterimini yapacak.