AMBAUM Müdürü Prof. Dr. M. Murat Kuloğlu, Antalya'da alkol ve uyuşturucu maddeden kurtulmak isteyenlerin oranının her yıl katlanarak arttığını, son 2 yılda 3 katına çıktığını açıkladı. AMBAUM'un alkol ve madde bağımlılığına karşı poliklinik ve yataklı hizmet yürüten bir bölge tedavi merkezi olduğunu belirten Prof. Dr. Kuloğlu, merkeze başvurularla ilgili şunları söyledi:
"2012 yılında yatan hasta sayısı 343, poliklinik başvurusu 3 bin 801; 2013 yılında yatan hasta sayısı 377, poliklinik başvurusu 7 bin 349. 2014 yılının ilk 6 ayında ise yatan hasta sayısı 251, poliklinik başvurusu 4 bin 908 hasta olarak tespit edilmiştir. Görüldüğü gibi poliklinik başvurusu olan hasta sayısı, son iki yıl içinde yaklaşık 3 kat artış göstermiştir."
ORTALAMA 60-80 HASTAYA BAKILIYOR
Akdeniz Üniversitesi Ruh Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Geçici de AMBAUM polikliniğinde adli vakalar dahil günde ortalama 60-80 civarında ayaktan hastaya randevusuz bakıldığını aktardı. Prof. Dr. Geçici, polikliniği ve servisi büyütmeye yönelik projeler bulunduğunu, böylece poliklinik alanının iki katına, servisteki yatak sayısının da 30'a çıkarılacağını söyledi. Bağımlılıkla mücadelede toplumun her kesimine görev düştüğüne işaret eden Prof. Dr. Geçici, basında bu konuda çıkan haberlerde de hassasiyet gösterilmesini istedi.
'YATARAK TEDAVİ BİRİMİ GELİŞTİRİLMELİ'
Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne tedavi olmak için başvuruda bulunanlar da merkezin geliştirilmesi ve yatarak tedavi biriminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Hastalardan 9 yıldır madde kullanan 22 yaşındaki Mustafa E., Nisan ayında kendi isteğiyle AMBAUM'a geldiğini anlattı. Mustafa E., "Tedavim başladı. Bir süre madde kullanmadım. Fakat tedaviye başladıktan sonra, bulunduğum çevreden uzaklaşamadığım için yeniden madde kullanmaya başladım. Son 4 gündür madde kullanmıyorum. Merkezin yatarak tedavi konusunda yetersiz olduğuna inanıyorum. Ayakta tedavi olduğum için yeniden madde kullanma olasılığım büyük. Tedavi için 3-4 ay ileriye gün veriyorlar. Bu tarihlerin daha kısa olması gerekiyor" dedi.
Bir diğer hasta 27 yaşındaki Gökhan G. de 8 yıldır madde bağımlısı olduğunu belirterek, "Diğer illerde de maddeden kurtulmak için tedavi gördüm. İlaç yazılmasını istiyorum. Uyuşturucu yanında, ilaç da Zeytinköy'de satılmaya başlandı. Kutusu 28 lira olan ilacın tek tableti 30-40 liraya satılıyor. Bize ilaç yazılmamasının nedeni ise bu ilacı bizim sattığımız iddia ediliyor" diye konuştu.
'HEPSİNDE KRİZE GİRME ENDİŞESİ VAR'
Uyuşturucu belasından kurtulmak istediğini söyleyen 29 yaşındaki İbrahim K. de AMBAUM'a 8'inci gelişi olduğunu dile getirdi. İbrahim K., "Ağrı kesici ve sakinleştirici ilaç yazıyorlar. Evliyim, çocuğum var. Bu beladan kurtulmak istiyorum. Yatarak tedavi görmem gerekiyor. Fakat burada 'Yeterli yatak yok' diyorlar. Doktorların ayakta tedavi tavsiyeleri ile bu beladan kurtulmam imkansız" görüşünü dile getirdi.
Madde bağımlısı kayınbiraderini AMBAUM'a getiren Hikmet C. adlı vatandaş da AMBAUM'daki durum hakkında şunları kaydetti:
"Burada beklemek hasta olan arkadaşları sıkıyor. Çevreye zarar vermelerinden korkuyorum. Hepsinde krize girme endişesi var. Burada doktorla görüşemezlerse Zeytinköy'e uyuşturucu almaya gidecekler. Onlar kendilerini biliyor. 'Krizim geliyor' diyen gidiyor. İnanıyorum ki uyuşturucu almaya gidiyor."
AMBAUM'da "Krize gireceğim, bana müdahale etsinler" diye çevresindekilere seslenen 25 yaşındaki Hasan B., "Buraya tedavi olmak için ilk kez geliyorum. Dün geldiğimde 'Yarın gel' demişlerdi. Kurtulmak istiyorum" iddiasını dile getirdi.