Projenin ilk adımı olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanı Seval Yasak, Büyükşehir Belediyesi Finike Koordinatörü Necati Bahçeci, Demre Koordinatörü Veli Sertbaş, Kaş Koordinatörü Mustafa Şalvarlı ve uzmanların katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu’nun eşi Dilek Sarıoğlu da yer aldı.
KIRSAL KALKINMA İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Toplantıda bir konuşma yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Seval Yasak, kırsal kalkınmaya katkı sağlamanın ana hedefleri olduğuna dikkat çekti. Projenin ilk etabında koordinatörler ve muhtarlarla, ilçelerin ün yapmış olan veya keşfedilmemiş ürünlerini tespit edeceklerini belirten Seval Yasak, “Öncelik olarak ürünleri anket yaparak listeleyeceğiz. Gizli kalmış veya yeterince tanıtılmamış ürünleri bilimsel yöntemlerle araştıracağız. Daha sonra tespit edilen ürünler arasında elemeler yapıp doğru ürünü tespit edeceğiz” dedi. Ün yapacak düzeyde olan ürünleri önce iç piyasada, ardından UNESCO ile tüm dünyaya tanıtacaklarını kaydeden Yasak, ” Bu zenginlikler değerlendirilerek ekonomik anlamda kırsal bölgede yaşayan vatandaşlarımıza büyük katkı sağlayacak, proje sayesinde Antalya’nın zenginliklerini tüm Türkiye ve dünya tanıyacak” diye konuştu.
PROJEYE BÜYÜK DESTEK VAR
Antalya Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı’nın başlattığı projeye Batı Antalya Kalkınma Ajansı (BAKA) ön araştırma desteği sundu. Büyükşehir Koordinatörlerinin de önemli rol oynayacağı projeye aynı zamanda, Antalya Ticaret Borsası, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Antalya İl Orman Müdürlüğü Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği de (ANTOK) destek veriyor.
İLÇELERİN KENDİNE HAS ÜRÜNLERİ DÜNYAYA TANITILACAK
Öncelik olarak Antalya’nın tamamını kapsayan coğrafyada gizli kalmış veya yeterli tanıtımı yapılamamış yerel ve kültürel zenginlikler, ilçe koordinatörleri ve muhtarların aracılığıyla tespit edilecek. Gizli kalmış, yeteri düzeyde tanıtımı yapılamamış ürünleri incelemeye alınarak, uygun görülmesi halinde iç piyasaya da tanıtımı yapılacak, aynı zamanda da kazanılan zenginlik Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) oluru alınarak dünya piyasasına girişi sağlanacak.