Yönetimin bir aylık çalışmalarının anlatıldığı meclis toplantısında ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, 2015 yılıyla ilgili kısa bir değerlendirmede bulundu. Rusya krizinin 2015 yılına damgasını vurduğunu kaydeden Bülbül, krizden en fazla Antalya ekonomisinin etkilendiğine dikkati çekti. Bülbül, "Antalya tarımı ve turizmi bu krizden ciddi bir şekilde etkilendi" dedi. ATB'nin krizin etkilerini azaltmak için çalışmalar yürüttüğünü belirten Bülbül, ATB başkanlığındaki Tarım Konseyi'nin Rusya dosyası hazırlayarak ilgili bakanlara sunduğunu kaydetti. Bülbül, krizin 2016'da ekonomiyi etkilememesi için gerekli önlemlerin bir an önce alınmasını beklediklerini söyledi. Sektörel konuların değerlendirildiği meclisi toplantısında, 2016 bütçesi de kabul edildi.
MÜŞTEREK KOMİTE TOPLANTISI
Meclis toplantısının ardından Müşterek Komite Toplantısı yapıldı. ATB'nin 7 meslek komitesi üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantının konuğu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı oldu. İl müdür yardımcıları ve ilgili şube müdürlerinin de katılımıyla gerçekleşen toplantıda Dallı, Antalya tarımıyla ilgili komite üyelerini bilgiler verirken, üyelerin sorularını yanıtladı. ATB ile yakın işbirliği içinde çalıştıklarını kaydeden Dallı, Antalya tarımına katkısı nedeniyle ATB yönetimine teşekkür etti.
ARAZİMİZ SONSUZ BÖLÜNMEYECEK
Miras hukuku hakkında ATB komite üyelerine bilgi veren Dallı, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'nda yapılan değişiklikle artık arazilerin mirasçı sayısına bölünmediğini vurguladı. 36 milyon tarım parselinin olduğunu, 52 milyon kullanan kişi sayısı olduğuna işaret eden Dallı, "Eğer kanun çıkmasaydı tarım arazilerimiz sonsuz bölünmeye gidiyordu. Fiili arazimiz var ama kullanamıyorduk" dedi.
KALINTIDA İYİ DURUMDAYIZ
Komite üyelerinin ilaç kalıntısıyla ilgili sorularını yanıtlayan Dallı, tarım alanında kullanılan ilaçların biyolojik etki durumu, Avrupa Birliği ülkelerinin standartları baz alınarak ruhsatlandırıldığına işaret etti. Dallı, kalıntı sorununun genellikle bekleme süresiyle ilgili ortaya çıktığına dikkati çekti. Kalıntıda yüzde 100 başarı sağlamanın mümkün olmadığını söyleyen Ahmet Dallı, "Ancak biz kalıntı konusunda gayet iyi durumdayız. 155 bin çiftçinin, 80 bin örtü altı üreticinin bulunduğu Antalya'da yaptığımız çalışmalar sonucunda kalıntı seviyesini en alt düzeye indirdik. Kalıntı yüzde 20'lerden yüzde 1'lere düştü. Bu büyük bir başarıdır. Güvenli gıda en büyük hedefimiz" dedi.
HAVZA BAZLI DESTEKLEMEYE GİDİLİYOR
Tarımsal desteklemelerle ilgili de bilgi veren Dallı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in tarımsal desteklemelerin yeniden belirlenmesi için talimat verdiğini belirterek, "Ürün nerede en iyi yetiştiriliyorsa destekleme buna göre yapılacak. Havza bazlı destekleme modeline doğru gideceğiz gibi görünüyor" dedi.
ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan ile ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, toplantıya katılımı nedeniyle Dallı ve ekibine teşekkür etti.