Günün Haberleri Giris Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye Iletisim Son Dakika Ekle RSS
     
   
     
 
ANA SAYFA GÜNDEM POLİTİKA SPOR EKONOMİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR & SANAT TURİZM POLİS-ADLİYE YAŞAM EĞİTİM
   
  Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
   
  Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Yakup Ali Kahveci :Adliye lojmanları sayısını artırmanın gururunu yaşıyorum  
 
   
  Antalya Büyükşehir’e ait toplu ulaşım araçları 1 Mayıs’ta ücretsiz  
 
   
  Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
   
  Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
 
ATB BAŞKANI ÇANDIR'DAN ANTALYA YAKLAŞIMI ÖNERİSİ
ATB BAŞKANI ÇANDIR DAN ANTALYA YAKLAŞIMI ÖNERİSİ
 
ATB Başkanı Çandır, Antalya'nın kurulu gücü ve sahip olduğu potansiyeliyle birlikte, top yekün zorluklara karşı direncin artırılması için 2002'deki İstanbul Yaklaşımı ve 2007'deki Anadolu Yaklaşımı örneklerinden yola çıkarak 'Antalya Yaklaşımı' sergilenmesi önerisinde bulundu.
 
30 Mart 2016 Çarşamba - 12:47

Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) Mart ayı meclis toplantısı borsa binasında yapıldı. Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda tarım sektöründeki sorunlar ele alındı. 

İş dünyasında gittikçe derinliği hissedilen risk faktörlerinin, her zamankinden daha fazla ve hayati önemle yönetilmeye muhtaç düzeye geldiğini belirten ATB Başkanı Ali Çandır, "Bizler, ne karamsarlığın yaratacağı korkuya teslim olacak, ne de iyimserliğin götüreceği hayal dünyasına takılıp kalacak bir konumdayız. Her zamankinden daha fazla aklıselime, bilgiye, mantığa, sorgulamaya ve nihayet gerçeklerden uzaklaşmamaya ihtiyacımız vardır. Ancak bu sayede korkakça bir karamsarlığa ya da hayalperest bir iyimserliğe düşmeden, umutlarımızı ve üretme kapasitemizi canlı tutabilir, zorluklara karşı direncimizi artırabiliriz" dedi. 

SON 35 YILDA KAPASİTE BİRİKTİ 

Antalya'nın sahip olduğu kurulu kapasite ve potansiyel gücünden bahseden Ali Çandır, son 35 yıl içerisinde kentin, ciddi bir kurulu kapasite biriktirdiğini kaydetti. Antalya'nın ülkemizin dünya nezdindeki vitrini ve dünyaya en açık kenti olma gücüne sahip olduğunu dile getiren Çandır, şunları söyledi:

"Serbest bölgemizde orta-ileri teknoloji düzeyinde 10 ayrı sektörde üretim kapasitesine sahibiz. Eğitim düzeyinde ülkemizin ilk sıralarında bulunmaktayız. Turizm yatak kapasitemiz, ülke toplamının yarısına yakın düzeydedir. Örneğin İstanbul'un ise 3 katından fazladır. Kentimizin hinterlandında 3 uluslararası havalimanı bulunmaktadır ve gelen toplam yabancı turistin yüzde 32'sini ağırlamaktayız. Ülkemizin tüm örtüaltı kapasitesinin yüzde 40'ına sahip durumdayız. İller arası ticarette ise kentimiz, 54 milyar TL'lik mal alımına karşılık, 40 milyar TL'lik mal satan konumda bulunmaktadır. Yani 80 vilayetimizden net mal alan bir kentiz."

İSTANBUL YAKLAŞIMI ÖRNEĞİ

Şimdi ise kentin kurulu gücünü ve sahip olduğu potansiyelini göstermesi bakımından bu gerçekleri göz ardı eden ve umutsuzluğa sevk edecek bir karamsarlığa gerek olmadığını vurgulayan Ali Çandır, şöyle devam etti:

"İhtiyacımız olan şey, kentimizin topyekün zorluklara karşı direncini artırıcı bir yaklaşımın sergilenmesidir. Böyle bir yaklaşım hatırlanacağı üzere 2002 yılında 'İstanbul Yaklaşımı' ve 2007 yılında 'Anadolu Yaklaşımı' adlarıyla uygulamaya konmuştu. Direnç artırıcı böyle bir yaklaşımın dünyada da uygulamaları bulunmaktadır. Örneğin Londra, Kore, Tayland ve Malezya yaklaşımları adlarıyla dünyanın farklı yerlerinde yine direnç artırıcı uygulamalar gerçekleştirilmiştir. 'Antalya Yaklaşımı' adıyla isimlendirdiğimiz bu önerimizi ve talebimizi, hükümetimize sunuyoruz."

Antalya'nın bu zor döneminde böyle bir yaklaşımı hak ettiğini de ifade eden Ali Çandır, "Kentimizin tüm ekonomik hayatına en yüksek direnci ve faydayı sağlayacak şekilde, işletmelerin mevcut kamu ve özel kesim borç yükünün yeniden yapılandırılmasına dayalı olan 'Antalya Yaklaşımı' önerimizin, hükümetimizce dikkate alınmasını talep ediyoruz. Böylece Antalya'mızın ürettiği katma değer, sahip olduğu kapasiteyle uyumlu bir hale getirilebilecektir" dedi.

İLGİLİ BAKANLARA SUNULDU

Tarım Konseyi olarak hazırladıkları 'Acil Önlemler ve İyileştirici Önlemler' ana başlıklarından oluşan gerçekçi bir rapor hazırladıklarını belirten Ali Çandır, bu raporun ilgili tüm bakanlar, Vali Muammer Türker ve 14 milletvekiline sunulduğunu belirterek, "Bizleri ilgi ve dikkatle dinlediler. Kendileri için son derece faydalı bir çalışma olduğunu ve konunun takipçisi olacaklarını belirttiler. Umutlarımızı tazeledik çünkü onlar da konuyla ilgili çalışmalarını bizlerle paylaştılar" diye konuştu.

KREDİ BORÇ YÜKÜ 48 MİLYAR TL 

Antalya'nın, genel ekonomik göstergeyle Türkiye'nin yüzde 2'si civarında bir yere konumlandığını belirten Ali Çandır, 1987- 2002 (iki binli yıllara kadar) döneminde ise Türkiye'nin yüzde 2.5'u civarında olduğuna dikkat çekti. Yine aynı dönemde genel ekonomik göstergelerle Türkiye'de 7'nci sıradaki Antalya'nın artık ilk 10'da tutunmaya çalıştığını belirten Çandır, "Güncel haliyle 48 milyar TL olan kredi yükünün 12.5 milyar TL'si turizm, 3 milyar TL'si tarım, 17 milyar TL'si tüketici kredisinden ve diğer kredi yükünden oluşmaktadır. Kişi başına takibe düşmüş kredi borcumuz 883 TL ile İstanbul'dan sonra 2. sırada bulunmaktadır. Kişi başına kredi kullanımında ise 23 bin 240 TL ile 4'üncü sırada bulunmaktayız" dedi.

BORCU ÖDEMEK İÇİN KREDİ

Kentimizin önemli karakteristiklerinden birinin, tasarrufçu kimlik olduğundan bahseden Ali Çandır, "Yani bankalardan kullandığımız kredi miktarı, mevduatımızdan düşüktü. Örneğin 2002 yılında bankalardaki mevduatımızın yüzde 17'si kadar kredi kullanır durumdaydık. 2015 yılında ise mevduatımızın yüzde 155'i kadar kredi kullanır konuma geldik. 2016 yılı ilk ayları itibarıyla nakit ihtiyacını karşılamak için çektiğimiz krediler, toplam kredinin yüzde 60'ını oluştururken, yüzde 33'ü ise önceki borçları ödeyebilmek için çektiğimiz kredilerden oluşmuştur. Yani sözün özü, borcu borçla ödeme eğilimimiz hızla artmaktadır" şeklinde konuştu.

HER 100 KATMA DEĞER İÇİN 94 TL KREDİ 

2002'de Antalya'nın, yarattığı her 100 TL'lik katma değer için 5 TL kredi kullanırken, 2014 sonunda her 100 TL'lik katma değer için 94 TL'lik kredi kullanır duruma gelindiğini kaydeden Ali Çandır, "Doğal olarak bu da iyi bir yapı değildir. Sektörümüzde ise bu yapı, 2002 yılında her 100 TL'lik tarımsal katma değer üretimi için 4 TL kredi kullanmak şeklindeyken, 2014 yılı sonunda her 100 TL'lik tarımsal katma değer üretimi için 24 TL kredi kullanma düzeyine çıkmıştır" dedi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
VALİ TÜRKER'DEN ŞEHİT ASTEĞMENİN AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ
 
ANTALYASPOR'DAN TARAFTARA DAVET
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
YAĞMUR ORMANLARI SERASI EXPO'DA
Antalya'nın 22 Nisan'da açılışı yapılacak Expo 2016'da üst yapılardan ...
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ TEMMUZDA AÇILIYOR
Antalya, Burdur, Isparta, Denizli, Afyonkarahisar ve Mersin illerine hizmet ...
TÜREL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'LA AMERİKA'DA
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Amerika'ya giden heyetinde Antalya Büyükşehir ...
DSİ DEMRE'DE İNCELEMELERDE BULUNDU
Devlet Su İşleri (DSİ) heyeti Demre İlçesi'nde yürütülen çalışmalarla ilgili inceleme yaptı.
 
 
ANTALYALILAR BAŞKAN SEVİMÇOK'U SON YOLCULUĞUNDA YALNIZ BIRAKMADI
Ankara'da tedavi gördüğü hastanede dün akşam saatlerinde yaşamını yitiren ...
PİYADE ASTEĞMEN MUSA GENÇDOĞAN TOPRAĞA VERİLDİ
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) vatani görevini yaptığı sırada ...
SEVİMÇOK'UN ADI MURATPAŞA'DA YAŞAYACAK
Vefat eden Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (AESOB) Başkanı Abdullah ...
MİMAR SİNAN KONGRE VE SERGİ MERKEZİ GÜN SAYIYOR
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, inşası devam eden Mimar Sinan Kongre ...
 
 
ORTAOKULDA DEPREM VE YANGIN TATBİKATI
Korkuteli Arif Cebeci Ortaokulu'nda Sivil Savunma Günü ve Deprem Haftası ...
BAŞKAN GENÇ İŞADAMLARINA PROJELERİNİ ANLATTI
Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Konyaaltı Sanayici ve İşadamları ...
AESOB BAŞKANI SEVİMÇOK'U KAYBETTiK
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok ...
EXPO TAKSİLERİ İHALEYLE BELİRLENECEK
Antalya Büyükşehir Belediyesi, EXPO 2016 Fuar Alanı'nda hizmet verecek ...
 
 
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet KESİM
 
 
Yaşam Armağan Etmek
 
Nilgün Bilal
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Büyük Antalya diyor ki...
  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
  YAZARLAR
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

  ANKET
     
 
Antalya'nın En Önemli Sorunu Nedir

A- Ulaşım

B- Temizlik

C- Elektrik


Sonuçlar Anket arşivi
 
     
  FACEBOOK'TA BÜYÜK ANTALYA
eczane
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
 
 
  .Künye
  .Iletisim
  .Reklam
  .Sitene EKle
 
 
  .Gündem
  .Politika
  .Spor
  .Ekonomi
  .Sağlık
  .Magazin
  .Kültür & Sanat
  .Turizm
  .Polis-Adliye
  .Yaşam
 
 
  .SİYASİLER
  .Yaşam
  .Çeşitli
 
 
  .Haber
  .Komik
  .Video
  .Reklam
 
 
  .Antalya'nın En Büyük İnternet Gazetesi
  .Antalya Haberleri
  .Antalya Gündem
  .Antalya Yaşam
  .Antalya Turizm
  .Antalya Kültür Sanat
  .Antalya Magazin
  .Antalya Sağlık
  .Antalya Ekonomi
  .Antalyaspor
  .Antalya Politika