ATB ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) "İstihdam İzleme Bülteni"ne ilişkin değerlendirmede bulundu. İşsizliğin Türkiye'nin ve Batı Akdeniz'in en önemli sorunları arasında yer aldığını belirten Çandır, Antalya'da eylül ayında 3 bin 400 kişinin işsizlik ödeneği alabilmek için başvuruda bulunduğuna dikkat çekti.
Ödeneğe başvuru sayısındaki artışta Antalya'nın İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığına dikkati çeken Çandır, "Antalya'da temmuz ayı itibariyle işsizlik ödeneğinden yararlananların sayısı ise 1210'a ulaşırken, bir önceki yıla göre değişim 105, bir önceki aya göre değişim 258 kişi oldu. Bu rakamlar göz önüne alındığında Antalya işsizlik ödeneğinden yararlanan kişi sayısındaki artış bakımından Türkiye'de en üst sırada yer almıştır" dedi.
ANTALYA'DA 1 YILDA 2 BİN 500 ÇİFTÇİ TOPRAĞI TERK ETTİ
Yaş meyve sebze deposu olan ve ekonomisi tarımla canlanan Antalya'da çiftçi sayısının azaldığına dikkat çeken Ali Çandır, "Tarım kenti Antalya'da çiftçi sayısı geriliyor. Bu geleceğimiz için kaygı verici bir durum. Son bir yılda Antalya'da 2 bin 500 çiftçi faaliyetini sonlandırmış, 45 bine yakın çiftçi sayımız bu yıl 42 bine kadar gerilemiştir. Antalya, çiftçi sayısındaki azalma bakımından Türkiye'de 11. sırada" diye konuştu.
SIRTINI DEVLETE DAYAMA DÜŞÜNCESİ
Antalya'da çiftçi sayısı azalırken kamu çalışanı sayısında hem aylık hem de yıllık bazda önemli artış olduğuna işaret eden Çandır, şu değerlendirmede bulundu:
"Kamu çalışanı sayısı Türkiye genelinde Temmuz 2015'te geçen yılın aynı dönemine göre 83 bin (yüzde 2,9), geçen aya göre 11 bin artarken, Antalya kamu çalışanı sayısı en fazla artan 4. kent olmuştur. Antalya'da Temmuz 2014'te 65 bin civarında olan kamu çalışanı sayısı geçen bir yıllık süre zarfında 4 bine yakın artış göstererek 70 bine yaklaşmıştır. Bunun anlamı bireylerde çoğunluğunda mevsimlik kazanç ve risklerden sıyrılıp, sırtını devlete dayama düşüncesinin hakim olduğu gerçeğidir."
ÜRETİM OLMAZSA SORUNLAR KATLANIR
2015 yılı Temmuz-Eylül ayı istihdam verilerinin, Antalya'da istihdamın tarımdan uzaklaşırken, hızla kamuya ve ticarete yöneldiğine işaret ettiğini vurgulayan Başkan Ali Çandır, "Ayrıca buna ek olarak işsizlik ödeneğine başvuru ve ödenekten yararlanmadaki artış bakımından kentimizin başlarda yer alıyor olması, özellikle kentimize ilişkin tarımsal politikalarımızın yeniden ele alınmasına işaret etmektedir. Zira bizler inanıyoruz ki, çiftçimizi toprağında ancak ve ancak tarım sigorta uygulamalarındaki iyileştirilmeler ve yeniden düzenlemeler tutabilecektir" diye konuştu.
MALİYETLER ARTTI
Üretim maliyetleri artan ve kazancı her geçen gün azalan çiftçinin, başka alanlara yöneldiğini kaydeden Çandır, "Memuriyetin sabit getirisi de istihdam piyasasına yeni katılan bireylerin tercihinin tarım aleyhine kullanmalarına etki etmekte. Ülke genelinde daha az işsizimizin olmasını istiyorsak, reçetemizin başında tarım yer almalıdır. Tarımı girdi olarak kullanan sanayi ile desteklenen bir politika sepeti, verimli toprağımızın betona dönüşmesine engel olacaktır. Bu da tüketicimizin daha ucuz ürün yeme, üreticimizin daha çok üretme, emekçimizin ise ekmek bulma derdine çare olacaktır" dedi.