Çocukluğu yokluk içinde geçen, kaymakamlık yaptığı dönemle ilgili anılarını yazdığı 'Üç Dilek' adlı kitabında anlatan Turan Eren, emeklilik hayatına Antalya'da devam edecek.
1950'de Malatya'nın Arguvan ilçesi Yazıbaşı köyünde altı çocuklu yoksul bir ailenin ortanca çocuğu olarak dünyaya gelen Turan Eren, ilkokulu köyünde okudu. İlkokul öğrencisiyken 1961 yılında köyü, Cezmi Kartay adlı dönemin Malatya Valisi ziyaret etti. Vali için köylü günler öncesinden hazırlık yaptı. Valiye yapılan hazırlık, gösterilen ilgi, 11 yaşındaki Turan Eren'in çok hoşuna gitti. O dönemde 'Ben de böyle bir adam olacağım' diye kafasına koyan Turan Eren, bu hayalini gerçekleştirmek için ilkokulu bitirince Manisa Akhisar'daki amcasının yanına gitti.
İLK SINAVLARDA EN YÜKSEK NOTU OLUNCA ATOM BOMBASI ADINI ALDI
Akhisar'da ailesinden kopuk olarak yeni bir hayata yelken açan Turan Eren, o dönemi şöyle anlattı:
"Akhisar'daki çocuklardan bin kat gerideydim. Bu nedenle kendi kendime 'Turan gece gündüz okumalısın, aradaki farkı kapatmalısın' diyerek çalıştım. Kendime göre 12 maddelik bir anayasa yapmıştım. Bu anayasayı duvarıma asmıştım. Maddelerden biri çok çalışmaktı. Başarılı olmaktı. Ortaokula başladıktan 1 ay sonra adım 'atom bombası'na çıktı. Çünkü ilk sınavlarda herkesten daha iyi not aldım."
AKHİSAR'IN EN YÜKSEK PUANIYLA ÜNİVERSİTEYE GİTTİ
Öğleden sonra okuldan gelip yemeğini yedikten sonra yattığını, gece kalkıp sabaha kadar ders çalıştığını anlatan Turan Eren, ortaokul ve liseyi böyle bitirdiğini söyledi. Üniversite sınavında da Akhisar'da en yüksek dereceyi alarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazandığını anlatan Turan Eren, "Aldığım puanla Türkiye'de istediğim üniversitenin, istediğim bölümüne gidebilirdim. Ben valilik hayalimi gerçekleştirmek için Ankara Siyasal'ı tercih ettim. Bu çalışmanın ve alın terinin karşılığıydı" dedi. Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni de dereceyle bitirdiğini anlatan Turan Eren, köyünün dört yıllık fakülteyi bitiren ilk isminin de kendisi olduğunu söyledi. Üniversitedeyken hukuk öğrencisi olan eşiyle de tanıştığını anlatan Turan Eren, "Eşim hakim oldu, ben de 1973 yılında memleketim Malatya'da kaymakamlık stajına başladım" dedi.
SUYA SABUNA DOKUNDUM
Hem eşinin hem de kendisinin idealist olduğunu, bu nedenle görev yaptığı yerlerde suya sabuna dokunarak çalıştığını anlatan Turan Eren, "Şunları yaparsam, başıma şunlar gelir demeden, görev yaptığım yerin ihtiyaçlarını dikkate alarak çalıştım. Örneğin Malkara'da 55 milyon dolarlık Türkiye'nin en büyük süt fabrikasını yaptık. Samsun Vezirköprü'de 85 yerleşim yerine okul-lojman yaptım" dedi.
BUNLARI YAPAN 105 REKORUN SAHİBİ BİR KÖYLÜ ÇOCUĞU
Türkiye'de Cumhuriyet tarihinde mülki idare amirleri, vali ve kaymakamlar arasında 105 rekorun sahibi olan Turan Eren, "Türkiye'nin en büyük süt fabrikasını, en modern yem fabrikasını, bir ilçede en çok okulu, sağlık tesisini, en çok yol yapan, en çok asfalt yapan, en büyük bütçesi olan birliği kuran benim. 105 rekordan biri de mülki idare amirleri arasında bir yerde en fazla görev yapan kişi olmam. 10 yıl aynı yerde görev yapan benim dışında bir başka mülki idare amiri daha yok. Malkara'da 10 yıl görev yaptım" diye konuştu.
İZMİR'DE BİR YILDA 1 MİLYON ZEYTİN AĞACI
Malkara'da sekiz tankerle bütün köylerin sütünü toplayıp işlediklerini anlatan Turan Eren, "Vali para vermezse aracına benzin koyacak parası olmayan bir kaymakam olarak benim bütçem, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale gibi dört ilin valisinin il özel idaresinin bütçesinin toplamından iki kat fazlaydı" dedi. 1999'da atandığı İzmir'de vali yardımcısıyken bir yılda 1 milyon zeytin fidanı diktiklerini, kooperatiflerle birlikleri işbirliğine getirerek sekiz zeytinyağı fabrikası kurduklarını anlatan Turan Eren, "Portakal fidanı da elma fidanı da verip kırsal kalkınma sağlamak için ne gerekiyorsa yaptık" dedi. Hakkari'de Şemdinli'de, Van Gevaş'ta, Elazığ Maden'de iki yıl görev yaptığını anlatan Turan Eren, kan davaları, asayişsizliğin olduğu yerlerde de huzuru sağladığını söyledi.
EMEKLİ OLUNCA İKİNCİ KİTABINI YAZACAK
Bu hizmetlerini 1998'e kadar görev yaptığı kaymakamlık yıllarına ait kitapta topladığını anlatan Turan Eren, ücretsiz olarak dağıttığını, kitabı için de yaklaşık 20 bin liralık harcama yaptığını söyledi. Bu kitabın hayata sıfırdan başlayanlar için örnek olduğunu da anlatan Turan Eren, 1998'den emeklilik hayatına kadar olan süreç için ikinci bir kitap daha yazabileceğini söyledi.