Proje kapsamında Antalya’nın iç bölgelerindeki 105 köyde 1148 kişi ile görüşülerek kırsal turizm potansiyeli taşıyan köyler belirlendi ve Antalya Sürdürülebilir Kırsal Turizmin Geliştirilmesi Strateji Rehberi oluşturuldu.
Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin şunları kaydetti:
"Antalya’nın 1980’lerden başlayarak bugüne kadar turizmde kat ettiği mesafe müthiş bir başarı öyküsüdür. Ancak bu büyümenin büyük oranda deniz-kum-güneş turizmi merkezli olduğunu görüyoruz. Ülkemizin ve Antalya’nın turizmden aldığı katma değeri artırmak için alternatif turizm potansiyelimizi ortaya çıkarmak durumundayız. Antalya yalnızca sahil bandı ile değil, kırsalı ile de önemli bir turizm potansiyeli barındırıyor.
Biz de bu vizyon doğrultusunda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak BAKA desteği ile Alternatif Kırsal Turizm Projesini uygulamaya koyduk. Proje kapsamında oluşturulan ekip 105 köyde incelemeler yaptı ve 1148 kişi ile birebir görüşerek her köyün taşıdığı kırsal turizm potansiyeli konusunda bilgi topladı. Çalışmanın sağlıklı sonuçlar vermesi ve tutarlı sonuçlar elde etmek için Elmalı’dan Gazipaşa’ya kadar 3 bin 500 kilometrenin üzerinde yol kat edildi. Projede, ATSO’nun hizmet verdiği ilçelere ait olan, Antalya Körfezi’nden, Muğla, Isparta, Karaman, Burdur ve Mersin sınırlarına kadar olan köyler incelendi. Ayrıca köylerdeki 255 kişiyle de uzun mülakatlar gerçekleştirilerek köylerin potansiyelleri hakkındaki araştırmalar daha da detaylandırıldı.
Küçük yatırımlarla turizm potansiyeli ortaya çıkarılabilecek köyler belirlendi
Yapılan çalışmalar sonrasında Antalya’da nispeten küçük yatırımlarla kırsal turizm potansiyelinin açığa çıkarılabileceği köyler tespit edildi ve bu bilgilerle “Antalya Sürdürülebilir Kırsal Turizmin Geliştirilmesi Strateji Rehberi hazırlandı."
Rehber yatırımcılar ve yerel yönetimler için altın değerinde bilgiler içeriyor
Proje sonucunda hazırlanan rehberin yatırımcılar ve yerel yönetimler için adeta altın değerinde bilgiler içerdiğini ifade eden Davut Çetin, “Rehberde araştırılan köylerin, altyapı, üstyapı ve ulaşım olanaklarından, kaybolmaya ve unutulmaya yüz tutmuş zanaatlara kadar pek çok konu başlığı yer alıyor. Bunların yanı sıra rehberde kırsal turizm potansiyelini açığa çıkarılabilecek önerilere de yer verildi. Bu öneriler içerisinde turizm potansiyeli yüksek olan köylerin ve bölgelerin tanıtımının yapılmasından, alternatif kırsal turizm yapılabilecek köylerin bilinirliğine kadar pek çok başlık yer alıyor” dedi.
Projenin vizyonunda kırsal turizm potansiyeli taşıyan köylerle otelleri eşleştirmek olduğunu kaydeden ATSO Başkanı Çetin, “Bu projenin çıkış noktası Odamız tarafından düzenlenen, tüm yerel yöneticilerin, STK temsilcilerinin ve işadamlarının katılımı ile gerçekleştirilen Antalya 2023 Arama Konferansıdır. O toplantıda bir otelin bir köye sahip çıkması, o köye kırsal turizm turları düzenlemesi, köyün gençlerini istihdam etmesi konularını içeren, hem ekonomik hem de sosyal yönü olan proje fikri büyük ilgi görmüştü. Bu çalışma işte o vizyonun altyapısını oluşturuyor” dedi.
Sağlanan istihdam kırsal göçün önüne geçer
Rehberde bölgeye yatırım yapacak olan turizmcilerin istihdam yaratmasının kırsal bölge halkının kalkınmasında önemli rol oynayacağının altını çizen Başkan Davut Çetin, proje sayesinde yaratılacak istihdamın kırsaldan kente gerçekleşen göçün önüne geçeceğine de vurgu yaptı. Açıklamasının sonunda turizm yatırımcılarının köylerde yapacağı ya da restore edeceği konaklama tesislerinin kırsalda turizme dayalı katma değer yaratılmasının önünü açacağını kaydeden Davut Çetin, “Bu proje ile kırsal kalkınmayı turizm ile iç içe geliştirecek önemli bir kalkınma projesinin ilk adımlarını atıyoruz.” dedi.