KUTSO'da gerçekleştirilen toplantıya, KUTSO Başkanı Murat H. Günay, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) öğretim üyesi Yılmaz Sevgül, yazar Kate Clow, turizm sektörü paydaşları ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Bölgenin tarım ve turizmle öne çıktığını ancak turizm konusunda eksik kaldıklarını belirten KUTSO Başkanı Günay, KUTSO olarak daha önce de bölge turizmi, özellikle alternatif turizmin geliştirilmesi adına toplantılar düzenlediklerini hatırlattı.
ALTERNATİF TURİZME ELVERİŞLİ
Türkiye'de turizm denince akla deniz, güneş ve kum üçlemesinin yer aldığı kitlesel turizmin geldiğini vurgulayan Günay, "Hâlbuki bölgemiz alternatif turizm adına çok elverişli. Bölgemizde doğa, tarih ve kültür mevcut, ancak bunu iyi değerlendiremiyoruz. Bunun için de bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi. Batı Antalya'da en önemli önceliğin mevcut yapıyı korumak olduğunu dile getiren Günay, turizm yapılırken mutlaka doğanın korunması gerektiğine işaret etti.
PROJEDE BAKANLIK OLMALI
Bölgenin kültürel değerlerinin ve tatlarının da korunması gerektiğine değinen Günay, "Temel amacımız sorunların tespiti yapmak ve daha ileriki dönemde komisyonlar oluşturarak sorunların çözümü yönünde raporlar hazırlayarak ilgili yerlere sunmaktır" dedi. BESYO öğretim üyesi Yılmaz Sevgül de bölgenin alternatif turizm açısından önemli olduğunu, bu konuda geliştirilecek her projenin bir parçasının da Kültür ve Turizm Bakanlığı olması gerektiğini belirtti.
HES VE ALTYAPI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Kitle turizmi ve eko turizmin ayrı ayrı ele alınması gerektiğine vurgu yapan Sevgül, alternatif turizmdeki en büyük sorun olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bir uzmanın dahi bulunmamasını gösterdi. Sevgül, alternatif turizmin eko turizm olarak değerlendirildiğini, bu nedenle sektörle sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ilgilendiğini öne sürdü.
Bölgede, Olimpos, Alakır Vadisi ve Likya Yolu'nun eko turizm açısından önemli olduğuna işaret eden Sevgül, ancak Olimpos'taki altyapı sorunları, Alakır Vadisi'ndeki HES projelerinin bölgenin doğasını olumsuz etkilediğini söyledi.
ALTERNATİF TURİZMİN ALTYAPISI OLUŞTURULMALI
Likya Yolu kitabının yazarı Kate Clow ise Türkiye'deki eski yol ve antik kentlerin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını belirterek, "Gelecekte en önemli turizm hareketliliğinin doğa ve eko turizm olacak. Bir an önce altyapının yapılması gerekiyor" diye konuştu. Toplantı sonunda Batı Antalya'da yapılabilecek eko turizm ve çeşitliliğinin arttırılması, bölgedeki potansiyelin daha iyi anlatılması ve değerlendirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.