Antalya Kent Konseyi’nin 25’inci kuruluş yıldönümü kapsamında düzenlediği etkinlikler devam ediyor. Bu kapsamda Antalya Kent Konseyi Emekliler Meclisi ve ‘Aynı Hedefe Yürüyenler’ koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile “Yerinde Yaşlanma” temasıyla 17-19 Mart tarihleri arasında Bahar Çalıştayı düzenleniyor.
İLK GÜN 2 KONFERANS VAR
Yaşlıların sorunlarının ele alınacağı ve çözüm önerilerinin sunulacağı çalıştay, Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi’nde 3 gün sürecek. Çalıştay, 17 Mart Perşembe günü saat 13.00’te Atatürk Konferans Salonu’nda yapılacak açılış töreniyle başlayacak. Açılış programının ardından “Yerinde Yaşlanma” ve “Bilge Yaşlanma” konulu 2 ayrı konferans düzenlenecek.
ÇALIŞTAY GÜNLÜĞÜ
18 Mart Cuma günü 09.30-17.00 saatleri arasında Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde 6 çalıştay yapılacak. Çalıştaylar şöyle: ‘Güvenli Yaşama, Yaşam Riskleri ve Yaşlı Refahı’, ‘Yaşlı Dostu Toplum ve Kent’, ‘Tedavi, Bakım ve Rehabilitasyon’, ‘Geronteknoloji’, ‘Yaşlının Topluma Katılımı’, ‘Yaşlılıkta Spor ve Egzersiz’.
KİNETİK BEYİN EGZERSİZİ GÖSTERİSİ
19 Mart Cumartesi günü saat 09.00’da Atatürk Konferans Salonu’nda “Yaşlılıkta Kinetik Beyin Egzersizleri” başlıklı uygulamalı konferans var. Aynı gün öğleden sonraki bölümde ise “Alzheimer Hastalığı ve Korunma” konulu halka açık panel var. Çalıştay, ‘Kinetik Beyin Egzersizi’ gösterisinin ardından sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erecek.
YAŞLI NÜFUS HIZLA ARTIYOR
Araştırmalara göre dünyada ve Türkiye’de yaşlı nüfus hızla artıyor. 2021 dünya yaşlı nüfus oranı yüzde 9.6, Türkiye’de yaşlı nüfus oranı 2014’te yüzde 8 iken, 2021’de yüzde 9.7 oldu. Türkiye’de yaşlı nüfus son 5 yılda yüzde 22.5 artarken nüfus projeksiyonlarına göre, yaşlıların toplam nüfusa oranının 2023 yılında yüzde 10.2, 2030 yılında yüzde 12.9, 2060 yılında yüzde 22.6 olacağı öngörülüyor. BM tanımına göre bir ülkedeki yaşlı nüfusun (65+) toplam nüfus içindeki oranının yüzde 8 ile 10 arasında olması o ülke nüfusunun “yaşlı”, yüzde 10’un üzerinde olması ise “çok yaşlı” nüfus olarak değerlendiriliyor.