Türkiye'nin en büyüğü olan Antalya Toptancı Hali, Kazakistan ve Körfez ülkelerinden gelen heyetleri ağırladı.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından tarım ürünlerine yeni pazarlar oluşturma ve tarım sektöründeki muhtemel sıkıntılara çözüm bulabilmek amacıyla Kazakistan ve başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri pazarlarına yönelik tanıtım programı düzenlendi.
Program kapsamında Kazakistan ile Suudi Arabistan, Kuveyt, Yemen, Bahreyn ve Ürdün'den oluşan Körfez ülkeleri heyeti Antalya Toptancı Hali'ni ziyaret etti. Toptancı Hal yetkilileri konuk heyetlere Antalya'nın ürün çeşitliliği ve yürütülen örtü altı tarım (seracılık) faaliyetlerini anlattı. Ticaret ve işbirliği imkanlarının geliştirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
Antalya Toptancı Hali'nden sorumlu Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Muharrem Kavurkacı, heyete Antalya tarımını anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
Hal faaliyetleri hakkında bilgi veren ve Antalya'nın tarımsal çeşitliliğini anlatan Kavurkacı, " Antalya sizin sebze ve meyve deponuzdur." dedi.
Heyetlere eşlik eden Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkan Yardımcısı Mustafa Rumeli ise bu etkinliğin destekçisi olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Körfez ülkeleri ile ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Karşılıklı ticaret ve yatırımların artmasını bölgemizde kalkınma ve barışın ön şartı olarak görüyoruz. Başbakanlık Yatırım Ajansı olarak, BAKA ile bu süreçlere elimizden gelen desteği vereceğiz." diye konuştu.
"ANTALYA'YI ÖRNEK ALACAĞIZ"
Güney Kazakistan Kalkınma Ajansı yetkilisi Yersultan Zhanabayev, tarım alanında Antalya'yı örnek alacaklarını ifade ederek, Antalya'da ürünün topraktan son tüketiciye kadar olan hikayesini görmek istediklerini ifade etti.
Aynı sistemi dünya standartlarına uygun bir şekilde kendi ülkelerinde de yapmak istediklerine değinen Zhanabayev, "Antalyalı çiftçileri de kendi ülkemize davet edip ülkemizi tanıtıp tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz." dedi.
Türkiye ve Körfez ülkelerinin kardeş olduğunu belirten Suudi Arabistan Cidde Ticaret ve Sanayi Odası Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Suhaim Al Ghamidi, bu kardeşliğin işbirliğine dönüşmesinin mecburiyet olduğunu söyledi.
GHAMİDİ, ŞÖYLE KONUŞTU:
"Türkiye'deki kardeşlerimizle işbirliği bizim için bir mecburiyettir. Bu kardeşliğin getirdiği bir zorunluluktur. Arabistan'ın geçen sene Türkiye'den sebze-meyve ithalatı 550 bin ton idi. Gerek Arabistan'da gerekse Körfez ülkelerindeki tüccarlar da daha fazlasını sağlamak için hazırlar. İnşallah miktarları artıracağız. Çünkü Türkiye, kaliteli ürünleriyle bunu kanıtlamıştır. Sene boyunca sürekli ürün tedariki sağlayabilmektedir."