Günün Haberleri Giris Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye Iletisim Son Dakika Ekle RSS
     
   
     
 
ANA SAYFA GÜNDEM POLİTİKA SPOR EKONOMİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR & SANAT TURİZM POLİS-ADLİYE YAŞAM EĞİTİM
   
  Muratpaşa'da Sokak köpeklerin özel yaşam alanı  
 
   
  Telefirik Kazasıyla İlgili ,Başkan Mesut Kocagöz Dahil 5 Kişiye Tutuklama  
 
   
  Mahsur Kalanların Güvenli Tahliyesi Sürüyor  
 
   
  Üzüntü Yaratan Telefirik Kazasında Zamanla Yarış  
 
   
  Antalya Valisi Hulusi ŞAHİN'den Bayram Mesajı  
 
 
BAİB: İHRACATI RUSYA KRİZİ VURDU
BAİB: İHRACATI RUSYA KRİZİ VURDU
 
Antalya, Isparta ve Burdur'u içine alan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin (BAİB) 2014 yılı ihracatı yüzde 6.1 oranında artarak, 1 milyar 628 milyon dolar oldu. Hedeflenen artışa ulaşılamaması, ancak 2013 rakamlarının üstüne çıkılması, ihracatçıda buruk sevince yol açtı. Rusya'ya ihracatta son iki ayda yüzde 20'lere varan düşüş ve 55 milyon dolarlık ihracat kaybı, bu sonuçta etkili oldu.
 
5 Ocak 2015 Pazartesi - 14:42

BAİB üzerinden 2014 yılında gerçekleştirilen ihracat geliri, sektörler ve ülkelerle, bu ülkelerde yaşanan sorunlara ilişkin genel bir değerlendirme yapıldı. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı ve yönetim kurulu üyeleri Ramazan Atılgan, Hakkı Bahar ve Hakan Katı'nın katılımıyla gerçekleşen değerlendirme toplantısında, Rusya'da yaşanan devalüasyon, Irak, Suriye ve Ukrayna'daki savaş ortamlarının ihracatı olumsuz etkilediği açıklandı.

151 ÜLKEYE 1.6 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Batı Akdeniz'den 2014 yılında 2013'e göre yüzde 6,1 artışla 151 ülkeye 1 milyar 628 milyon 432 bin dolar ihracat yapıldığını belirten BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, bu yıl dünya ve bölgemizde yaşanan sorunlar nedeniyle hedefledikleri büyüme oranının altında kaldıklarını söyledi. Bu nedenle buruk sevinç yaşadıklarını kaydeden Satıcı, "İhracattaki artış her ne kadar hedefimizin altında da kalsa ihracatçılarımız ve sektörleri kutlamak gerekiyor. Türkiye ihracatının yüzde 4 arttığı dönemde bundan yüzde 50 daha fazla artışla Türkiye'nin üzerinde ihracat artışı sağladık" dedi. 

EN ÇOK DOMATES VE ÜZÜM SATILDI 

2014 yılı lider ihracat sektörünün yaş meyve sebze olduğunu anlatan Mustafa Satıcı, yüzde 1.9 artışla 650 bin ton yaş meyve ve sebze ürününden toplam 543 milyon 94 bin dolar gelir sağlandığını dile getirdi. Sektörün en fazla ihracatını yaptığı ürünün yüzde 1 artış ve 182 milyon 209 bin dolarla domates olduğunu dile getiren Satıcı, en fazla ihracatı yapılan ikinci ürününse yüzde 13.6 artış ve 66 milyon 834 bin dolarla üzüm olduğunu aktardı. 

MADEN İHRACATI YÜZDE 32.4 ARTTI

Maden sektörü ihracatının 2013'e göre yüzde 32.4 oranında artışla 336 milyon 652 bin dolara yükseldiğine işaret eden Mustafa Satıcı, sektörün en fazla ihracatını yaptığı ürünün yüzde 33.5 artış ve 270 milyon 816 bin dolarla doğaltaş olduğunu kaydetti. Satıcı, işlenmiş ürün ihracatının da yüzde 49.7 yükselişle 100 milyon dolara çıktığını dile getirdi. 

DİĞER SEKTÖRLER

Kimya sektöründe yüzde 31.9 artışla 154 milyon 731 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirten Satıcı, diğer sektörleri şöyle sıraladı:

"Ağaç ve orman ürünleri ihracatı yüzde 25.9 artarak 122 milyon 433 bin dolara yükseldi. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ihracatı ise 80 milyon 372 bin dolar ihracatla yüzde 32.8 gerileme yaşadı."

151 ÜLKEYE İHRACAT

Batı Akdeniz illerinden 2014'de toplam 151 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Satıcı, Rusya, Çin ve Almanya'nın 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirilen ülkeler olduğunu, Mali, Şili, Kongo, Fildişi Sahili gibi ülkelerin de aralarında olduğu toplam 13 ülkeye ilk kez ihracat yapıldığını kaydetti. Satıcı, bölgeden 32 ülkeye ise 10 milyon dolar ve üzerinde ihracat yapıldığını anlattı. 

RUSYA, ALMANYA VE BULGARİSTAN İHRACATI GERİLEDİ

2014'te en fazla ihracatın yapıldığı Rusya'ya geçen yıla oranla yüzde 1.3'lük gerilemeye rağmen 346 milyon 171 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirten Satıcı, ikinci sıradaki Çin'e ise yüzde 24,4 oranında artışla 157 milyon 615 bin dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. Üçüncü sıradaki Almanya'ya yüzde 15,9 azalmayla 100 milyon 898 bin dolarlık ihracat yapıldığını kaydeden Satıcı, "Dördüncü sıradaki Ukrayna'ya yapılan ihracat yüzde 11 artarak 77 milyon 965 dolar oldu. Beşinci sıradaki Bulgaristan'a ise yüzde 9,1 azalmayla 51 milyon 719 bin dolarlık ihracat yapıldı" dedi. 

KIRMIZI HAT SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Suriye ve Kuzey Irak sınırlarında başta Habur olmak üzere gümrük kapılarında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan 'kırmızı hat' uygulamasının ihracatçıda büyük sıkıntıya yol açtığını hatırlatan Mustafa Satıcı, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak yürütülen müzakereler neticesinde tüm Tır'ların tek tek ayrıntılı şekilde arandığı uygulamaya son verildiğini ve kırmızı hat sorunu kalmadığını dile getirdi. 

RUSYA'DA DEVALÜASYON ARTIŞI ENGELLEDİ

Rusya'daki devalüasyonun ihracatta öngörülen rakamlara ulaşmayı engellediğini belirten Mustafa Satıcı, ruble ve TL ile ticaretin yapılması yönünde iki ülke arasında çalışmalar yürütüldüğünü anlattı. Satıcı, "Burada yaş meyve sebze başta olmak üzere mağdur olan sektörlere birtakım teşvikler için çalışma yapıyoruz. Tüm teknik engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak ve olumlu gelişmeler bekliyoruz" dedi. 

FİRMALARDA İFLAS OLABİLİR

Rusya krizinin özellikle yaş meyve sektörü açısından bakıldığında firmalar açısından riskin daha fazla olduğunu belirten Satıcı, "Bu işin dedikodusu aslında daha çok zarar veriyor. Firmalarımızın mevcudiyetini sürdürmesi, bakanlığın desteklerinin artırılması ve bu geçici dönemde neler yapılabilir konularında çalışıyoruz. Kısmen kayıplar sözkonusu olacaktır. Bu işin doğasında var, ama sektörün doğasını etkileyecek bir durum değil. Rusya'daki alıcı ruble olarak alacak, Türkiye'deki ise TL olarak satacak. Türkiye'deki ne kadar TL'ye satacağını, Rusya'daki ne kadar rubleye alacağını bilecek. Bu anlamda her ülke içinde döviz baskısı da yok olacak" diye konuştu.

2015 HEDEFİ 1.8- 2 MİLYAR DOLAR ARASI

Son 10 yılda dünyanın en çok büyüyen ekonomisi Çin'de 2014'ün en düşük büyüme oranının gerçekleştiğine dikkat çeken Mustafa Satıcı, "Daha büyük bir ihracat rakamını yakalamamız gerekirken Çin'deki bu büyüme oranı nedeniyle daha düşük kaldı. ABD'deki ekonomik gelişmeler nedeniyle piyasada para arzının azalmasına dönük riskler var. Bölgemizde ihracat oranımızı korumaya çalışıyoruz. 2015 için net bir rakam vermemekle birlikte 1.8- 2 milyar dolar arasında ihracat planlıyoruz" dedi.

55 MİLYON DOLAR İHRACAT KAYBI

2014'teki sıkıntıların 2015'te yaşanmamasını dileyen BAİB yönetim kurulu üyesi Hakkı Bahar, yaş sebze ve meyve sektörü olarak Türkiye'nin doğal pazarları Rusya'da devalüasyon, Ortadoğu ve Ukrayna'da savaş ortamları, Avrupa'da ise enflasyon sorunları yaşadıklarını anlattı. Sektörün Rusya ihracatının son iki ayda yüzde 20 civarında gerilediğini belirten Bahar, ihracat kaybının 55 milyon dolar olduğunu, ama satın alma gibi görünmeyen kısmının yüzde 300-400 daha fazla zarar oluşturduğunu kaydetti. Bahar, 2015 ve 2016'yı ise kritik yılar olarak gösterdi. 

2015'DE SORUNLAR KALMASIN ÜMİDİ

Yönetim kurulu üyelerinden Hakan Katı, gerek coğrafik durum, gerek birtakım siyasi hareketlerden dolayı Irak, Suriye ve Ukrayna'da patlak veren savaş ortamları, Rusya'da beklenmeyen devalüasyon nedenleriyle ihracatta istenilen seviyelere ulaşılamadığını söyledi. Katı, "2015'ten temennimiz bu olumsuz ortamların ortadan kalkması ve ihracatımızı artırmak" dedi. 

'1000 FABRİKA 100 BİN İSTİHDAM' SLOGANI

BAİB yönetim kurulu üyesi Ramazan Atılgan, Türkiye'nin 10-50-100 yıllık planlarını şimdiden ortaya koyması gerektiğini, bu doğrultuda Antalya, Isparta ve Burdur'un da bu çalışmayı yapmasını önerdi. Atılgan, bu hedefler doğrultusunda üç ilin ortasında belirlenecek bir alanda 5-10 yılda yatırımların yapılabileceği bir yer belirlenerek 1000 fabrika 100 bin istihdam hedefinin slogan olarak şimdiden benimsenmesi gerektiğini önerdi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
ANTALYASPOR LİGİN İLK DEVRESİNİ 4'ÜNCÜ TAMAMLADI
 
SİVA AJANS HİZMETE GİRİYOR
 
 
Etiketler :
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
GÜNAY: UÇAK KARGO İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüdavendigar, ihracat ...
405 FİRMA VE KİŞİ VERGİDE KARA LİSTEYE GİRDİ
Gelir İdaresi Başkanlığı'nca 1 milyon TL ve üzerindeki vergi borçluları ...
SPOR TURİZMİ ALANYA'YA 17 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLADI
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde bu yıl düzenlenen spor organizasyonları ...
DÜSSELDORF BOAT SHOW'A KATILACAK FİRMALAR BELİRLENDİ
Organizasyonunu Antalya Deniz Ticaret Odası'nın yaptığı, 17-25 Ocak tarihleri ...
 
 
ATSO 2014'TE EN ÇOK KONUŞULAN ODA OLDU
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), 2014 yılında en çok konuşulan ...
YÜKSEK HİNDİ FİYATLARI, KÖY TAVUĞUNA TALEBİ ARTIRDI
Yılbaşı öncesi Antalya'da 100 liranın üzerindeki hindi fiyatları Antalyalıları ...
KONUT SATIŞLARI TÜRKİYE GENELİNDE DÜŞÜŞTE
Türkiye genelinde geçen yıl toplam 1 milyon 157 bin 190, bu yılın 10 aylık ...
BAİB İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜLLERİNİ VERDİ
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin (BAİB) 'İhracatın Yıldızları Ödül ...
 
 
​MÜTEAHHİTLER, 'KAÇAK' MÜTEAHHİDE YAPTIRIM İSTİYOR
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili, aynı zamanda ...
ASBAŞ'IN EN İYİ FİRMALARI ÖDÜLLENDİRİLDİ
Antalya Serbest Bölgesi (ASBAŞ) 2014 yılının en iyi firmaları ödüllendirildi.
RUSYA'DAKİ EKONOMİK KRİZ ÜRETİCİLERİ ZOR DURUMDA BIRAKTI
Rusya'da yaşanan ekonomik krizin ardından ülkeye yapılan ihracatın azalması, ...
BOYANAN KOYUNLARIN YÜNLERİ ÇÖPE GİDİYOR
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu üyesi Halil Bülbül, koyunları ...
 
 
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet KESİM
 
 
Yaşam Armağan Etmek
 
Nilgün Bilal
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Büyük Antalya diyor ki...
  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
  YAZARLAR
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

  ANKET
     
 
Antalya'nın En Önemli Sorunu Nedir

A- Ulaşım

B- Temizlik

C- Elektrik


Sonuçlar Anket arşivi
 
     
  FACEBOOK'TA BÜYÜK ANTALYA
eczane
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
 
 
  .Künye
  .Iletisim
  .Reklam
  .Sitene EKle
 
 
  .Gündem
  .Politika
  .Spor
  .Ekonomi
  .Sağlık
  .Magazin
  .Kültür & Sanat
  .Turizm
  .Polis-Adliye
  .Yaşam
 
 
  .SİYASİLER
  .Yaşam
  .Çeşitli
 
 
  .Haber
  .Komik
  .Video
  .Reklam
 
 
  .Antalya'nın En Büyük İnternet Gazetesi
  .Antalya Haberleri
  .Antalya Gündem
  .Antalya Yaşam
  .Antalya Turizm
  .Antalya Kültür Sanat
  .Antalya Magazin
  .Antalya Sağlık
  .Antalya Ekonomi
  .Antalyaspor
  .Antalya Politika