Antalya Barosu'nda 5 dönemdir çeşitli kademelerde, dört başkan ve 40'a yakın yönetim kurulu üyesiyle görev yaptığını belirten Soner Ustaoğlu, bu süreçteki politikaların meslek ve avukatların sorunlarını çözmeye, kamuoyunda avukat algısını düzeltmeye yeterli olmadığını gördüğünü ve sadece 11 kişiyle de bu işlerin çözülemeyeceğine inandığını söyledi.
Antalya Barosu'nda kalite ve eğitim sorunu olduğunu düşündüğünü belirten Soner Ustaoğlu, "Bunlar çözümlenmeden diğer sorunların çözülmesi noktasındaki politikaların tamamen geçici, kolay unutulan ve sonuç alınması mümkün olmayan çabalar olduğunu gördüm. Biz tabi ki başkanlık döneminde bütün kurulları ve meslektaşlarıyla birlikte çalışacak, sürekli eğitim görecek bir yapı ve sistem oluşturacağız. Kişiye, ideolojiye bağlı yönetimlerin artık sonunun geldiğini gördüm. Bir sistem kuracağız, o sistem işleyecek, ondan sonra kim gelmiş çok da önem arzetmeyecek" dedi.
Adaylık sürecinde en çok siyasi angajmanının sorulduğunu belirten Soner Ustaoğlu, "Bir asker çocuğu olarak çağdaş, laik, uygar bir Antalya Barosu'nun, 1926'dan beri kökleşmiş kişiliğini bozacak düşüncem yok. Buna biz özgürlükçü ve eşitlikçi bir baro kültürünü getireceğiz. Aslında sloganımız 'Çalışan, üreten ve paylaşan bir baro hayalimiz var.' Bizim için Antalya Barosu avukatlarının geleceği, menfaatleri her şeyin üzerinde" dedi.