Kurban kesmek isteyen vatandaşların dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun şekilde bizzat kesmelerine veya vekaleten kestirmelerine yardımcı olmak, kurban kesim yerlerini belirlemek amacıyla oluşturulan İl Kurban Hizmetleri Komisyonu'nda, İl Sağlık Müdürlüğü'nden de bir ekip görev aldı. İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür yaptığı açıklamada çevre ve toplum sağlığının korunması, gıda maddelerinden kaynaklanan bulaşıcı ve salgın hastalıklar ile besin zehirlenmelerinin önlenmesi için kurbanın satışından tüketimine kadar geçen sürenin son derece önemli olduğunu vurguladı.
ZOONOTİK HASTALIKLARA DİKKAT!
Satın alınan hayvanların vurması, çarpması sonucu insanlarda künt ve delici yaralanmalara neden olabileceğini belirten Dr. Ünal Hülür, "Hayvanların veteriner sağlık raporu/menşe şahadetnamesi ve büyükbaş hayvanların kulak küpesinin olmasına dikkat edilmelidir. Kesim işlemi mümkünse tecrübeli kişilerce yapılmalıdır. Kesim yapan kişi, hayvandan bulaşabilecek şarbon, bruselloz gibi hastalıklara karşı gerekli tedbirler (eldiven, çizme giyme, kesik-yaralı el veya parmaklarla etle temas etmemek gibi) almalıdır. Kist hidatik, Askariyazis, Teniyazis, Giardiyazis, Hidatidozis, Amipli dizanteri, Hepatit A, Hepatit E, Tifo, Basilli dizanteri, Salmonellozis, Tüberküloz, Brusella, Şarbon gibi bakteri hastalıkları hayvanlardan insanlara bulaşabilecek mikroorganizmalardan bazılarıdır" şeklinde açıklamada bulundu.
SAKATATLARI DIŞARIDA BIRAKMAYIN
Kesim sırasında et veya iç organlarda hastalık belirtisi olabilecek (kötü koku ve koyu renkli kan, göğüs ve karında yapışmalar, su toplanması, karaciğer ve dalağın normalden büyük olması gibi) şüpheli durumlarla kurbanın derisi dahil bütün kısımları Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne muayene ettirilmesi gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, kesimin ardından çıkan kan ve sakatatların hayvanların erişebileceği yerlere bırakılması ve akarsulara atılmasının son derece tehlikeyi olduğunu söyledi.
Kurbanın kesiminin hemen ardından etin poşetlenerek buzdolabına konmasının son derece sağlıksız olduğunu söyleyen Hülür, etin parçalar halinde temiz kaplara konulup serin bir ortamda bekletilmesi gerektiğini kaydetti.
112'Yİ ARAYIN
Mangalda kullanılacak etlerin ateşten en az 15 santimetre uzaklıkta olması gerektiğinin altını çizen Hülür, şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide-bağırsak rahatsızlığı ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerin tüketilmesi gereken besin miktarlarını aşmamaları isteğinde bulundu.
Dr. Ünal Hülür yaptığı açıklamada ayrıca kurban kesim ve satış noktalarına 112 Acil Servis ambulanslarının aranarak yardım istenebileceğini, tüm kamu hastanelerinin hizmete hazır durumda olduğunu sözlerine ekledi.