Yapıcı ve tamamlayıcı eleştiriye her zaman açık olduklarını, biz yaptık oldu mantığı ile hareket etmediklerini dile getiren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye’nin en büyük projelerinden bir tanesi olan Boğaçayı Projesi’nde STK’lar ile gerçekleştirdikleri görüşmeler sonucunda bazı değişiklikler yaptıklarını söyledi. Başkan Türel, başta İMO olmak üzere, akademisyenler ve uzmanlar ile yapılan toplantılardan sonra proje içinde yer alan marinanın yerini değiştirdiklerini kaydetti. Başkan Türel, Boğaçay Projesi’nin 1’inci etap kısmının ihalesinin de bu yılsonunda yapılacağını vurguladı.
ANTALYA’YA DEĞER KATACAK PROJELER
Sanayici ve iş adamları ile bir araya gelen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, hayata geçirdikleri ve startını verdikleri projeleri anlattı. Her bir projenin Antalya’nın değerine değer katacağını, marka değerini yükselteceğini dile getiren Türel, bu yatırımları yaparken toplumun her kesimi ve sivil toplum örgütlerinin eleştirilerine kulak verdiklerini dile getirdi.
ORTAK ÇALIŞMA TOPLANTILARI YAPTIK
Göreve geldikleri ilk andan itibaren yapıcı, tamamlayıcı eleştiriye her zaman açık olduklarını söylediğini anlatan Türel, sık sık STK’lar ile bir araya geldiklerini, fikir alış verişinde bulunduklarını belirtti. Türkiye’nin en önemli projelerinden bir tanesi olan Boğaçayı Projesi’nde de meslek odaları ve akademisyenlerin görüşlerini aldıklarını aktaran Türel, “Bildiğiniz gibi Boğaçayı projemiz Türkiye için çok büyük bir proje. İnşaat Mühendisleri odamız projeyle ilgili zaman zaman eleştiriler getiriyorlar. Sağ olsunlar ODTÜ’den 4 tane öğretim üyesiyle ortak bir çalışma toplantısı yaptık. Ciddi katkılarını aldık” dedi.
ÖNERİYİ HEMEN UYGULADIK
Öğretim üyelerinin önerilerinden en önemlisinin Boğaçayı’na yapılacak olan marinanın, büyük limanın sırtına dayanması olduğunu söyleyen Başkan Türel, “Biz arkadaşlarımızla değerlendirdiğimizde de sunulan önerinin doğru olduğunu düşünüyoruz. Hem de halkın kullanımı olan sahil kesimini de kapatmamış oluyoruz. Boğaçayı içinde yapılacak marina konusunun daha bugün nihai kararını verdik. Yat limanı, büyük limanın dış köşesine gidiyor. Boğaçayı içerisine marina yapmaktan vazgeçtik. Dışarıdaki marinayı yeterli görüyoruz” dedi.
KONYAALTI SELDEN KORUNACAK
Boğaçayı’nın müthiş bir proje olduğunu belirten, fakat daha önemli olan konunun bir taşkın önleme projesi olduğunu ifade eden Türel, şunları söyledi, “Boğaçayı’nın birçok bileşeni var. En önemlisi taşkın korumaya yönelik çalışmalar. Biliyorsunuz burada daha önce bir sel felaketi yaşanmış sahildeki köprü denize uçup gitmişti. O sel felaketinde ki suyun debisi 2 bin 600 metreküptür. Şu anda bizim DSİ ile birlikte yürüttüğümüz taşkın önlemeye yönelik proje 500 senelik ortalamaya göre hesaplanarak 4 bin 600 debiye göre bir tedbirle yapılan bir proje. Yani Boğaçayı Projesi’ne hiçbir şey yapmasak dahi bugün bu taşkın önleme projesini hayata geçirmezsek eğer, yine 2 bin 600’lük bir sel felaketinde sadece Boğaçayı değil, neredeyse Büyük Liman’dan Boğaçayı’nın doğusuna kadar olan alanın hepsi su altında kalacak. Biz bununla ilgili tedbirleri alıyoruz. Boğaçayı’nın en önemli getirisi bu sel felaketini önleyecek düzenlemelerin, Boğaçayı’nda dere ıslahlarının yapılacak olmasıdır.”
YILSONUNDA 1’İNCİ ETAP İHALEDE
Toplamda bir havza planı olan Boğaçayı’nı 927 kilometrekarelik bir alan içerisinde planladıklarını kaydeden Türel, Boğaçayı Projesi’nin aşamalarını şöyle aktardı: “Proje 6 Etap olacak. 1’inci etabını bu dönemde bitirmek gibi bir düşüncemiz var. 1’inci Etabı sahildeki marinalar ve sinema platosunu içeriyor. Dediğim gibi projenin 6 etabı olacak hemen kanal kenarı projesi, dere manzarası projesi, yukarıda bir tarım kasabası yapacağız. Yine bir dere kenarı manzarası ve film platolarının olduğu yerle Boğaçayı Projesi’ni tamamlamış olacağız. Boğaçayı Projesi’yle ilgili sene sonu ihaleye çıkmakla ilgili bir hedefimiz var. Şuanda alan tahsislerini tamamlıyoruz. Bu senenin sonunda Boğaçayı Projesi’nin ilk etabının ihalesini yaparız.”