Belediye Başkanı Menderes Türel, alanı Konyaaltı projesi içinde değerlendirmek istediklerini belirtirken park içindeki minyatürlerin nasıl değerlendirileceği konusunda bir kararın olmadığını açıkladı. Anadolu uygarlıklarının en seçkin mimari eserlerinin minyatürlerine Kepez Belediyesi talip oldu.
Antalya'da 63 bin metrekare alanla dünyadaki en büyük alana sahip minyatür parklardan biri olan Minicity'nin temeli 29 Ekim 2003 yılında temeli atıldı. 8 ay gibi bir sürede inşaatı tamamlandı ama açıldığı günden bu yana tartışması hiç eksik olmadı. Anadolu uygarlıklarını en seçkin mimari eserlerinin 25 ölçeğinde küçültülmüş maketlerinin yer aldığı park, 18 Temmuz 2004 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Yaklaşık 6 milyon liraya mal olan park ilk olarak yüksek bilet fiyatlarıyla gündeme geldi. İşletme hakkı 2022 yılına kadar müteahhit firmaya aitken, törenle kapılarını açan Minicity, ancak 7 ay çalışabildi.
FİRMA KAPISINA KİLİT VURDU
Firma, açıldığı günden itibaren 2005 Şubat ayına kadar 170 bin kişinin ziyaret ettiği Minicity'nin, zarar ettiği gerekçesiyle kapısına kilit vurdu. Bu kez devreye Kültür ve Turizm Bakanlığı girdi. Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi Nisan 2006'de Minicity'i satın aldı. İki kurum, Minicity için inşaat ve minyatürlerin bedeli olarak firmaya 7 milyon 500 bin TL ödedi. Paranın 4 milyon lirasını Bakanlık, 3 milyon 500 bin TL'sini Büyükşehir ödedi.
BELEDİYE İŞLETTİ
Park satın almasının ardından belediye şirketi ANTEPE tarafından işletilmeye başlandı. 2009 yerel seçimlerinin ardından dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise Minicity'nin 24 saat yaşayan bir alan haline dönüştürmek için parkın 169 metre uzunluğunda 10 metre eninde bir gemi güvertesinden esinlenen seyir terasını restoran, kafe-bistro şeklinde hizmet verecek şekilde yeni bir düzenlemeye tabi tuttu. Açıldığı ilk günlerde Minicity kentin önemli eğlenme merkezlerinden biri haline gelirken bu kez de kira sorunu baş gösterdi.
FİRMA ALEYHİNE İCRA TAKİBİ
Sayıştay'ın ANTEPE'nin 2014 yılı denetiminde, Minicity içindeki kapalı üniteler ve açık alanın kiralama ve işletilmesine ilişkin sözleşmenin 21 Nisan 2010 tarihinde imzalandığına dikkat çekildi. Sözleşmede yıllık kira bedeli KDV hariç 444 bin 444 lira olarak belirlenirken firma 2013 yılına kadar kiralarını düzenli olarak ödedi. Ancak 2013 ve 2014 yıllarında ödeme yapıldığı Sayıştay raporunda yer alırken ANTEPE, firma aleyhine icra takibi ve tahliye davaları açtığı da raporda belirtildi. Firmanın sadece 2014 yılı için 706 bin 373 TL kira borcunun bulunduğu Sayıştay tarafından açıklanırken bu arada sonuçlanan tahliye davası çerçevesinde firma da yaklaşık 4 ay önce Minicity'den tahliye edildi.
KONYAALTI PROJESİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLECEK
Minicity'i bir belediye başkanının daha canlandırma girişim böylece son bulurken Antalya Büyükşehir Belediyesi, alanı Konyaaltı Sahil Projesi kapsamında değerlendirmek için yeniden devralmaya hazırlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sahil projesinin bir yarışmayla elde edildiği için içine dahil edilemeyeceğini ancak aynı bir proje olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Minicity'nin devrine ilişkini kararı Büyükşehir Belediye Meclisi'nce alınacağının altını çizen Başkanı Türel, park içindeki eserlerin ne olacağı, proje aşamasında parkın açıp kalıp kalmayacağı konularını henüz değerlendirilmediğini aktardı. Ancak, Anadolu uygarlıklarının en seçkin mimari eserlerinin minyatürlerine Kepez Belediyesi talip oldu. Kepez Belediyesi, o minyatürleri Dokuma Fabrikası alanında çalışmaları devam eden Kent Parkı'nda değerlendirmek istiyor.