Antalya, Isparta ve Burdur'un elektrik dağıtım ve perakende işlemlerini yürüten Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. 2013'ün Haziran ayında özelleştirildi. Cengiz, Limak, Kolin ortaklığı olan CLK Akdeniz Dağıtım A.Ş. ve CLK Akdeniz Perakende A.Ş. olarak faaliyet gösteren kurumun uygulamaları, Antalyalılardan büyük tepki topluyor. Özelleştirildikten sonra da fatura tahsilatlarına yönelik ödeme sürelerini 15 güne kadar indiren kurum, borcunu ödemeyenlerin sayaçlarını söküp götürüyor.
En son Konyaaltı Kuşkavağı Mahallesi'nde Bengü Öncüler, CLK Akdeniz'in uygulamaları nedeniyle biriken borçlarını ödeyemez duruma geldiğini, yapılandırma istemesine rağmen, faturalarının ayrı ayrı avukatlar aracılığıyla icraya verildiğini ve hayatının karardığını kaydetti. Bir kızı Akdeniz Üniversitesi'nde, oğlu da ortaokulda okuyan Bengü Öncüler, evindeki sayacın söküldüğünü, 10 günü aşkın süredir elektriklerinin olmadığını, maaşının hacizli olduğunu ve yapılandırma talep etmesine rağmen, ödeyebileceği tutarda taksit imkanı sunulmadığını kaydetti. Borcunu ödemekten kaçmadığını, ancak taksit tutarlarının ödeyebileceği miktarda oluşturulmasını isteyen Öncüler, çocuklarının evde ders çalışamadığını, 1100 lira maaş aldığı, 277 lirasının haczedildiği, 500'ünü kiraya verdiklerini, geriye bir şey kalmadığını dile getirdi.
İŞSİZ KALDI BORÇ YÜKSELDİ
Balıkesir'den Antalya'ya 2008'de taşınan 2'si kız üç çocuk babası şoför Bengü Öncüler, o dönem bir turizm firmasında şoför olarak çalışmaya başladığını söyledi. Firmanın iflas etmesi üzerine 2011'de 3 aya yakın işsiz kaldığını anlatan Bengü Öncüler, işsiz kaldığı dönemde yaklaşık 500 lira elektrik faturası biriktiğini kaydetti. 3 ay sonrasında bir iş bulduğunu 4 aya yakın çalıştığını ancak maaşlarını alamadığını belirten Öncüler, Antalya Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayette bulunduğunu ve İş Mahkemesi'ne dava açması gerektiğinin söylendiğini dile getirdi.
AVUKAT ÜCRETİ VE FAİZLER ÖDEMEZ HALE GETİRDİ
Dava için istenen 700 lira olmadığından açamadığını kaydeden Öncüler, "Hiç param olmadığı için dava açamadım. Sonrasında ise işsiz kaldım ve faturalar birikti. 2014'ün Haziran ayında bir turizm firmasında şoför olarak çalışmaya başladım ve devam ediyorum. Ancak biriken faturalar icraya verildiği için yaklaşık 4 bin lira tutarındayken, sürekli yüksek ücretli gelip açma-kapama işlemi yapılması, faiz ve avukat ücretleri nedeniyle borç 9 bin 900 TL'ye yükseldi" dedi.
HAPİS CEZASI DA ÇIKTI
AKEDAŞ özelleştirmeden önceki döneme ilişkin borçları için Torba Yasa kapsamındaki yapılandırmadan yararlanmak istediğini ama borcun yapılandırılmadığını dile getiren Öncüler, 8 tane faturanın ayrı avukatlarca icra işlemi uygulandığını ve maaşının 277 lirasının haczedildiğini, ancak bu paranın borcuna karşılık değil, avukat ücreti olarak haczedildiğini dile getirdi. Ödeme taahhüdünde bulunduğunu, ancak meblağın yüksek tutulmasından dolayı ödeyemediği için de 3 ay hapis cezası verildiğini söyleyen Öncüler, "Borçlarımızın büyük bölümü avukat ücretlerinden ve faizlerden oluşuyor. Ben borcumu ödemek istiyorum, ancak sürekli artırılıyor olmasından dolayı ödeyemiyorum. Aldığım maaş 1100 TL ve ödeyebileceğim ölçüde taksit tutarı imkanı tanındığı takdirde ödemek istiyorum" dedi.
KARANLIKTA DERS ÇALIŞIYORLAR
Karanlıkta yaşayan aileden üniversite öğrencisi kızı ile ortaokula giden oğlu ise mum ışığında ders çalışıyor. Finallerinin başladığını belirten kız öğrenci, elektrik olmaması nedeniyle yeterince ders çalışamadığını kaydetti.