Günün Haberleri Giris Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye Iletisim Son Dakika Ekle RSS
     
   
     
 
ANA SAYFA GÜNDEM POLİTİKA SPOR EKONOMİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR & SANAT TURİZM POLİS-ADLİYE YAŞAM EĞİTİM
   
  Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada  
 
   
  Özel çocuklar kırmızı halıda alkışlandı  
 
   
  Workshopta bir araya gelen 400 acenteciye Kemer tanıtımı  
 
   
  Manavgat Büyük Yangın Alanınındaki Bakım Çalışmaları Hızla Sürüyor  
 
   
  Kırcami İmarında Müjdeli Haber İstinaf Mahkemesinden Geldi  
 
 
DİŞ İÇİN, HER ANTİBİYOTİK ETKİLİ OLMAYABİLİR
DİŞ İÇİN, HER ANTİBİYOTİK ETKİLİ OLMAYABİLİR
 
Gazeteci Mesut İnci, bakıma muhtaç kişilerin Tuba Annesi Diş Hekimi Tuba Peker Demircan ile diş hastalıkları ve tedavileri hakkında konuştu.
 
31 Ekim 2016 Pazartesi - 16:03

Her ayın belli bir gününde, daha önceden belirlenen bakıma muhtaç kişilere yardım elini uzatan ve diş sağlığı konusunda tedavilerini ücretsiz yaparak “TUBA ANNE” diye isimlendirilen Diş Hekimi Tuba Peker Demircan, “Maalesef ülkemizde her diş ağrısına evde bulunan antibiyotikler kullanılmaktadır. Bilinçsiz kullanımlar, ileriki yıllarda bakterilere karşı insanoğlunu silahsız bırakacaktır. Bu nedenle dişinizdeki bir enfeksiyonda hekimin önerdiği antibiyotik kullanılmalıdır.”
 
Tuba hocanın kariyerindeki başarılı ve örnek çalışmaları kendisini, genç yaşına rağmen birçok ödülün sahibi yapmış, tercih edilen bir kişi olması dikkatimizi çekti. Bu nedenle kendisini gündeme taşımak istedik.



İşte Tuba hocaya sorularımız ve insan hayatı için gerekli cevapları.
 
 -Diş sağlığı insanlar için ne kadar önemlidir?
 
Sağlıksız dişler, sadece ağız sağlığını değil insan vücudundaki diğer organların sağlığını da etkiler. Ülkemizde diş hastalıklarının başlıca sebepleri olarak sigara ve tütün kullanımı, yanlış beslenme, ağız ve diş bakımına ve düzenli diş hekimi kontrolüne yeterince önem verilmemesini sayabiliriz. Ağız ve diş bakımına günde 2 defa diş fırçalanarak başlana bilir, dişler fırçalanmazsa ağızdaki artıkların bir süre sonra dişlerin üzerine tutunur. Plak halini alan bu tutunma 24 saat sonra artık fırça ile temizlenemeyecek hal alır. Mikroorganizmalar için besi yeri haline gelir. Mikroorganizmalar bir süre sonra dişin minesini çürütmeye ve diş etinde hastalık oluşturmaya başlar. Bu aşamada tespit edilirse geri dönüşümü kolay olur. Bu yüzdende her 6 ayda bir düzenli olarak Diş Hekimine kontrole gitmek önemlidir. Çürük dişler ve sağlıksız bir ağızda bulunan mikroorganizmalar kalbinizi, böbreğinizi veya damarlarınızı da hasta eder. İltihaplanmanın yaşlanmayı hızlandırdığı, romatizmal hastalıklardan obeziteye, bağışıklık problemlerinden, böbrek ve karaciğer sorunlarına pek çok alanda sağlığı tehdit ettiği bilimsel bir gerçektir.


 
-İnsanlar, diş bakımını nasıl ve ne zamanlar yapmalıdır?
 
Diş bakımında en önemli olan diş fırçalamadır. Diş fırçası orta sertlikte olmalı, fırça başı da küçük olmalıdır. En arka dişlere ulaşmak ve aynı zamanda bulantı refleksini uyarmamak için büyüklük önemlidir. Macun seçiminde de aşındırıcı içerenlerden uzak durmalıyız. Flor içerikli diş macunları tercih edilmelidir. Diş fırçalamaya başlamadan önce diş fırçası ıslatılmamalıdır. Yapılan en büyük yanlışlardan biri budur. Macun mercimek büyüklüğünde sıkılmalı, 45 derecelik açıyla diş etinden dişe doğru ön dişlerden başlayarak arka ya doğru gidilmelidir, dişlerimizin ön yüzeyi gibi arka yani dile bakan tarafını da mutlaka fırçalamalıyız. Macun miktarı fazla olursa ağzımızdaki macun çok fazla köpüreceği için 2 dakikadan az ve dişlerimizin her birine daha fırça değmeden fırçalama işini sonlandırırız, bunun sebebi çok köpürünce temiz hissinin gelişmesidir. Son aşamada ise dil yüzeyinin fırçalanması gerekir ki bu da çok önemlidir. Diş fırçalama işleminden sonra ise diş ipi kullanımı ile fırçanın ulaşamadığı yerlere yani diş aralarına ulaşırız.
 
-Diş fırçalamaya başlama yaşı kaçtır?
 
Bebeklerde 6. ayda süt dişleri çıkmaya başlar, süt dişlerinin temizliği anne tarafından gazlı bezle yapılmalıdır. Diş fırçasını eli ile kavraya bileceği yaşta fırça verilmelidir. Anne gözetimimde dişleri fırçalaması sağlanmalıdır. 7 - 8 yaşlarında artık tek başına gözetim olmadan fırçalama işlemini yapabilirler.
 
-Diş iltihaplanmasına antibiyotik kullanmak doğru mudur?
 
Diş iltihabı özellikle çürük dişlerde bakterilerin artması ve çevre dokuların aşınması nedeni ile oluşur. Oluşan bakteriler diş etlerinde şişmeye yol açabilmektedir. Diş hekimleri çürük dişin tedavisine başlamadan önce oluşan şişliğin giderilmesi ve operasyon yapılacak alanda biriken bakterileri temizlenmesini sağlamak için antibiyotik tedavisi uygun görebilir.
Maalesef ülkemizde kulaktan duyma bilgilerle, komşunun tavsiyesiyle veya yetkin olmayan kişilerin önerisi ile her diş ağrısına evde bulunan, komşudan alınan antibiyotikler kullanılmaktadır. Antibiyotikler vücudun her bölgesinde oluşan iltihaplanmalar için etkilidir. Fakat antibiyotiklerin etki mekanizması ve etki ettiği bölgeler farklıdır. Hastaların bu şekilde bilinçsizce antibiyotik kullanımı bakterilerde antibiyotik direncine yol açmakta ve ileriki yıllarda bakterilere karşı insanoğlunu silahsız bırakacaktır. Bu yüzden dişinizdeki bir enfeksiyonda hastanın seçeceği bir antibiyotik değil hekimin önerdiği reçete ettiği antibiyotik kullanılmalıdır.


 
-Her ağrıyan diş çekilir mi?
 
Tabii ki de her ağrıyan diş çekilmez. Diş ağrısının özellikle gece ağrısının sebebi derin çürüklerdir. Çoğu zaman kanal tedavisi ile sonuç verir. Kanal tedavisi yapılamayacak bir durum var ise çekim kararı verilir.
 
-Diş fırçaları, ne zaman değiştirilmelidir?
 
Düzenli olarak diş fırçalayan bir kişi 3 ayda bir fırçasını yenilemelidir. Aslında kişinin kendine özel iki fırçası olmalıdır. Bunun nedeni fırçamızın tam kuruması 12 saatte oluyor, fırça kuru olunca dişlerimizin mekanik temizliğini yapabiliyoruz. Kuru olmazsa, bu mekanik temizlik maalesef tam anlamıyla gerçekleşmiyor. İki fırçanız var ise ikisini de kullanıyorsanız (sabah birini aksam diğerini gibi ) o zaman 6 ayda yenisinin alınması gerekir.
 
-Protez nedir?
 
Olmayan bir organın yerini tutması bir eksikliğin giderilmesi için yapılan yapay parçadır. Protez dişler, kaybolan dişlerin ve dokuların, çiğneme fonksiyonlarını, konuşmaya katkılarını ve estetiğini iade ederken mevcut dokuların da sağlığının korunmasına yardımcı olmak üzere yapılan apareylerdir. Diş protezleri, diş tedavisinde son tercih edilen yapılardır. Diş kırıklarında, diş çürüklerinde, dolgunun yetersiz kaldığı durumlarda, eksik dişlerde tercih edilir. Diş protezlerinin iki farklı türü vardır. Sabit protez ve hareketli protez. Sabit Protez kırık veya aşırı çürük nedeni ile madde kaybına uğramış dişleri veya diş kayıplarında kayıp dişin önünde ve arkasında sağlıklı dişler var ise. Dişin üzeri dokuyla uyumlu bir malzemeyle kaplanarak tam bir diş formu sağlanır. Bu malzemeler ful metal, metal destekli porselen diş veya ful porselen olabilir. Sabit protezler yapıştırılır kişi kendi isteği ile protezi çıkartamaz, hareketli protez ise kişi kolaylıkla protezini çıkartıp takabilir.


 
-Takma, çıkma protez kullanmak istemeyenler için daha başka alternatifler var mıdır?
 
-Hareketli protezler çok tercih edilen bir protez değildir kullanımı zordur ve insanın ağzında kabullenilebilirliği maalesef çok azdır. Günümüzde artık implant yapımı çok yaygın. Artık hareketli protezlerin yerini sabit protezler almakta.
 
-Çocuklar kaç yaşında itibaren diş hekimine götürülmelidir?
 
Bebeğimizin dişlerinin sürmesinden 6 ay sonra ilk hekim ziyareti yapılmalıdır. Bazen çok erken dönemlerde sorunlar başlayabiliyor bunların önlenmesinde erken tanı çok önemli. Bebeğin beslenmesi, diş bakımı ve emme alışkanlıkları hakkında bilgilendirilip ortaya çıkacak problemleri önlemiş oluruz.
 
-Kırık dişin tedavisi var mıdır, yoksa çekilir mi?
 
Kırık dişlerin de tedavisi vardır. Bunda önemli olan kırık hattının nerede olduğu kanallı bir diş mi yoksa canlı bir diş mi olduğuna bakılarak restorasyona (dolgu, kron) karar verilir. Tabi bazen tedavi olamayacak kırıklarda olabilir. Buna hekim, film ve klinik bulgularla karar verir.
 
-Herkes tarafından sevilen ve tercih edilen, gariban annesi diye bilinen Tuba Peker Demircan hanım kimdir?
 
1977 yılında Antalya da doğdum.İlkokul ,ortaokul,ve liseyi Antalya da okudum.Bizim okuduğumuz yıllarda; üniversite sınavına girmeden önce tercih yapıp sonra sınava giriliyordu.Hayallerimi süsleyen meslek Diş hekimliği idi.1995 yılında Türkiye de 11 tane diş hekimliği fakültesi bulunuyordu.Ben işimi şansa bırakmadım.:) 11 diş hekimliğinin alt alta yazdım.En çok istediğim ve ilk tercihim olan Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini kazandım. 2000 yılında mezun oldum.

Mezun olur olmaz anne ve babamın memleketi olan Burdur un Tefenni ilçesinde muayenehane açtım. Aynı zamanda 9 yıl 7 ay Tefenni ilçe hastanesinde de görev yaptım. Tam gün yasasıyla çok sevdiğim mesleğimi muayenehanemde daha iyi hizmet vereceğimi düşünerek devletten istifa ettim. Mesleğimin 15 yılını Tefenni de icra ettim.2 yıla yakın bir süredir Antalya da muayenehanem de çalışmaktayım.
 
Röportaj – Mesut İNCİ


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
BASKETBOLDA U14 ŞAMPİYONLARI BELLİ OLDU
 
AESOB’DAN BAKAN MÜEZZİNOĞLU’NA, ESNAFI RAHATLATACAK DOSYA
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
BEDRİ YALÇIN İLE ANADOLU’NUN RENKLERİ BU AKŞAM AKDENİZ TV'DE
Anadolu Birliği Genel Başkanı Bedri Yalçın’ın hazırlayıp sunduğu Anadolu’nun ...
KONUT SATIŞLARINDA ARTIŞ DEVAM EDİYOR
Muratpaşa Müteahhitler Derneği Başkanı Adnan Saraç, Türkiye’de inşaat ...
YELKENLER CUMHURİYET KUPASI İÇİN AÇILDI
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen ...
ASAT'TAN 48 SAAT SU KESİNTİSİ DUYURUSU
ASAT, Düden Tünel Geçişli Katlı Kavşak çalışmaları nedeniyle Muratpaşa, ...
 
 
KONYAALTI KİTAP FUARI BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Antalya’nın Konyaaltı Belediyesi tarafından 7’ncisi düzenlenen Konyaaltı ...
EXPO ALANININ YENİ SÜRECİ MERAKLA BEKLENİYOR
23 Nisan 31 Ekim arası EXPO 2016 faaliyetleriyle ilgili hizmet veren alanın ...
CUMHURİYETİN 93. YILI ANTALYA'DA COŞKUYLA KUTLANDI
Cumhuriyet Caddesi üzerindeki resmi törende askeri araca binen Vali Karaloğlu, ...
VALİ KARALOĞLU MAKAMINDA TEBRİKLERİ KABUL ETTİ
Cumhuriyetin kuruluşunun 93. yılı kutlamaları kapsamında Antalya Valisi ...
 
 
CUMHURİYET BAYRAMI'NIN 93. YILI ANTALYA’DA TÖRENLE KUTLANDI
29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 93. yıldönümü kutlamalarına Cumhuriyet Meydanındaki ...
AK PARTİ İL BAŞKANI SÜMER’DEN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI
AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
TÜTÜNCÜ’DEN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
CHP’Lİ KAHYAOĞLU: HER GÖREV BENİM İÇİN KUTSALDIR
Son günlerde, başarılı çalışmaları ile öne çıkan ve dikkatleri üzerine ...
 
 
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet KESİM
 
 
Yaşam Armağan Etmek
 
Nilgün Bilal
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Büyük Antalya diyor ki...
  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
  YAZARLAR
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

  ANKET
     
 
Antalya'nın En Önemli Sorunu Nedir

A- Ulaşım

B- Temizlik

C- Elektrik


Sonuçlar Anket arşivi
 
     
  FACEBOOK'TA BÜYÜK ANTALYA
eczane
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
 
 
  .Künye
  .Iletisim
  .Reklam
  .Sitene EKle
 
 
  .Gündem
  .Politika
  .Spor
  .Ekonomi
  .Sağlık
  .Magazin
  .Kültür & Sanat
  .Turizm
  .Polis-Adliye
  .Yaşam
 
 
  .SİYASİLER
  .Yaşam
  .Çeşitli
 
 
  .Haber
  .Komik
  .Video
  .Reklam
 
 
  .Antalya'nın En Büyük İnternet Gazetesi
  .Antalya Haberleri
  .Antalya Gündem
  .Antalya Yaşam
  .Antalya Turizm
  .Antalya Kültür Sanat
  .Antalya Magazin
  .Antalya Sağlık
  .Antalya Ekonomi
  .Antalyaspor
  .Antalya Politika