Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, bölgenin tarihi ve kültürel mekânlarının daha iyi tanıtılması için çalışmalar yaptıklarını ifade ederken, Belediye Başkanı olarak sorumluluklarının b aşında tarihi zenginlikleri gelecek olan çocuklara aktarmak olduğunu söyledi.
Genç Antalya’da Döşemealtı’nın yaşanır bir bölge olduğunu ifade eden Genç, “Tek cümle ile Döşemealtı’nı tanımlamak istersek, Konyaaltı’nda plaja gidip denize girebilirisiniz, Muartpaşa’da alışveriş yapabilir kent yaşamına yönelik günübirlik ihtiyaçlarınızı karşılayabilirisiniz ama Döşemealtı’nda yaşarsınız”dedi.
Bölgemizin daha çok tanıtıma ihtiyacı var, buna çalışıyoruz!
Döşemealtı insanlık tarihinin yerleşik hayata ilk geçiş örneklerinin başladığı günden bugüne kadar her döneme her çağa her medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade eden Başkan Turgay Genç, “ Bölgemiz tarihi olarak çok zengin bir coğrafyaya sahip. İlk Neolatik çağa dayanan eserlerimiz arasında insanlık tarihi Karain mağarasını, Frigyalılar dönemine ait olan Ariassos’u, Büyük İskender’in kuşatıp fethedemediği Termessos’u sayabiliriz. Döşemealtı, daha sonra Selçuklu dönemine ait Kervansaraylarımız Evdirhan, Kırkgöz Han gibi günümüze kadar birçok medeniyete insanlık tarihine yerleşim bölgesi olarak tarihte yerini almıştır. Ama maalesef bugüne kadar hiçbir şekilde bölgenin tanıtımına yönelik bir çalışma yapılmamış. Göreve geldiğimiz ilk etaptaki ilk çalışmamız bu konudaydı. Önce bölgemiz zenginliklerinin tespitini edip ve bunu bütün kamuoyu ile paylaşalım istedik. Çünkü bilinmeyen bir noktayı turizme kazandırabilmemiz, pazarlayabilmemiz çok mümkün değildi. Bu yüzden de bütün bu tarihi değerlerimizi içinde barındıran çeşitli dillerde bir tanıtım Cd’si hazırladık. Bu tanıtımlarımızı yurt içi ve yurt dışı fuarlarda bölgenin hem tarihi hem de doğal ve kültürel zenginliklerinin tanıtımlarını yaptık. Tabii ki sadece bunlar ile kalmıyoruz. Yine 800 yıl öncenin İzzetin Keykubat dönemine ait yok olma noktasındaki bir Kervansarayımız olan Evdirhan’ımızı bakımsızlıktan, ilgisizlikten kurtardık. Bize düşen Belediye Başkanı olarak sorumluluğumuz tarihi zenginliklerimizi geleceğe çocuklarımıza aktarmaktı. Vakıflardan Evdirhan’ın tahsisini aldık. Temizlik ve sonrasında kazı çalışmalarını tamamladık. Şimdide restarosyon projelerini hazırladık ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu raporunu bekliyoruz. Kuruldan Restarosyan projelerimiz geçtiği anda burasının restarosyonunu yaparak Döşemealtı’na bir açık hava kültür merkezi kazandırmak istiyoruz” dedi.
Alternatif turizm anlamında en zengin ve en önemli noktada bulunuyoruz!
Döşemealtı’nın Antalya’daki konjoktöre bakıldığında Alternatif turizm anlamında en zengin ve en önemli noktada bulunduğuna da dikkat çeken Başkan Turgay Genç “Bu tarihi eserlerin dışında doğa harikası olan alanlarımız da var. Bunlar arasında Güver uçurumu Kanyonu, Antalya’nın içme su kaynağı olan Kırkgöz bulunuyor. Bu bölgelere de projeler geliştirdik. Özellikle Kırkgöz Gölü ile ilgili hazırlamış olduğumuz alan projesine yönelik tüm bakanlıklardan ön izinlerini aldık. Buraya uygun hazırladığımız projeyi tüm sivil toplum örgütleri ile paylaştık. Onlarında görüşlerini aldık. Akdeniz üniversitesi ile ilgili ortaklaşa hazırlamış olduğumuz projeye yönelik olarak da endemik canlı türleri ile ilgili etkileşimlerinin raporlarını yaptık. Bütün kurumlardan görüşleri tamamlayarak şu an planlama aşamasına geçtik. Şu anda planlaması Çevre ve Şehircilik Bakanlığında. İnşallah önümüzdeki üç dört ay içerisinde, planlama aşaması bakanlık tarafından onaylandıktan sonra Kırkgöz Gölü Antalya’nın kente en yakın, gölü olan özellikle yaz akşamlarında tercih sebebi olacak en güzel cazibe bölgelerinden bir tanesi olacak” diye konuştu.