EİT üyesi ülkelerin 2'nci Başsavcılar Toplantısı, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ev sahipliğinde 3-4 Kasım tarihlerinde Antalya'da yapıldı. Türkiye, Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin üyesi olduğu EİT'in başsavcılar düzeyindeki toplantısına, Afganistan ve Türkmenistan temsilcileri katılmadı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca'nın başkanlık ettiği Belek Gloria Golf Hotel'de EİT üye ülkelerinin Yargıtay başsavcıları ve Adalet Bakanlığı üst düzey yöneticilerinin katılımıyla yapılan toplantıda, ortak bir bildiri hazırlandı. Ortak bildiride siber suçlar, terörizm, terörizmin finansmanı, insan kaçakçılığı, yasadışı-kaçak göçmenler, kara para aklama, sınırı aşan organize suçların önlenmesi ve bu suçların önlenmesi için gereken politikaların birlikte geliştirilmesi kararlaştırıldı.
ADLİ YARDIMLAŞMA SÖZLEŞMESİ
Toplantıda üye ülkelerin hemen hemen hepsi arasında adli yardımlaşma konusunda ikili anlaşmalar olduğu ancak EİT kapsamında tüm ülkeler arasında AB örneği bir anlaşma bulunmadığına dikkat çekildi. Tüm bu suçlarla ortak mücadelenin yanı sıra, suçluların iadesi, hükümlülerin nakli ve uluslararası adli yardımlaşma konularını içeren bir de sözleşme imzalanması konusunda iyi niyet kararı alındı. EİT üye ülkelerin hükümetlerine de her ülke heyeti ve EİT Genel Sekreterliği'nce bu sözleşmenin imzalanması ve teknik destek sağlanması yönünde de teklifler sunulacak.
İLETİM KİŞİLERİ OLUŞTURULACAK
EİT üye ülke başsavcılarının Antalya'daki toplantısına ilişkin değerlendirmede bulunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, bu oturumda 'Antalya Bildirisi' olarak hazırlanan taslak üzerinde yoğun bir çalışma yapıldığını söyledi. Diğer ülke temsilcilerinin son derece hassas şekilde katkıda bulunduklarını belirten Mehmet Akarca, özellikle siber suçlar, sınır aşan suçlar, insan ticareti ve adli yardımlaşma konularında gerekli mekanizmaların kurulması için üye ülkelerin, birer iletişim kişisinin tespiti konusunda görüş birliğine vardığını kaydetti.
BİRLİKTE ETKİN MÜCADELE
Bu konuda her üye ülkenin bir iletişim noktası ya da temsilci dedikleri kişiyi tespit edip EİT genel sekreterine bildireceğini belirten Akarca, "O iletişim kişilerinin genel sekretaryanın koordinasyonunda toplanmaları, bu yılda 1 ya da 2 kez olabilir. Üye ülkeler arasında etkin bir şekilde siber suçlarla mücadelede ve adli yardımlaşmada işbirliğinin daha üst seviyelere getirilmesi, suçlara müdahalede daha hızlı ve etkin soruşturma yapılması, yakalamanın gerçekleştirilmesi, kanıtlara ulaşılması konularında ciddi bir şekilde duruldu. Ve bu konuda mekanizmalar oluşturulmasında görüş birliğine varıldı" diye konuştu.
Toplantıda, bir sonraki toplantının ise Pakistan'da yapılması kararlaştırıldı.