Antalya Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından engellilerin yaşadığı sorunların çözümü için yapılması gerekenler, Ramada Otel'de düzenlenen çalıştayda görüşüldü. Çalıştaya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim, Genel Sekreter Yardımcısı Sanem Öztürk, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mimar Türkkahraman ile akademisyenler, yerel yönetim, kamu kurumu, STK temsilciler, engelliler ve aileleri katıldı.
ORTAK BİR RAPOR ÇIKACAK
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sanem Öztürk, Antalya'daki engellilerin sorunlarını 'nasıl çözeriz'in çabası içerisinde olduklarını kaydetti. Çalıştaydan katılımcıların fikir ve önerileriyle engellilerin sorunlarının çözülmesine yönelik ortak bir rapor çıkmasını umduğunu kaydeden Öztürk, "Hep birlikte daha kapsamlı işler ortaya çıkaracağız" dedi.
ENGELLERİ KALDIRIYORLAR
Büyükşehir Belediyesi'nin engellilere yönelik hizmetlerini de anlatan Öztürk, "Engelli rehabilitasyon merkezimizde 475 çocuğumuzla birlikte ailelerine de hizmet vermekteyiz. Yavuz Özcan Parkı'nda açtığımız hizmet binamızda engelli vatandaşlarımıza, sesli kütüphane, danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Nakdi yardıma ihtiyacı olanlara ihtiyaçlarının karşılanması gibi hizmetlerimiz devam ediyor" diye konuştu. Öztürk, 'Engelsiz Mekan' projesi kapsamında talep doğrultusunda binalara engelli rampası yaptıklarını, tuvalet, banyo ve mutfakların engellilerin kullanımına uygun şekilde dizayn edildiğini kaydetti.
AİLELER ANTALYA'YA YERLEŞİYOR
Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay da engellilerin eve hapsedilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Geçmişte fiziki şartların da etkisiyle insanların engelli çocuklarını dışarı çıkarmadığını kaydeden Milli Eğitim Müdürü Gülay, "Antalya'da yapılan tüm binalar Büyükşehir Belediyesi'nin de onayıyla mutlaka engellilerin erişebileceği şekilde dizayn ediliyor. Artık insanlar, engelli çocuklarının eğitim alması için Antalya'ya yerleşiyor" dedi.
DÜNYANIN EN MODERN OKULU
Antalya'da 6 rehberlik araştırma merkezi bulunduğunu, Atatürk, Eğitim ve Araştırma ile Akdeniz Üniversitesi hastanelerinde engelli çocuklara eğitim hizmeti verildiğini de anlatan Gülay, 141 olan özel eğitim sınıfının 335'e çıkarıldığını, her mahallede özel eğitim sınıfı bulunduğunu söyledi. İlçelerdeki Özel Eğitim Okulu sayısını da 5'ten 22'ye çıkardıklarını aktaran Gülay, dünyanın en modern otistik çocuk okullarından birinin Antalya'da açıldığını vurguladı.
ENGELLİ ÇOCUKLARA ÖZEL EĞİTİM
Antalya'da 180 civarında otistik çocuğa yaşam becerileri de dahil olmak üzere eğitim hizmeti verildiğine işaret eden Gülay, okula gidemeyecek kadar ağır düzeyde engeli bulunan 152 çocuğa da öğretmen gönderdiklerini vurguladı. Antalya'da 8 bin 862 engelli çocuğun olduğuna dikkati çeken Osman Nuri Gülay, "Bu çocuklar devlet okullarının yanı sıra özel okullar da gidebiliyor. Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü olarak engelli öğrencilerimiz için özel eğitim okullarına yılda 51 milyon TL ödüyoruz" dedi.
AÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mimar Türkkahraman ise fakülteleri bünyesinde özel eğitim bölümü açtıklarını, öğretim üyesi kadrosunu tamamladıklarında öğrenci alımına başlayacaklarını kaydetti.
Engellilerin eğitimi ve istihdamı, yerel yönetimlerde engelli hizmetlerine yaklaşım ve engelli veri haritasının oluşturulması, engellilerin toplumsal yaşama uyumu ve toplumsal farkındalık, engellilerin bakım sağlık ve rehabilitasyon hizmetleri gibi konularının ele alındığı çalıştayda, engelsiz bir Antalya için çözüm önerileri de görüşüldü.