Belek Gloria Verde Otel'de düzenlenen basın lansmanında gazetecilere bilgi veren EXPO Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez, Türkiye'nin bugüne kadar üstlendiği en büyük uluslararası organizasyon olan EXPO 2016 Antalya'nın, sahip olacağı bitki zenginliği ve yapılarıyla Antalya'ya kalıcı bir miras bırakırken, kent için yeni bir cazibe merkezi olacağını ifade etti.
Türkiye'de ilk kez düzenlenecek A-1 kategorisindeki EXPO 2016 Antalya'nın, 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla 23 Nisan- 30 Ekim 2016 tarihleri arasında 6 ay boyunca açık kalacağını hatırlatan Haşmet Suiçmez, şunları söyledi:
"Ülkelerin bahçe kültürlerini sergileyeceği bir EXPO olması nedeniyle alanın bitkilendirilmesi ve yeşil dokusu öncelikli önem arz ediyor. 1121 dekar büyüklüğündeki alana 120 türde 25 bin ağaç ve onbinlerce çalı bitkisi dikiliyor. Ülke bahçelerinin EXPO sonrası dönemde bakımını Türkiye üstleniyor, bu da ülkelerle yapılan katılım sözleşmesinin ekinde imzalanıyor. Böylece alandaki bahçe kültürlerinin kalıcılığı sağlanmış olacak."
EXPO 2016 Antalya alanında inşa edilen yapıların da projenin kalıcılığını sağlayacak unsurlar olduğuna dikkati çeken EXPO Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez, sözlerine şöyle devam etti:
"Ana salonu 5 bin, toplam kapasitesi 9 bin 500 kişilik Kongre Merkezi, Türkiye'de ilk kez oluşturulan Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi, Çocuk Adası, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi, 101.7 metre yükseklikteki simge yapı EXPO Kulesi, Türkiye'nin bitki zenginliğini sergileyecek Biyoçeşitlilik Tema Parkuru, 7 coğrafi bölgemizin mimari özelliklerini taşıyan binalara yapılan ve ait oldukları bölgenin mutfağını sunacak olan restoranlar, Yağmur Ormanları Serası, 5 bin ve 800 kişi kapasiteli amfitiyatrolar. Bütün bu yapılar yılda 13- 14 milyon turistin geldiği Antalya'nın mevcut potansiyeline ek bir turistik cazibe alanı yaratmaya yönelik planlanmış yapılardır. Dolayısıyla EXPO 2016 Antalya alanı, sahip olduğu bu yapılarla, ülke bahçeleriyle, muazzam yeşil dokusuyla, yaklaşık 80 dekar büyüklüğündeki ve Antalya Körfezi'nin izdüşümü şeklinde yapılan EXPO Gölü ile uzun yıllar bölge turizmine hizmet edecek, ülke ekonomisine katma değer yaratacak bir projedir."
EXPO 2016 Antalya'ya ülke katılımı için, 2013 yılı sonunda 197 ülkeye davet mektubu gönderildiğine vurgu yapan Haşmet Suiçmez, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Ülkelerle yapılan bütün yazışmalar, doğal olarak Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile yapılıyor. Yüzün üzerinde ülkeden pozitif dönüş alındı. Bunların 43'ü resmi olarak katılacaklarını teyit etti. 60 dolayında ülkeyle de görüşmeler sürüyor. Bu sayının önümüzdeki süreçte daha da artacağını düşünüyoruz."
Brifingin ardından gazetecilerle birlikte EXPO alanını gezen Haşmet Suiçmez, burada da gazetecilerin sorularını yanıtladı. 1121 dekar büyüklüğündeki alanın sıklıkla sel ve su baskınlarına maruz kaldığını hatırlatan Suiçmez, alanın ıslahının 1 yıl sürdüğünü ve 15 milyon ton toprak ve çakıl kullanıldığını ifade etti.
Toplamda 8 milyona yakın ziyaretçi beklediklerini söyleyen Haşmet Suiçmez, "Buranın bitmesi için 1 milyar 600 milyon TL'ye yakın tahmini bütçe öngürüyoruz. Kısa vadede sponsor ve bilet gelirleri ile birlikte 100 milyon euro'ya yakın da gelir bekliyoruz. EXPO sonrası burası iyi işletilirse harcanan paranın kısa vadede karşılanacağını düşünüyoruz. Ancak, paradan daha önemlisi bu organizasyon Antalya ve ülkeye marka değeri açısından paha biçilemez bir katkısı olacak" diye konuştu.