Finike'de, 'muşmula' ya da 'yenidünya' olarak adlandırılan Malta eriği hasadı başladı. Narenciye ve hicaz narından sonra bölgede en fazla yetiştirilen meyve olan Malta eriği, paketlenerek İstanbul'a gönderiliyor. Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, geçen yıllarda 3- 4 liradan pazara sunulan ürünün bu sezon 2 liradan satışa sunulduğunu kaydetti. Talebin henüz düşük olduğunu vurgulayan Sarıçobanoğlu, bunun da üreticide hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Başkan Sarıçobanoğlu, "Ürün ağaçta olgunlaştıktan sonra 1 hafta içerisinde toplanması gerekiyor. Özen gösterilmesi gereken bir meyve. Ancak henüz iç pazardan bir talep yok. Bu nedenle üretici sezondan emeğinin karşılığını alamayabilir" dedi.
REKOLTE BEKLENTİSİ 70 TON
Yörede yetişen Malta eriğinin tadı ve aromasıyla tüketici tarafından beğenildiğini vurgulayan Sarıçobanoğlu, ürünün 'Finike portakalı' gibi adından söz ettirecek kaliteye sahip olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de ağırlıklı olarak Akdeniz Bölgesi'nde yetişen Malta eriğinin Finike'de çok yaygın bir üreticisi olmadığına da dikkati çeken Sarıçobanoğlu, "Ancak, tat ve aromasıyla ürün kalitesi konusunda iddialıyız. Ağaç verimi oldukça iyi olan Malta eriği rekoltesi geçen yıl 100 ton olarak gerçekleşti. Bu yıl beklentimiz 70 ton civarında" diye konuştu.
SATIŞLAR DÜŞTÜ
Bu sezon Malta eriğinin yanı sıra diğer meyve satışlarında da durgunluk yaşandığını anımsatan Sarıçobanoğlu, "Portakalın bir kısmının hala dalında ve talep yok. Satışların durgun. İç piyasada tüketicinin alım gücü düşük. İhracatın az olmasını ürünün elde kalmasına neden oluyor. Seçimlerden sonra üretici piyasada hareketlenme olur diye ümit etmişti. Henüz ekonomi normal seyrine girmedi" dedi.