Antalya'da geçen yıl mezbahanelerde 28 bin 335 büyükbaş hayvan kesimi yapıldığını söyleyen İlhan Ayhan, "Antalya'da otellerle birlikte 150 bin hayvan tüketildiğini düşünüyoruz. Bunun pazar payının 5'te birini biz karşılıyoruz. Kalanı diğer illerden sağlanıyor. Burada genç girişimci arkadaşlara birlik olarak danışmanlık yapmaya, yardımcı olmaya hazırız. Pazar ayağımızın altında, hayvanını yetiştirsin satma sıkıntısı yok" dedi.
BİLGİ BİRİKİM ÖNEMLİ
Antalya'da birliğe üye 435, üye olmayan 3 bin 500 üretici bulunduğunu dile getiren İlhan Ayhan, geçen yıl 15 bin 285 erkek danaya birlik aracılığıyla yaklaşık 4.5 milyon TL destekleme sağlandığını aktardı. Antalya'da üretici sayısının artmasıyla pazardaki ihtiyacın da yerel üreticiler tarafından karşılanabileceğini vurgulayan İlhan Ayhan, hayvancılık sektörüne girmek isteyenlerin de mutlaka belirli bir bilgi birikiminin ardından işe başlamaları gerektiğine dikkati çekti.
ET ÜRETİMİ ARTACAK
Kuraklık ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle son dönemde hayvancılıkta yüzde 10 seviyesinde düşüş yaşanmasına rağmen ithalat yapılmaması ve desteklemelerin sürdürülmesi durumunda birkaç yıl içinde Türkiye'nin hayvan ihracatı yapılabilecek düzeye geleceğini savunan Ayhan, "Ülkeye ithal et girmezse ve istikrarlı şekilde giderse otomatikman üretimimizin yüzde 20 çoğalacağını düşünüyorum. Böyle olunca et üretimi artacak, fiyatlar da düşecektir" diye konuştu.
YEM ZAMLANDI FİYATLAR ARTTI
Son dönemde yem fiyatlarında yüzde 20 seviyesinde meydana gelen artışla beraber et fiyatlarının da artış gösterdiğini kaydeden İlhan Ayhan, önümüzdeki dönem için ciddi bir düşüş ya da yükseliş beklentisi içinde olmadıklarını sözlerine ekledi.