Özel hastane ve tıp merkezlerinde bulunan klima ve havalandırma sistemlerinin acil olarak denetlenmesi gerektiğini ifade eden Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, insanların şifa bulmak için gittikleri hastanelerde, hava yoluyla enfeksiyon kapma sonucu başka hastalıklara maruz kaldıklarını belirtti.
HAVA YOLU ENFEKSİYONU
Hijyenik ortamlarda enfeksiyonun değişik yollarla bir yerden diğerine geçtiğini kaydeden Hamamcıoğlu, bu geçiş yollarının başında havalandırma sistemleri yolu ile olduğunu ifade etti. Hamamcıoğlu, “ Enfeksiyon geçiş yolları arasında hava yolu ile enfeksiyon geçişi iklimlendirme ve havalandırma sektörü içerisinde olup Makine Mühendisliği alanına girmektedir. Hijyenik bir ortam ile enfeksiyon riskinden kurtulabiliriz. Hastane ve tıp merkezlerinin iklimlendirme ve havalandırması Makina mühendislerini yakından ilgilendirmektedir. Antalya’da pek çok özel hastane ve tıp merkezinde hijyenik klima sistemleri de mevcuttur. Hijyenik ortamların iklimlendirme ve havalandırma sistemleri konfor klima sistemlerinden farklı olup daha karmaşıktır” ifadelerini kullandı.
BİLGİ VE TECRÜBE GEREKİYOR
Hijyenik sistemlerde, ortamda kontrol edilmesi gereken parametrelerin sayısının daha fazla olduğunu belirten Başkan Hamamcıoğlu, sistem tasarımının bilgi ve tecrübe gerektirdiğini söyledi. Bu sistemlerde proje ve uygulama şartları özel hazırlanmış uluslararası standartlarda belirlendiğini ifade eden Hamamcıoğlu, “Bu standartlar Hastanelerde enfeksiyon riski bulunan ortam havası gerçek anlamda steril ortamlara sahip olması için uluslararası standartlarda belirtilen asgari klima ve havalandırma koşullarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Dünyada bu standartlar DIN 1946 (Alman standardı), BS 5295 (İngiliz standardı). Bu iki standart Avrupa Birliği sürecinde ISO 14644'e dönüşmüştür. Federal standart 209 (US FD 209) gibi standartlar ve bu standartları tamamlayıcı DIN EN 1886, Amerikan SMACNA, Avrupa birliği Eurovent vb. gibi çok güzel standartlar ile GMP (iyi üretim uygulamaları prosedürü), SOP (standart operasyon prosedürleri) vb. prosedürler dünyada uygulanmaktadır. Ülkemizde halen hijyen kliması standartları ile bir yönetmelik bulunmadığından yaptırım gücü de ne yazık ki bulunmamaktadır. Ancak insan sağlığını ilgilendiren bu konuda ceza kanunun da düzenlemelerde bulunmaktadır” şeklinde açıklama yaptı.
SAĞLIK TURİZMİNE GÜVENCELİ DAVET
Sağlık sektörünün hızla geliştiğine dikkat çeken Başkan Hamamcıoğlu, bu gelişimin yanında özellikle denetlenmesi şart olan klima ve havalandırma sistemlerindeki denetim eksikliğinin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Hamamcıoğlu, “Ülkemizde sağlık sektörü hızla gelişmekte olup ciddi anlamda hastanelerde klima ve havalandırma sistemlerinin denetim eksiliği söz konusudur. Bu konuda Antalya’da ki özel hastane ve tıp merkezlerinin hijyenik klima ve havalandırma tesisatlarının kontrolleri Antalya şubemiz tarafından, proje başta olmak üzere, montaj ve işletmeye alma ve sonrasında periyodik kontrollerinin Hijyen konusunda eğitimli uzman Makine Mühendisleri tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu konuda denetlemenin önemi büyük olduğunu, denetim mekanizmalarının ile uygulama zorunluluğunun Antalya’dan başlayarak ülkemiz geneline yayılmasını arzu etmekteyiz. Bu konuda Antalya Sağlık İl müdürlüğü ile işbirliği içerisinde olacağı ve hastanelerde hijyenik ortamlarda rahatça sağlığımıza kavuşulacağını düşünmekteyiz. Antalya’nın tüm dünyada turizmin başkenti olması münasebetiyle, ilimiz ‘in bir marka haline gelmesinde turizm odaklı ‘sağlıklı kent’ markasının da başkenti olmasına yardımcı olacağı görüşündeyiz. Toplum sağlığı ile dış ülkelerin bakış açısı bakımdan Hastanelerde ve tıp merkezlerinde klima ve havalandırma tesisatlarının işletme ve bakım konusunda, halkımızın ve ilimize gelen turistlerin sağlığını yakından ilgilendiren bu önemli konuda, Antalya Şubesi Makine Mühendisleri odası olarak uzman üyelerimizle, bilgi ve deneyimlerinden yararlanmayı, ‘sağlıklı kentlerin oluşmasına’ büyük katkı sağlamaya davet ediyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.