Günün Haberleri Giris Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye Iletisim Son Dakika Ekle RSS
     
   
     
 
ANA SAYFA GÜNDEM POLİTİKA SPOR EKONOMİ SAĞLIK MAGAZİN KÜLTÜR & SANAT TURİZM POLİS-ADLİYE YAŞAM EĞİTİM
   
  Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
 
   
  KANTDER Başkanı Bülent Kantarcılar'dan AKOSDERE Yardım Eli  
 
   
  Başkan Uysal ‘Birleştirmek zorundayız’  
 
   
  Muratpaşa, Gıda Politika Rehberi için Selanik’te  
 
   
  Başkan Adayı Tütüncü: “Antalya’da yepyeni bir geleceğin kapılarını açacağız”  
 
 
HER 100 KİŞİDEN ANCAK 5'İ SAĞLIKLI
HER 100 KİŞİDEN ANCAK 5 İ SAĞLIKLI
 
Son 10 yılda böbrek yetmezliği olan hasta sayısının 2.5 kattan fazla arttığını belirten Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Turgay Arınsoy, "Kızılay'dan Çankaya'ya giden bir otobüs düşünün; 100 yolcu aldıysa 33'ünde hipertansiyon, yine 33'ünde obezite, 14'ünde şeker, 15'inde böbrek yetmezliği mevcut" dedi.
 
24 Ekim 2015 Cumartesi - 16:31

Nefroloji, hipertansiyon, diyaliz ve transplantasyon alanında Türkiye'de düzenlenen en geniş kapsamlı ve katılımlı 'Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi'nin 32'ncisi Antalya'nın turizm bölgesi Belek'te devam ediyor. 21 Ekim'de 1200'ü aşkın katılımcı ve 136 konuşmacıyla toplanan kongre yarın sona erecek. 

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Turgay Arınsoy, erken saptandığında önlenebilir ve durdurulabilir bir hastalık olan böbrek yetmezliğinin Türkiye'deki farkındalığının çok düşük olduğunu söyledi. Gelişmiş toplumlarda farkındalık oranı yüzde 10'larda iken Türkiye'de bu oranın yüzde 5'in altında kaldığına dikkati çeken Prof.Dr. Arınsoy, böbrek sağlığının kardiyovasküler sistem başta olmak üzere genel vücut sağlığı ile paralel olduğunu kaydetti. Prof.Dr. Arınsoy, şöyle dedi:

"Böbrek yetmezliği tanısından itibaren kişinin inme, enfarktüs, bacakta damar hastalığı gibi kardiyovasküler hastalık geçirme riski artmaktadır. Diyalize giren hastalarda bu risk kendi yaş grubuna göre 9-10 misli artmaktadır."

Türkiye'de böbrek yetmezliği sıklığının da artmakta olduğunun altını çizen Prof.Dr. Arınsoy, buna ilişkin şu rakamları verdi:

"Türkiye'de 2001 yılında milyon nüfus başına 314 olan son dönem böbrek yetmezliği olan hasta sayısı yaklaşık 10 yıllık sürede 2.5 kattan fazla artarak günümüzde 918'i aşmıştır. 2014 yılı sonu verilerine göre ülkemizde diyaliz uygulanan veya böbrek nakli yapılmış yaklaşık 71 bin hasta bulunmaktadır. Erişkin nüfusta böbrek hastası olma oranı yüzde 15'tir. Bu her 6-7 erişkinden 1'ine denk gelmektedir."

SAĞLIK BÜTÇESİNİN YÜZDE 5'İ BÖBREK HASTALARINA

Prof.Dr. Arınsoy, yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavilerinin sağlık bütçesini ciddi biçimde tehdit ettiğini söyledi. Halen tüm dünyada 2 milyonu aşkın kişinin diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile yaşamını sürdürdüğünü kaydeden Prof.Dr. Arınsoy, gelecek 10 yıl içinde bu sayının 2 katına çıkması ve toplam tedavi maliyetinin 1.5 trilyon doları aşmasının beklendiğini dile getirdi. Türkiye'de toplam sağlık bütçesinin yüzde 5'den fazlasıın bu hastaların tedavisi için harcandığını belirten Prof.Dr. Arınsoy, erken evre hastaların dahil edilmesiyle kronik böbrek hastalığının toplam maliyetinin sağlık bütçesinin yüzde 20'sine ulaştığını aktardı.

BÖBREK HASTALARINDA ÖLÜM RİSKİ 4.5 KAT FAZLA

Prof.Dr. Arınsoy, dernek olarak yaptıkları bir çalışmanın sonuçlarına göre Türkiye'de ölüm oranının aylık geliri bin TL'nin altında olan kişilerde oldukça yüksek çıktığına dikkati çekti. Prof. Dr. Turgfay Arınsoy, yaş ilerledikçe ölüm riskinin belirgin olarak arttığını, erkeklerde ölüm riskinin kadınlardan 2.4 kat daha yüksek olduğunu ve kırsal kesimde yaşayanlarda ölüm riskinin kentlerde yaşayanlardan 2.8 kat daha yüksek olduğunu belirtti.  Ölüm oranının coğrafik bölgeler arasında da farklılık gösterdiğini, Türkiye'de en yüksek ölüm oranının Güneydoğu Anadolu, en düşük ölüm oranı ise Marmara Bölgesi'nde olduğunu belirten Prof. Dr. Arınsoy, şöyle konuştu:

"Ölüm riski eğitim düzeyi ile anlamlı olarak ilişkili. Yüksek okul ve lise mezunlarında yüzde 0.5 olan ölüm oranı okur-yazar olmayanlarda yüzde 6.5'e yükseliyor. Düzenli egzersiz yapanlarda ve balık tüketenlerde ölüm oranı anlamlı olarak düşük. Sigarayı bırakmış olanlarda ölüm oranı, aktif içicilerden daha yüksek. Bu durum, yaşanan sağlık sorunları nedeniyle sigaranın bırakılması ile ilişkili olabilir. Hipertansiyonu olanlarda ölüm riski olmayanlardan 4.2 kat daha yüksek. Üstelik, kan basıncı arttıkça ölüm riski belirgin olarak artıyor. Diyabeti olanlarda ölüm riski 2.3 kat daha yüksek. Ölüm riski anemisi olanlarda 3.3 kat, kolesterol yüksekliği olanlarda 2 kat artıyor."

Prof.Dr. Arınsoy, obezlerde ölüm riskinde artış gözlemlenmediğini aktarırken ölüm riskini en belirgin olarak artıran faktörün kronik böbrek hastalığı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Arınsoy, "Kronik böbrek hastalığı olanlarda ölüm riski 4.5 kat, böbreğin süzme işlevinde kayıp olanlarda ise 9.2 kat artıyor" dedi. 

"TÜRKİYE'DE DİYALİZ VE TRANSPLANTASYON"

Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof.Dr. Soner Duman ise, 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye'de 55 bin 890'ı hemodiyaliz, 4 bin 306'sı periton diyalizi ve 11 bin 122'si böbrek nakilli olmak üzere son dönem böbrek hastalıklı 71 bin 313 hastanın mevcut olduğunu söyledi. 2012 yılı sonu itibariyle milyon nüfus başına 858 olan son dönem böbrek yetmezliği prevalansının 918'e yükseldiğine dikkat çeken Prof.Dr. Duman, "2014 yılı içinde hemodiyalize yeni başlayan hasta sayısı 9 bin 737'dir. 2012'de 48 bin 900 olan hemodiyaliz uygulanan toplam hasta sayısı 2014 yılında 55 bin 890'a yükselmiştir" dedi.

Türkiye'de 2014 yılı sonu rakamlarına göre 849 hemodiyaliz merkezi, 116 periton diyalizi merkezi ve 61 transplantasyon merkezinin mevcut olduğunu aktaran Prof. Dr. Duman, "Diyalize yeni başlayan 9 bin 737 hastanın 5 bin 546'sı erkek, 4 bin 191'i kadındır. Böbrek yetmezliği erkeklerde daha sık görülmektedir. Diyabete bağlı böbrek yetmezliği sıklığı giderek artmaktadır. 2014 yılı içinde diyabete bağlı böbrek yetmezliği tanısı ile diyalize başlayanların sayısı yüzde 37.1'dir. Bu oranı yüzde 28.4 ile hipertansiyon izlemektedir" dedi.

Prof.Dr. Duman, 2013 yılında 1150 yeni hastanın periton diyalizine başladığını söyledi. Periton diyalizi hasta sayısında son yıllarda gözlenen azalma eğiliminin devam ettiğini, 2012'de 4 bin 777 olan periton diyalizi uygulanan toplam hasta sayısının 2014 yılında 4 bin 306'ya düştüğünü belirtti. 

BÖBREK NAKLİNDE GÜNCEL VERİLER

Türk Nefroloji Derneği 2'nci Başkanı Prof. Dr. Aydın Türkmen, Türkiye'de rakamların yılda 3 bine yaklaşmasına rağmen organ naklinde halen yeterli sayıda olmadığını söyledi. Türkiye'de yılda yaklaşık 10 bin civarında yeni diyaliz hastasının havuza eklendiğini belirten Prof.Dr. Türkmen, 3 bin organ naklinin dahi Türkiye'yi bu alanda ilk 5 ülke içine soktuğunu aktardı. Türkiye'nin en büyük sorununun organ kaynağı olduğunu belirten Prof.Dr. Türkmen, Sağlık Bakanlığı verilerine göre yılda 1500 beyin ölümü görülmesine rağmen ancak yüzde 25 oranında ailenin organ nakline olumlu yanıt verdiğini söyledi. Türkiye'de 2014 yılında toplam 2 bin 924 hastaya böbrek nakli yapıldığını belirten Prof.Dr. Türkmen, şöyle konuştu:

"Böbrek nakli sayısı 5-6 yıl öncesine göre belirgin olarak yüksek olmakla beraber, son üç yılda sayının 2 bin 900 - 3 bin arasına takıldığı gözlenmektedir. Önceki yıllarda olduğu gibi böbrek nakillerinin yüzde 80 gibi büyük bölümü canlı vericiden yapılmıştır. Kadavradan böbrek nakli sayısı yeterli değildir. Herhangi bir diyaliz tedavisine başlamadan da böbrek nakli yapılabilmektedir. 2014 yılında 741 kişi canlı ve kadavra nakil ile diyaliz tedavisi görmeden nakil olmuşlardır."

Diyaliz hastalarındaki en önemli ölüm nedeninin ise kardiyovasküler ölüm olduğunu aktaran Prof. Dr. Türkmen, 2013 yılı içinde yaklaşık 8 bin 500 diyaliz hastası hayatını kaybederken 2014'te ölüm sayısının 6 bin 955'e düştüğünü ekledi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
KUMLUCA'DA CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
 
RESTORAN AÇILIŞINDA BİR ARAYA GELDİLER
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
KADINLAR KETEM'İ GEZDİ BİLGİ ALDI
Kaş Halk Eğitim Merkezi'nin kadın kursiyerleri Antalya'daki Kanser Erken ...
ÖĞRENCİ VE AKADEMİSYENLERDEN KAN BAĞIŞI
Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu'nda (MYO) Kızılay'ın ...
KEMER DEVLET HASTANESİ'NDEN EVDE FİZİK TEDAVİ HİZMETİ
Kemer Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturulan Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, ...
VALİLİKTE TÜTÜN VE UYUŞTURUCU TOPLANTISI
İl Tütün Kontrol Kurulu ve İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu Toplantısı, ...
 
 
GAZİPAŞA DEVLET HASTANESİ YENİ BİNASINA TAŞINIYOR
Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde devlet hastanesi yeni binasına taşınıyor.
VELİLER KAN VERİRKEN MİNİKLER RESİM YAPTI
Antalya Halide Edip Adıvar Anaokulu tarafından 'Her Kan Üç Can' adıyla ...
MÜFTÜLÜKTEN KAN BAĞIŞI KAMPANYASI
Antalya'nın Serik İlçesi'nde müftülük ve Kızılay işbirliğinde 'Kan Ver ...
VÜCUDUNUZDAKİ BEN FAZLALIĞI KANSER RİSKİNİ GÖSTERİYOR
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre koldaki ben sayısının fazla ...
 
 
KETEM TAHILPAZARI MAHALLESİ'NDE HİZMETE GİRDİ
Ücretsiz kanser taramasının yapılmasına imkan sağlayan Kanser Erken Teşhis, ...
BÜYÜKŞEHİR'DEN KADINLARA TOMOGRAFİ UYARISI
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, 1- 31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ...
ÇOCUK GASTROENTEROLOGLARI ANTALYA'DA TOPLANDI
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı tarafından ...
HİPERBARİK OKSİJEN VE RADYASYON ONKOLOJİ ÜNİTELERİ HİZMETTE
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Hiperbarik Oksijen ...
 
 
kaleiçi festival
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet KESİM
 
 
Yaşam Armağan Etmek
 
Nilgün Bilal
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Büyük Antalya diyor ki...
fener alayı
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
  YAZARLAR
  ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

Antalya'nın Güzellikleri Sizleri Bekliyor

  ANKET
     
 
Antalya'nın En Önemli Sorunu Nedir

A- Ulaşım

B- Temizlik

C- Elektrik


Sonuçlar Anket arşivi
 
     
  FACEBOOK'TA BÜYÜK ANTALYA
eczane
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
 
 
  .Künye
  .Iletisim
  .Reklam
  .Sitene EKle
 
 
  .Gündem
  .Politika
  .Spor
  .Ekonomi
  .Sağlık
  .Magazin
  .Kültür & Sanat
  .Turizm
  .Polis-Adliye
  .Yaşam
 
 
  .SİYASİLER
  .Yaşam
  .Çeşitli
 
 
  .Haber
  .Komik
  .Video
  .Reklam
 
 
  .Antalya'nın En Büyük İnternet Gazetesi
  .Antalya Haberleri
  .Antalya Gündem
  .Antalya Yaşam
  .Antalya Turizm
  .Antalya Kültür Sanat
  .Antalya Magazin
  .Antalya Sağlık
  .Antalya Ekonomi
  .Antalyaspor
  .Antalya Politika