Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından, TOBB’un desteğiyle ANFAŞ Antalya Fuar Merkezinde düzenlenen 8. Yöresel Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) açılışı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya MHP Milletvekili Mehmet Günal, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, ve protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
“BİR FİKİR ÜRETİLDİ PROJEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, YÖREX'e her yıl geldiğini, her bölgeden, her ilden Türkiye'nin zenginliğinin YÖREX'te sergilendiğini söyledi. Coğrafi işaretin, yerelin dünya ile buluşmasını sağladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bu büyük organizasyon kalkınma noktasında yeni bir bilinç inşa etti. Zenginleşme noktasında çok doğru bir alan açtı. Bu işin mimarı ayrı bir takdiri hak ediyor. Antalya TB Başkanımız Ali Çandır bir fikir üretti, bu fikrini projeye dönüştürdü. Ülke çapında müthiş bir başarıya imza attı. İşte vizyoner olmak, cesur bir girişimci olmak, budur. Ali Çandır başkanımızla iftihar ediyorum. Kendisine en büyük desteği de, Odalarımız ve Borsalarımız verdi. Burada 120’nin üzerinde Oda ve Borsamız var. Bunu çok önemsiyorum zira biz kendi değerimize sahip çıkmazsak, başkası gelir sahiplenir. Oda ve Borsalarımız hem YÖREX’e destek veriyor, hem de kendi yöresel ürünlerine sahip çıkıyorlar. Bunların coğrafi işaretlerini alıp, şehirlerine kazandırıyorlar" diye konuştu.
“ÇALIŞIYOR VE ÜRETİCİLERİME YARDIM EDİYORUZ”
Hisarcıklıoğlu, halihazırda 3 yöresel ürünün Avrupa'da tescillendiğini belirterek, " Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı. Bunu başaran Gaziantep SO’mızı, Aydın TO’mızı ve Malatya TSO’mızı tebrik ediyorum. Diğer yerel ürünlerimizin de AB nezdinde tescili için TOBB, oda ve borsa camiası olarak çalışıyor ve üreticilerimize yardım ediyoruz." ifadesini kullandı. YÖREX'in bir vizyon işi olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Antalya çok önemli bir iş yaptı, senelerdir çok büyük bir emek veriyorlardı. Attıkları tohum tuttu. Yüzlerce yöresel ürünün ekonomiye kazandırılmasına umut oldu. YÖREX ile KOBİ'lerimiz hem ürünlerini tanıtıyor hem de büyük firmalarla iş bağlantıları sağlıyorlar. Bu yıl da muhteşem bir fuar ortaya çıkmış. Anadolu'nun ruhu, kimliği, tüm renkleri burada toplanmış" diye konuştu.
“ÜRETİCİLERİ, ÜRÜNLERLE BULUŞTURMALIYIZ”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da YÖREX'e katılımcı sayısının ve fuarın kalitesinin yıldan yıla arttığını söyledi. Fuarı uluslararası niteliğe kavuşturmak istediklerini belirten Çavuşoğlu, "Uluslararası fuar olması demek dünyanın her yerinden firmaların gelip, burada stant açması demek değildir. Uluslararası fuar olması demek, Türkiye'nin her yerinden burada sergilenen ürünlerin dünyanın her yerine pazarlanması demektir. Elbette KKTC'den ve bazı kardeş ülkelerden de stantlar gelip, kurulabilir. Bunu yapabilmek için dünyanın her yerinden alım heyetleriyle üreticilerimizi ve ürünlerimizi buluşturmamız lazım." diye konuştu.
“20 BİN RUS’UN TEDAVİSİ İÇİN SÖZLEŞME YAPILDI”
Antalya'da daha önce sağlık, spor ve alternatif turizm üzerine düzenlenen HESTOUREX fuarına 170 ülkeden 4 bin 30 alım heyeti katıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, fuarda yaklaşık 10 milyar liralık sözleşme imzalandığını ifade etti. Çavuşoğlu, söz konusu fuarda sadece Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bir Rus sigorta firmasıyla 20 bin Rus'un tedavisi için sözleşme yaptığını anlattı.
“MARKALAŞMA SÜRECİ HIZLI ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR”
YÖREX'in de uluslararası boyuta taşınması için bakanlık olarak elinden geleni yapacağını ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Tarım ürünlerinin yurt dışına ihracatında da ciddi artış var. Antalya'daki, Türkiye'deki rakamlar ortada. Demek ki bir taraftan kalite, üretim artıyor, bir taraftan coğrafi işaret dahil markalaşma süreci hızlı şekilde devam ediyor. Üreticilerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Artık Çin'e tarım ürünlerimizin ihracatının önündeki engeller kalkıyor. Bu sene, kiraz mevsiminin sonuna doğru kiraz ürünleriyle ilgili engeller kalktı. Şimdi bazı meyvelerle ve süt ürünleriyle ilgili engeller de kalkıyor. Tüm engelleri kaldırarak, Çin gibi büyük bir piyasaya giriyoruz. Özellikle bu ürünlerin, yani kiraz gibi benzeri ürünlerin Türkiye'de üretiminin artırılmasında fayda var. Burdur ve Isparta’mıza güzel haberi vermek istedim."
“MARKALAŞMAK İÇİN FUAR SAYILARI ARTMALI”
Bakan Çavuşoğlu, Antalya'nın fuarların da merkezi olmaya başladığını, sadece bir iki sektörün merkezi olmanın yetmeyeceğini, markalaşmak için bu tür fuarların sayısını artırmak gerektiğini vurguladı.
“YÖRESEL ÜRÜNLER TİCARİ DEĞER KAZANIYOR”
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da YÖREX'in yöresel ürünlerin daha fazla ticari değer kazanabilmesi için önemli olduğunu kaydetti. Türkiye'nin en önemli saklı güçlerinden birisinin yöresel ürünler olduğunu belirten Elvan, bir yöresel ürünün kendi ülkesinde yaygınlaşmadan küresel ölçekte marka haline gelemeyeceğini dile getirdi.
“YÖRESEL ÜRÜNLERİN TANITIMINA DESTEK VERECEĞİZ”
Elvan, dünyada güçlü olarak ayakta kalmanın şartının üretmekten geçtiğini ifade etti. ATB Başkanı Ali Çandır'ın yöresel ürünlerin tanıtımı konusunda Kalkınma Bakanlığı'ndan destek istediğini aktaran Elvan, "Bu konuda biz TOBB Başkanımızla beraber gerekli desteği vereceğiz. Bunu buradan ifade etmek istiyorum. Hem Kalkınma Bakanlığı olarak hem de kalkınma ajansları olarak yöresel ürünlerimizin tanıtımı için ne gerekiyorsa bu destekleri sağlayacağız." dedi.
“YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERİN İHRACATI ARTACAK”
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ise hükümetin ekonomik büyüme bakımından birinci sırada yüksek katma değerli ürünlerin üretim ve ihracatını artırma hedefini koyduğunu belirterek, "Ülkemizin kısa sürede bu hedefe ulaşmasında Coğrafi İşaret Tesciline sahip yöresel ürünlerimizin hayati bir yeri bulunmakta." dedi.
“ÜRÜNLERİMİZİN NE BİR EŞİ NE BENZERİ VAR”
Gelecek nesillere emanet bin yıllık zeytin ağaçlarından elde edilen zeytin ve zeytinyağlarının, incirin, fındığın, pirincin ve daha nice ürünün ne bir eşi ne de bir benzeri olduğuna işaret eden Çandır, kamudan en büyük taleplerinin Anadolu'nun eşsiz nitelikli ve coğrafi işaretli bu ürünlerin üretim ve ihracatına stratejik bir değer verilmesi ve en önemli teşviklerin sağlaması olduğunu dile getirdi.
“22 MİLYAR AVRONUN ÜZERİNDE SATIŞ DEĞERİNE ULAŞILDI”
Çandır, çünkü Avrupa Birliği içerisinde sadece tarım ve gıda ürünleri maharetiyle 22 milyar avronun üzerinde bir satış değerine ulaşıldığını ifade etti. "Bizim mevcut coğrafi işaretli tarım ve gıda ürünümüzün yarısı kadar ürüne sahip bulunan Almanya 4 milyar avroluk, yarımızdan daha az sayıdaki İngiltere ise 1,5 milyar avroluk bir gelire sahip." diyen Çandır, bu konuda Avrupa'nın liderliğinin 6'şar milyar avroluk gelirle Fransa ve İtalya'da bulunduğu bilgisini verdi.
“TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ LİDERLERİ ZORLAR”
Çandır, Türkiye'nin potansiyelinin bu liderleri bile zorlayacak düzeyde olduğuna işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemiz genelinde bu potansiyeli harekete geçirebilmek için birbirinden değerli uğraşılar verilmektedir. Ancak bunlar ayrık ve dağınık bir yapıda yürütülmektedir. Birlikte hareket etmenin ve güç birliğinin avantajlarından yararlanmak için özellikle Kalkınma Bakanlığımızın çatısı altında müstakil bir yapıya kavuşturmamız gerekmektedir. Böylece Türk Patent ve Marka Kurumunun tescil yetkisiyle birlikte çok daha üretken ve verimli bir sektör yaratma gücüne sahip olabiliriz."
“ÖZEL SEKTÖRÜN MORALİ DAHA İYİ”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin ise bu yıl Antalya'da özel sektörün moralinin daha iyi olduğunu, kentte gelen turist sayısında yüzde 66 artış olduğunu, Türkiye turizmini artıya geçirdiği gibi ekonomik büyümeye de katkı yaptığını anlattı.
“COĞRAFİ İŞARET ALMA KONUSUNDA ÖNEMLİ MESAFE ALDIK”
Antalya'nın, Türkiye'nin yöresel ürünlerini, konuk ettiği milyonlarca turiste tanıtma görevini başarıyla yerine getirdiğini ifade eden Çetin, şöyle konuştu: "Yöresel ürünlere coğrafi işaret alma konusunda önemli mesafe aldık. Şimdi yöre kültürünü de ele almamız gerektiğini görüyoruz. Yani, yöresel ürünlerle beraber yöresel birlikteliği de geliştirmeye önem vermeliyiz. Yöresel ürünün anlam kazanması için yöre halkı, yöre esnafı yörenin markalaşmasına sahip çıkmalıdır. Avrupa'da artık bir çok bölge yüzde 100 bölge ürünü ve yüzde 100 ekolojik biyolojik ürün konseptlerine geçmektedir. Küçük kırsal yörelerimizin birçoğu bu modeli kullanabilir."
“YENİ BİR PATENT KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRDİ”
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan da 10 Ocak 2017'de yeni bir patent kanunun yürürlüğe girdiğini anımsatarak, artık coğrafi işaretlere 3 ay gibi kısa bir sürede tescil yapabildiklerini kaydetti.
“TÜRKİYE PAZARDAN PAY ALACAK”
Bu yıl sonundan itibaren coğrafi işaretlere logo kullanım zorunluluğu getirileceğine işaret eden Asan, şu anda 210 tescilli coğrafi işaret olduğunu dile getirdi. "Bizim de Türkiye olarak önemli ölçüde bu pazardan pay alabileceğimizi düşünüyorum." diyen Asan, bu noktada YÖREX gibi etkinliklerin artırılması gerektiğinin altını çizdi.
“81 İLİN RENKLERİNİN TANITIMI ÖNEMLİ”
Vali Münir Karaloğlu da 7 coğrafyanın 81 ilin yerel değerlerinin, renklerinin yer almasını ve ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasının önemli olduğunu söyledi. Yerel kalkınmanın sağlanmasının öneminden bahseden Karaloğlu, fuarın açılmasına katkı sunanlara teşekkür etti.
“ÖNEMLİ BİR ORGANİZASYON”
Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekil Mesut Kocagöz de önemli bir organizasyon gerçekleştirildiğini ifade etti.