Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde Mardan Palace Hotel'de düzenlenen ICAN 2015'in açılışına, 94 ülkeden 800'ün üzerinde delege katıldı. Antalya Valisi Muammer Türker'in de katıldığı konferansta dünya ve Türkiye'nin sivil havacılık sektöründeki gelişmeleri, önümüzdeki yıllardaki beklentiler ve ülkeler arası işbirlikleri ele alınıyor. Programın açılışında mehter takımı ile semazen gösterisi düzenlendi.
3.3 MİLYAR YOLCU 50 MİLYON TON YÜK
ICAO Konsey Başkanı Olumuyiwa Benard Aliu, konferansın havacılık sektörü ve iş alanlarının gelişmesini sağlayacağı, rekabeti güçlendireceği ve ekonomiye olumlu etkisinin olacağını dile getirdi. Aliu, havacılık sektöründeki tüm ilgililerin kendi sektöründeki diğer isimlerle biraraya gelip kendi alanlarına ilişkin gelişmeleri görüşme fırsatı bulacağını kaydetti. Havacılık sektörünün 3.3 milyar yolcu 50 milyon ton yük taşıdığını belirten Aliu, önümüzdeki yıllarda daha da artacağını, yolcu sayısının önemli bölümünü turizm amaçlı seyahatlerin oluşturduğunu söyledi. 2020-30 yılları arasında uçak ve yolcu sayısının iki katına çıkacağını kaydeden Aliu, 60 milyon yeni istihdam ve 2 trilyon dolar ekonomik aktivitenin yaratılacağını gördüklerini de aktardı.
HAVA EN GÜVENLİ YOLCULUK
Dünya Gümrük Birliği ile de işbirliği içersinde olduklarını anlatan Aliu, şöyle konuştu:
"Malların, insanların kolaylıkla seyahatini sağlamak ve alınan önlemler sayesinde havayoluyla taşımacılığın kolaylaştırılması ve kargoların daha güvenli ve sorunsuz şekilde network içinde hareket etmesinin sağlanmasını istiyoruz. Havacılıkta güvenlik ve çevre konularında önemli gelişmelerin yaşanması gerekiyor. Artık ICAO bünyesindeki ülkelerin hepsinde güvenilir hava taşımacılığına ulaşılmış durumda. Buradaki toplantıda önemli kararlar alınacak ve havacılık sektörünün gelişmesine katkılar sağlayacaktır. Havacılık sektörünün liberalleşmesi mutlaka devam etmelidir. Havacılık sektörünün en güvenli yolculuk olduğunu belirtmek isterim."
1 MİLYAR 140 MİLYON TURİZM YOLCUSU
Son 50 yılda turizmin dünyanın en hızlı büyüyen endüstrilerinden biri olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yıldırım Ak, bir dönemler 25 milyon kişinin seyahat ettiği dünyada, 2015 sonunda seyahat eden kişi sayısının 1 milyar 140 milyona ulaştığını kaydetti. Dünya Turizm Örgütü verilerine göre dünya toplam ihracatının yüzde 6'sını, hizmet sektörü ihracatının yüzde 30'unu turizm sektörünün oluşturduğunu dile getiren Yıldırım Ak, "Bugün dünyadaki istihdamda her 11 kişiden biri turizm sektörüyle ilişkilendirilebiliyor. 2014'te ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 3'ünü oluştururken, 2015 sonunda yüzde 3.7'ye çıkması bekleniyor. Ülkemizde 2014'de bu oran yüzde 4.2'ye ulaştı" dedi.
HAVA-TURİZM GELİŞMESİNDE EN BAŞARILI ÜLKELERDENİZ
Dünyada turizm hareketliliğinin hızlı bir gelişme ve çeşitlilik yaşadığını aktaran Yıldırım Ak, şöyle konuştu:
"Dünyada örnek alınan turizm ülkelerinden biriyiz. 1980'de ülkemize gelen turist sayısı 1 milyon 200 binken 2014'te 40 milyona ulaşmıştır. 80'de 400 milyon dolar olan gelirimiz 2014'te 34.3 milyar dolardır. Gelir bakımından dünyada 12'nci sıralara kadar yükselmiştir. Deniz- kum- güneş turizmini kültür ve inanç turizmiyle geliştirmeyi hedefliyoruz. Sağlık, kış vb birçok turizm çeşitliliği potansiyeline sahibiz. Hava ulaşımı- turizm gelişmesi ilişkisinde dünyanın en başarılı ülkelerinden biriyiz. 2003 yılına göre ülkemizi havayoluyla ziyaret eden turist sayısı yüzde 125 oranında, havayolu taşımacılığında yolcu sayısı 5 kat artmıştır ve Türk Hava Yolları dünyada en fazla noktaya uçan hale gelmiştir. En fazla tercih edilen havayolu haline gelmiştir."
HAVA TRAFİĞİ 5 KAT BÜYÜDÜ
Türkiye'nin coğrafi konumundan dolayı zaten havacılık için önemli merkez olduğuna işaret eden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Özkan Poyraz, Asya, Avrupa ve Afrika'nın birleştiği noktada olan Türkiye'de İstanbul'dan örnekler verdi. İstanbul'un 41 ülkeye 3 saat, 66 ülkeye 5 saat mesafede olduğuna dikkat çeken Poyraz, Türkiye'nin bir açık hava müzesi gibi olduğunu kaydetti. Havacılığın Türkiye'nin en önemli sektörlerinden, hatta lokomotif sektör denilebileceğini anlatan Özkan Poyraz, şöyle devam etti:
"Havacılığa 13 yıldır büyük önem verilmektedir. Hiç değilse herkes bir defa uçağa binecek demiştik ve bunu da gerçekleştirdik. İç hatlar ve uluslararası hatlarda THY'yi özelleştirerek çalışmaya başladık. Özelleştirme politikalarının sonucu hava ve kargo trafiği 2003'e göre 5 kat daha büyüdü. Bu alanda Türkiye uluslararası alanda 10'uncu pozisyonda. 2003'te 37 milyon olan yolcu sayısı 165 milyona çıktı. Uluslararası uçuş destinasyonları 60 noktadan 242 noktaya, uçak sayımız 162'den 482'ye çıktı, aktif havalimanı sayısı 26'dan 55'e yükseldi. Bütün bu gelişmeler yaşanırken 2003'te 81 olan anlaşmalı ülke sayımız 164'e çıktı ve umuyorum ki bu rakamlar artmaya devam edecek. ICAO toplantısı sırasında bu rakam daha yükselecek."
180 BİN ÇALIŞAN 20 MİLYAR DOLAR CİRO
Rekabetin uçak fiyatlarının düşmesine neden olduğunu kaydeden Poyraz, 180 bin çalışan, 20 milyar ABD doları cirosuyla Türkiye sivil havacılık sektörünün en önemli ve stratejik sektörlerden biri olduğuna değindi. Havacılık sektöründe şu an 13 milyar dolarlık özel sektör yatırımlarının devam ettiğini söyleyen Poyraz, "Havacılık sektörünü güvenli, verimli ve sağlıklı şekilde büyütmek istiyoruz. Mümkün olduğunca da kapasiteyi genişletmeyi amaçlıyoruz. Bugün İstanbul'da havacılık sektörüne daha iyi hizmet vermek için 6 tane pisti olan, yıllık kapasitesi 150 milyon yolcuya sahip, tahmini maliyeti 10 milyar dolar olan bu proje 2017 sonunda devreye girecek" dedi.
2023 HEDEFİ 350 MİLYON YOLCU
Hiçbir ülkeden geri kalınmaması için ICAO politikalarının benimsendiğini belirten Poyraz, "Türkiye havacılığın küresel bir alan olduğunu düşünüyor ve onun için aramızda işbirliği yapmamız gerekiyor. Türkiye AB ile bir güvenlik anlaşmasına varmıştır. 2023 Türkiye'nin havacılık planları, daha çok geniş uçaklar ve yolcu sayısını 350 milyona çıkarmaktır. Havacılık sektöründe uçak parçalarını yapmayı planlayan Türkiye, 70 kişilik uçak projesi üzerinde de çalışmaktadır" diye devam etti.
EN YÜKSEK KATILIMLI KONFERANS
ICAN 2015'in Türkiye'de ikinci, dünyada ise 8'inci kez gerçekleştiğini belirten Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, 94 ülkeden 800 delegasyonun katılımıyla bugüne kadarki en yüksek katılımlı konferansın yapıldığını söyledi. Bu katılımın Türkiye'nin havacılık sektöründeki önemi ve Türkiye'nin imajını gösterdiğini de belirten Bilal Ekşi, Türkiye'nin ICAO'nun en büyük katkı veren ülkelerinden biri olarak çeşitli faaliyetlere ev sahipliği yaptığını da söyledi.
Türkiye'nin havacılık sektöründe önemli gelişmeler yaşadığını ve önemli bir merkez olduğunu kaydeden Ekşi, "Türkiye sertifikalı eğitim uçakları ve koltuklarının üretimini üretim gücüne ilave etmiştir. Ayrıca bölgesel operasyonlarda kullanmak üzere 70 koltuklu bir uçağın hazırlığını yapmaktadır" dedi.
Konferansın açılış programının ardından delegasyon başkanları, konsey üyeleri, daimi temsilciler ve elçileri ile protokol üyeleri birlikte fotoğraf çektirdi. ICAO Başkanı Aliu, Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi'ye uçak tablosu, Ekşi ise Aliu'ya işlemeli çini vazo armağan etti. Konferans, 23 Ekim tarihinde sona erecek.