Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nun ev sahipliğinde Konyaaltı’nda bir otelde gerçekleşen Bölgesel Eğitim Programı’nın açılışına Vali Muammer Türker’in yanı sıra Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe ile çeşitli kurumlardan yetkililer katıldı.
Vali Muammer Türker, 17 Mayıs'da sona erecek programın açılışında yaptığı konuşmada, literatürde yönetimin bilim veya sanat olduğuna ilişkin görüşlerin olduğuna değinerek, “Yöneticilik mutlaka bilimsel gerçekliklere ve tecrübeye dayalı bilgiye dayanmak zorundadır. Biz kanun maddelerini günlerce araştırarak karar veren hâkimden ziyade, daha çok anında düdük çalması gereken hakemlere benziyoruz ama bunun arkasındaki bilgi birikimine sahip olmanız gerekiyor” diye konuştu.
Dünyanın bugün geldiği noktada en kıymetli metanın bilgi olduğuna vurgu yapan Vali Türker, bilgiye sahip olan ve sahip olduğu bilgiyi dünyaya pazarlayabilen ülkelerin ve milletlerin diğer milletlerden her alanda öne çıktığının altını çizerek, “O yüzden bizim mutlaka bilgiyle donatılmış olmamız lazım. Bu okula giden çocuğumuzdan, işçiye, yöneticiye kadar her kademe için geçerli” dedi.
Yöneticilerin hukuk ile bağlı olduğunu kaydeden Vali Türker; “Benzer şekilde demokrasi geliştikçe yönetimin misyonu ve maliyeti de değişiyor. Artık sadece üstlerimize hesap vermiyoruz. Aynı zamanda demokratik denetime de tabiyiz. Bugün Türkiye’nin geldiği noktada sivil toplum başta olmak üzere sendikalar gibi, odalar, meslek teşekkülleri ve hizmet sunmak zorunda olduğumuz vatandaşımıza belli mekanizmalar içerisinde hesap verme sorumluluğumuz var” şeklinde konuştu.
Vali Türker, yöneticilerin karar verirken etrafındaki insanlardan yararlanılması ve bilgilenilmesinin çok önemli hale geldiğini belirterek, mekanizmaların çeşitlendiğine işaret etti. Yöneticilerin sadece alt kademelerde yer alan insanlardan bilgi alarak ve onların yönlendirmesi ile karar vermemesi gerektiğine değinen Vali Türker, orta ve üst kademe yöneticilerin, derdi nedir diyerek doğrudan vatandaş irtibata geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Yönetimin tek taraflı bir eylem olmadığını karşılıklı bir etkileşim ve istişare ile daha da zenginleşeceğine belirterek, sivil toplumun önemine dikkat çeken Vali Muammer Türker; “İşin teknik detayına bizden daha vakıf insanlar varsa, o bilgileri almamız gerekiyor. Önemli olan farklılıkları bize getiren ve bunu telaffuz edebilen insanların etrafımızda olmasıdır” dedi.
Konuşmasının sonunda yönetim eyleminin bilim, sanat ile tecrübenin karışımı ve bileşiminden oluşan komple bir eylem olduğunu ifade eden Vali Türker, tecrübe paylaşımının olduğu bu tür toplantıların önemli olduğunu belirterek, Devlet Personel Başkanlığı’nı tebrik etti ve eğitimin başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe de yaptığı konuşmada, yöneticilerin risk alması gerektiğine değindi.
Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu ise bu eğitimlerde bir kaynaşma sağlanarak, kurumlar arasında uygulamalara ilişkin bilgi alış verişi sağlandığını ifade etti.