Kepez Belediyesi, kentsel dönüşüme yönelik imar planı revizyonlarını, halkın seçimine ve onayına sunmaya devam ediyor. Yeni Emek Mahallesi’nden sonra Barış, Çankaya, Esentepe, Kazım Karabekir ve Yavuz Selim mahalleleri de kentsel dönüşüm ve konforlu yaşam için sandığa gidiyor.
Başkan Hakan Tütüncü de, hak sahiplerini, referanduma katılarak yeni Kepez’in inşasında söz sahibi olmaya davet etti.
MEVCUT PLANLA MODERN YAPILAŞMA ZOR
Antalya şehir merkezinin kuzeyinde, şehrin ve denizin kuş bakışı görüldüğü Masa Dağı’nın sırtlarındaki görünümün kaderi Pazar günü sandıkta belli olacak. Bilindiği üzere bu sırtlardaki Barış, Çankaya, Esentepe, Kazım Karabekir ve Yavuz Selim mahallelerinde, yıllarca 2/B ile ilgili mülkiyet sorunu yaşanmıştı.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün gayretleri sonucu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde, 2/B arazilerinin satışına ilişkin tasarının kabul edilmesi ile bu mahallelerdeki hak sahipleri tapularına kavuştular. Ancak 1996’da yapılan imar planına göre parsellerin; kat ve inşaat yoğunluğunun düşük olmasından dolayı gecekonduların yerine düzenli yapılaşmaya geçilmesi mümkün olmadı.
YENİ PLAN MUHALEFETE VE VATANDAŞLARA ANLATILDI
Kepez Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü, 5 mahalle muhtarının talebi doğrultusunda modern ve nitelikli konutların yapılabilmesi için kentsel dönüşüme imkân sağlayan öneri, imar planını hazırladı.
Öneri imar planı, Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde 9 Ekim’de yapılan toplantıda 5 mahalledeki hak sahiplerine tanıtıldı. Daha sonra öneri plan belediyede 20 Ekim’de yapılan toplantıda Ak Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilçe başkanları, imar komisyonu ve belediye meclis üyelerine sunuldu. Toplantıda öneri imar planının mahallelere avantajlar sağlayacağı ve bölgenin düzenli yapılaşmasına imkan sağlayacağı kanaati oluştu.
TÜTÜNCÜ 5 MAHALLEDE TOPLANTI YAPTI
Daha sonra belediye bürokratları ve Meclis üyeleri, 5 mahallede toplantılar yaparak hak sahiplerine, öneri planın getireceği yenilikleri ve vatandaşa kazandıracağı avantajları anlattılar. Vatandaşların planla ilgili her türlü sorularını cevaplandırdılar.
Son olarak Başkan Hakan Tütüncü; 5 mahallede yapılan, iktidar ve muhalefet meclis üyelerinin de katıldığı toplantılarda kentsel dönüşüme yönelik imar planı revizyonunu hak sahibi vatandaşlara anlattı ve onların planla ilgili sorularını yanıtladı.
VATANDAŞ KARARINI SANDIKTA VERECEK
Yaklaşık 2 ay süren bilgilendirme toplantılarından sonra ‘ Siz ne isterseniz o olacak’ sloganıyla, katılımcı bir anlayışla hazırlanan öneri planda sıra referanduma geldi.
Öneri plan için 4 Aralık Pazar günü seçim yapılacak. 6 bine yakın hak sahibi, Barış, Çankaya, Esentepe, Kazım Karabekir ve Yavuz Selim muhtarlıklarında kurulacak şeffaf sandıklarda oy kullanacak. İlçe Seçim Kurulu’nun bilgilendirildiği referandumda oy verme işlemi saat 8.00’de başlayacak ve 17.00’de sona erecek. Oy vereceklerinin listesi, numarataj ve tapu kayıt örneklerinden tespit edilen verilere istinaden hazırlandı. Oy verme işlemi, nüfus cüzdanı beyanı ve imza karşılığında yapılacak. Oy verme işleminde beyaz renkli ‘evet’, sarı renkli ‘hayır’ pusulası kullanılacak.
Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra saat 17.01 itibari ile müşahitler huzurunda sandıklar açılarak oy sayımına başlanılacak. Oy sayımı işlemi için belediye görevlileri tarafından tutanak tutulacak. Belediye görevlisinin imzaladığı tutanağın bir örneği ve oy pusulaları bez torbaya konulacak ve torba mühürlenecek. Referandum sırasında her muhtarlıkta 2 zabıta görevlisi de hazır bulunacak.
‘EVET’ ÇIKARSA ÖNERİ PLAN MECLİSE SUNULACAK
Referandum neticesi evet çıkarsa, öneri planı kabul edilmiş olacak. Bu durumda belediye meclisi, öneri planın kabulünü görüşecek. Meclis onayı, 18 uygulaması, tapu tescili, yeni imar çaplarının ve inşaat ruhsatlarının verilmesi süreçlerinin tamamlanmasından sonra hak sahiplerinin bizzat anlaşacağı yatırımcı ya da müteahhitlerce inşaatlara başlanılacak.
Referandumda hayır çıkarsa mevcut imar planı ve yapılaşma hakları aynen devam edecek.
ÖNERİ PLANIN AVANTAJLARI:
Mevcut imar planında 0.60 olan yoğunluk 0.80’e çıkacak.
Mevcut imar planında; zemin+1 kat yani toplamda 2 kat olan kat adedi, 5 kata çıkacaktır.
Parsellerdeki inşaat alanları ortalama yüzde 50 oranında artacak. Vatandaşın mevcuttaki inşaat hakkı yüzde elli artarak, 2 daire hakkı olan ilave 1 daire daha kazanmış olacak.
Mevcut adalar birleşerek yeni durumda 5 bin m2 ve üzeri alana ulaşılmasıyla yüzde 5 ile 10 bin m2 ve üzeri alanda yüzde 10 promosyon emsal artışı (inşaat alan artışı) elde edilecek.
Mevcut imar planında parsellerin küçüklüğü ve hissedar sayısının fazlalılığı nedeni ile yapılaşmanın zor ya da mümkün olmadığı haller görülüyordu. Bu sorunda öneri imar planı ile ortadan kalkıyor.
2/B parselleri ilk tespitler de hisseli kullanım mevcut ve vatandaşlar kendi arasında bu durumu çözmekte zorlanır iken öneri plan ve uygulama sayesinde bu problem de çözüm imkanına kavuşacak.
Aşırı kot farkından dolayı belli bölümlerde ruhsat alamayan parseller de bu öneri planla yapılaşabilecek ve ruhsat alabilecek.
Öneri imar planında, 160 adet imar adası, 30 imar adasına dönüştürülüyor. Ada ve parseller büyüyor. İmar planı kesinleşmesinden sonra vatandaşlarla görüşülerek ve onların muvafakati alınarak parseller oluşturulacak.
Büyük parsellerde site tarzı yapılaşma oluşacağından daha nitelikli, daha değerli ve yaşanabilir konutlar yapılacak. Site içerisinde otopark, çocuk oyun alanı, yeşil alan ve sosyal mekanlar kazanılmış olacak.
Öneri imar planı ile daha geniş yollar, daha yeşil bir çevre, daha büyük okul, kreş alanları, kültürel ve sosyal tesis alanları, büyük cami alanları ile modern mahalleler oluşacak.
Vatandaşlar Kentsel dönüşüm yasasının sağladığı; kira yardımı, ucuz ve uygun şartlarda kredi kullanma gibi imkanlardan faydalanacaklar.
Kentsel dönüşümü vatandaş bizatihi kendisi yapacak, TOKİ ya da belediye değil.