Sıfır Atık Projesi kapsamında örnek çalışmalar yürüten Kepez Belediyesi, kullanma süresi dolan ilaç ve ilaç atıklarının çöpe karışmadan imha edilmesi noktasında da yeni bir projeye imza attı. Proje kapsamında; kullanma süresi dolan ilaç ve ilaç atıklarının bilinçsizce çöpe atılması veya lavaboya dökülmesinin engellenmesi amacıyla ilçe genelindeki Aile Sağlığı Merkezlerine "Atık İlaç Toplama Kutusu" dağıtıldı. Atık İlaç Toplama Kutuları ile kaynağında ayrıştırılan ilaç atıkları çevreye ve toplum sağlığına zarar vermeden bertaraf edilecek. Gelişigüzel atıldığında çevre ve insan sağlığına büyük ölçüde zarar veren atık ilaçlara yönelik başlatılan projeyle, ilaçlar atık olmaktan çıkarılacak.
Hem doğayı, hem de sağlığımızı koruyalım
Vatandaşlar, kullanım tarihi geçmiş ilaçları kendilerine en yakın Aile Sağlığı Merkezlerinde bulunan “Atık İlaç Toplama Kutusu”na bırakarak, hem doğayı hem de insan sağlığını korumuş olacak. Kepez Belediyesi, ilaç kumbaralarını ilçedeki Aile Sağlığı Merkezleri, Kepez Belediyesi Ana Hizmet Binası ve Kepez Tıp Merkezi’ne yerleştirdi. Kepez Belediyesi ilaç atıklarının çöpe karışmadan kaynağında ayrı toplanarak, taşınmasını ve bertaraf edilmesini sağlarken, bir yandan da kullanılmayan ilaçları da Halk Eczanesi Projesi ile vatandaşların kullanımına kazandırıyor. Kepez Tıp Merkezi bünyesindeki Halk Eczanesini 7 yıl önce ilçe sakinlerinin hizmetine kazandıran Kepez Belediyesi, kullanılmayan ilaçları da toplayarak, sağlık güvencesi olmayan ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.
Atık ilaçların zararları nelerdir?
Atık ilaçların bilinçsizce atılması, lavabolara dökülmesi çevre ve insan sağlığını doğrudan etkilemektedir. Tuvaletlere dökülen ilaçlar da şehir kanalizasyon sistemine ve dolayısıyla arıtma tesislerinden tekrar suya, havaya ve toprağa geçerek evlerimize ulaşmaktadır. İlaçların havaya, suya, toprağa geçmesi; yetiştirilen besinler, içilen sularla kişilerde bağışıklık sistemi, üreme sistemi, hormon sistemlerinin ciddi anlamda zarar görmesine neden olmaktadır. Evlerde ya da eczanelerde kalan kullanım ömrü dolan kırık veya bozulmuş atık ilaçların kontrollü toplanması hem çevre, hem de toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. İlaçlar insan sağlını korumada ne kadar önemliyse, atık ilaçların toprağa karışmaması da toprak sağlını korumada o derece önemlidir.