ANSAN galerisi, 1860'lı yıllarda icat edilen sanatla üretilen eserlerle donatıldı. Tablolaştırılan sanat eserlerini dikkatle inceleyen sanatseverler, gençleri çabalarından dolayı kutladı. Öğrenci sergisinin açılış konuşmalarını ANSAN Yönetim Kurulu üyeleri Turan Ergün ile Harun Yiğit yaptı. Yiğit, galeride yok olmaya yüz tutmuş bir sanatı yeniden canlandırma çabası gösteren öğrencilere teşekkür etti.
Demir, Payçın, Keser üçlüsü de linol baskı tekniğinin sevdirilmesi, yaygınlaştırılması, popüler olması için yoğun uğraş vereceklerini anlattı. Setenay Demir, "Linol sanatı, ilk olarak duvar üzerine desen baskı olarak kullanılmış. Picasso da linol çalışmış" dedi.
LİNOL BASKI NEDİR
Linol (Linolyum) baskı sanatı, 1860'lı yıllarda ortaya çıktı. Linol plaka ya da zemin kaplamada kullanılan bazı esnek malzemeler üzerine çizilen desenler, resimler, keski aletleriyle oyuluyor. İşlem tamamlanınca plaka, baskı kalıbı haline dönüşmüş oluyor. Üzerine silindir ile değişik renklerde ya da tek renk matbaa mürekkebi sürülüyor. Kalıp baskı yapılacak kâğıt, kumaş veya farklı bir plakanın üzerine bastırılıyor. Baskı işleminde, oyulan yerler boya almadığı için beyaz, yüksek kısımlar renkli çıkıyor.