Merkür'ün Güneş'in önünden geçişi TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'ne ait teleskoplarla Expo 2016 Antalya sergi alanı içerisinde yer alan küçük amfi tiyatroda izlenebilecek. Ender gök olaylarında biri olarak kabul edilen Merkür geçişi, 9 Mayıs Pazartesi günü saat 14.25'te başlayacak. Bu gök olayı sırasında Merkür, Güneş'in önünden geçecek. Geçiş sırasında Merkür'ün diski Güneş'in diskine göre çok küçük kalacağından tutulma gözlükleri kullanılsa bile gözle fark edilemeyecek. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi yetkilileri geçişi gözleyebilmek için mutlaka özel üretilmiş Güneş filtresine sahip teleskopların kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Filtresiz olarak dürbün, teleskop gibi optik bir alet ile Güneş'e doğrudan bakıldığında göz retinasının ciddi zarar göreceği uyarısında bulunuldu.
TÜBİTAK'TAN EXPO 2016'DA GÖZLEM ETKİNLİĞİ
Merkür ortalama bir yüzyılda 13 kez Güneş'in önünden geçiyor. 9 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşecek geçişinde Merkür gezegeni Dünya'ya 83.6 milyon kilometre uzaklıkta olacak.
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi 14.00- 17:00 saatleri arasında EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı Küçük Amfi Tiyatroda herkese açık olarak bir gözlem etkinliği düzenleyecek. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ayrıca Expo 2016 Antalya sergi alanında kurulacak büyük ekranlara da geçişi yansıtarak canlı olarak yayınlayacak.
BUNDAN SONRAKİ GEÇİŞ 2019'DA OLACAK
Güneş diskinin önünden bir iç gezegenin geçişi (transit) bir çeşit tutulma gibi düşünülebilir. Ancak iç gezegenlerden Merkür ve Venüs'ün gökyüzündeki açısal çapları Güneş'i Ay gibi tamamen örtmeye yetmediğinden Güneş'in Dünya'ya ulaşan ışığında Güneş tutulmasındaki gibi ışık azalması fark edilmez.
Daha önce 8 Kasım 2006 tarihinde meydana gelen bu ender gök olayı, 11 Kasım 2019'da gözlemlenebilecek.